‘Anadolu’nun dereleri Avusturyalı şirketlerin eline geçti!’

“Anadolu’yu Vermeyeceğiz” sloganıyla yurdun dört bir yanında Ankara’ya yürüyen HES karşıtlarına, “Anadolu’yu vermeyeceklermiş. Sen kimin malını kime vermiyorsun kardeşim. Gidin Marksizmi savunun ama su üzerinden ideoloji yapmayın’ sözleriyle tepki gösteren Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, eşeğiyle birlikte Muğla’dan Ankara’ya 40 gün yürüyerek HES’leri protesto eden Yuvarlakçaylı Berkay Kuyzu’dan yanıt geldi. Kuyzu, Bakan Yıldız’a Avusturya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Alexander Schwab’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamaları hatırlatarak “Anadolu’nun dereleri Avusturyalı şirketlerin eline geçti” dedi.

Anadolu doğasının yok edilmesine karşı Anadoluyu Vermeyeceğiz sloganıyla yürüyenleri su üzerinden ideoloji yapmakla suçlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız’a Büyük Anadolu Yürüyüşü’ne Muğla’dan eşeğiyle birlikte katılarak Ankara’ya kadar 40 gün yürüyen Berkay Kuyzu’dan sert tepki geldi. Kuyzu, Bakan Yıldız’a Avusturya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Alexander Schwab’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamaları hatırlatarak yanıt verdi. Kuyzu, “Anadolu’nun derelerinin dörtte üçü Avusturyalı şirketlerin yatırımına açılmış. Derelerimizi, babasının malı zannederek satanlara ve bunları satın alarak ranta dönüştüren şirketlere vermeyeceğiz. Bu çok açık değil mi?” diye konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda Avusturya’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı bir forumda konuşan Andritz Hydro şirketinin yetkilisi ve aynı zamanda Avusturya-Türkiye iş konseyi başkanı Alexander Schwab, Türkiye’deki HES’lerin dörtte üçünde Avusturyalı şirketlerin yer aldığını söylemişti. Schwab, aynı toplantıda şirketinin Ankara’da bulunan 150 kişilik çalışan sayısını 2012 yılına kadar 300 kişiye çıkaracağını anlatarak Türkiye’nin Avusturyalı HES şirketleri için ne kadar önemli bir pazar olduğunu ifade etmişti. Alexander Schwab, adete Devlet Planlama Teşkilatı yetkilisi gibi konuşarak Türkiye’de 650 HES daha yapmayı planladıklarını söylemişti. (http://www.wirtschaftsblatt.at/archiv/energiehunger-der-tuerkei-sorgt-fuer-volle-auftragsbuecher-470781/index.do)

Andritz Hydro adındaki tek bir Avusturya şirketinin 130 HES yatırımına sahip olduğunu hatırlatan Anadolu’yu Vermeyeceğiz yürüyüşçüsü Berkay Kuyzu, Bakan Yıldız’ın “Sayın Bakan ‘Anadolu’yu vermeyeceklermiş. Sen kimin malını kime vermiyorsun kardeşim. Gidin Marksizmi savunun ama su üzerinden ideoloji yapmayın’ ifadelerine de, “Anadolu’nun derelerini kimlere sattıklarını açıklasın. O zaman, din, dil, ırk ve siyaset ayrımı gözetmeden Anadolu’nun dört bir tarafından yürüyen halkın neyi kime vermeyeceği daha iyi anlaşılacaktır” sözleriyle yanıt verdi.

GİDİN MARKSİZMİ SAVUNUN

Akşam Gazetesi’nden Deniz Çiçek’e konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, HES karşıtlarına seslenerek, “Anadolu’yu vermeyeceklermiş. Sen kimin malını kime vermiyorsun kardeşim. Gidin Marksizmi savunun ama su üzerinden ideoloji yapmayın” ifadelerini kullanmıştı.

İşte Deniz Çiçek’in 8 Haziran tarihli Akşam Gazetesi’nde yer alan o haberi:

‘Anadolu’yu vermeyeceğiz’ sloganı ile Türkiye’nin bir tarafından yürüyüşe geçen HES karşıtı çevrecilere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan sert tepki geldi.

Konuya yönelik olarak AKŞAM’a değerlendirmede bulunan Yıldız, HES’lere karşı eylem yapılan her gün, doğalgaz vanalarının daha da açıldığını belirterek, ‘Eylemlerin sürmesi doğalgaz musluklarının daha çok açılması demek. Yerli kaynağı yaptırmıyorlar’ dedi. Yıldız, eylemcilerin ‘Anadolu’yu vermeyeceğiz’ sloganına da tepki göstererek, ‘Sen kimin malını kime verdirmiyorsun kardeşim. Anadolu hepimizin malı senin benim hepimizin malı. Ben ülkemi verdirtmiyorum’ dedi. Yıldız, Hopa’daki olaylarda da HES pankartları açıldığını kaydederek, ‘Bu insanları da kınıyorum. Bu yakışır mı. HES pankartı açıp CHP’nin borazanlığını yapmak yakışır mı’ diye konuştu.

GİT MARKSİZMİ SAVUN AMA

Eylemlerin, su üzerinden ideolojik atış yapma talimi olduğunu savunan Yıldız, ‘Gidin Marksizmi savunun. Kim neyi savunacaksa savunsun ama suyun üzerinden ideoloji yapmayın’ dedi. Yıldız, ‘Elektriğimizin dörtte biri sudan elde ediliyor. Bunlar da yapılırken çevreye zararlı dendi. Yapmasa mıydık o zaman. Baraj yapanlar ağaçlarını dikiyor. Ülkedeki ağaç sayısı arttı. Her yağmurda sular boşa akıyor. Baraj olsa boşa akmayacak. Kötü bir şey mi’ şeklinde konuştu.

RÜZGARA BİLE KARŞILAR

Yıldız, ülkede her türlü elektrik üretim kaynağına karşı çıkıldığını belirterek, ‘Nükleere zararlı diyorlar, kömüre havayı kirletiyor diyorlar, rüzgar kuş yollarını bozuyor, su yeşili bozuyor, jeotermal yer altını bozuyor. Bir çevreciye ‘neyden üreteceğim o zaman’ dedim. ‘Onu ben bilmem’ dedi. Kusura bakma da ben bileyim o zaman. Nükleere yönelince yenilenebilirden yap diyorlar, yenilenebilire yönelince yok ondan da yapma diyorlar. Bana bir işin nasıl yapılmayacağını tarif edenle artık konuşmayacağım. Bana, nasıl yapılmayacağını değil, nasıl yapılacağını söylesin’ diye konuştu.

1295530cookie-check‘Anadolu’nun dereleri Avusturyalı şirketlerin eline geçti!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.