ANAVATAN Kongresi rötarlı başladı

Anavatan Partisi, 6. Olağanüstü Büyük Kongresi’ni yapıyor. Kongre için delegelerin bir kısmı sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara’ya gelirken, kongrenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda da genel başkan adayları Ahmet Özal, Salih Uzun, Metin Karadayı ve Murat Akdeniz’in posterleri asıldı. Salonda ANAP’ın kurucusu Turgut Özal ve bu kongreyle genel başkanlığı bırakacak olan Erkan Mumcu’nun posterleri de yer aldı.


Sabah saat 10.00’da başlayacağı duyurulan kongre, delege salt çoğunluğunun bulunamaması nedeniyle yaklaşık 2.5 saat geç başladı. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından Kongrede divan başkanlığı seçimi için çalışmalar başladı. Divan başkanlığı için 2 önerge verildi. Genel başkan adaylarından Salih Uzun’un Niyazi Kahveci’yi, Ahmet Özal ve Murat Akdeniz’in de Orhan Demirtaş’ı divan başkanlığına aday göstermesi, kongre salonunda gerginliğe yol açtı. Delegeler, zaman kaybı olmaması için aday sayısının bire düşürülmesini talep ettiler. Bu talep üzerine Teşkilat Başkanı Esat Bütün ile bazı delegeler arasında tartışma yaşandı. Bazı delegelerin kürsüye çıkarak Esat Bütün’le tartışması üzerine Bütün, güvenlik güçlerini çağırarak kürsü önünde biriken kalabalığı dağıtmalarını istedi. Tartışmaların üzerine, eski bakanlardan Oltan Sungurlu’nun divan başkanlığına önerilmesi gündeme gelirken, Sungurlu üzerinde de uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Teşkilat Başkanı Esat Bütün, divan başkanlığı için seçimlere geçileceğini bildirdi.


Bu sırada bazı delegeler ve partililerin kongre çalışmalarının gecikmesi nedeniyle tepki gösterdikleri görüldü. Kongrede, Anıtkabir ziyareti için Abdullah Tenekeci başkanlığında heyet oluşturuldu.


Anavatan Partisi’nin 6. Olağanüstü Büyük Kongresi 2 gün sürecek. Kongrede bin 47 delege oy kullanacak. 2002’den bu yana 3 kez genel başkan değiştiren Anavatan Partisi’nde Mumcu dönemi kapanacak. Adaylar arasında bulunan Salih Uzun’u, eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve Erkan Mumcu’nun desteklediği belirtiliyor.  


İlk turda genel başkan seçilebilmek için salt çoğunluğun oyunu olmak gerekiyor. Salt çoğunluğun arandığı 2. turda da bu oranın sağlanamaması durumunda, bu en çok oyu alan 2 aday 3. turda yarışacak. 3. turda en çok oyu alan genel başkan seçilecek.


Kongreye AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Sezgin ile diğer siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılıyor.


DİVAN BAŞKANLIĞINA DOÇ. DR. NİYAZİ KAHVECİ SEÇİLDİ


kongrede, ANAVATAN Genel Başkanlığı için aday adayı olan Salih Uzun’un divan başkanlığı için desteklediği Kahveci 369, diğer başkan aday adaylarından Ahmet Özal ve Murat Akdeniz’in desteklediği Orhan Demirtaş ise 333 oy aldı.


Kongreye, Genel Başkan Erkan Mumcu’nun konuşmasıyla devam edilecek.

1068690cookie-checkANAVATAN Kongresi rötarlı başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.