Anayasa değişikliğine yüzde 51 oyla ‘Evet’

Anadolu Ajansı (AA) verilerine göre “Evet” oranı yaklaşık yüzde 51,43, “Hayır” oranı ise 48,57. Açılan sandıklara göre katılım oranı yüzde 85,5 oldu, 25 milyon 133 bin 391 kişi “Evet” oyu verirken, 23 milyon 758 bin 401 seçmen de “Hayır” dedi. Yaklaşık 800 bin oy da geçersiz sayıldı.

Erdoğan: 200 yıllık tartışmada tarihi karar

Sonuçların netleşmeye başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Huber Köşkü’nde önce basın mensuplarına, ardından da köşk önünde bekleyen halka seslendi.

Erdoğan, “Bugün Türkiye 200 yıllık kadim bir tartışma olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zordu. Hamdolsun, zoru başardık” dedi ve ekledi:

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki oyların ayrıca önemi olduğunu burada vurgulamak isterim. Partilerin halkoylamasındaki konumlarını dikkate aldığımızda bu bölgelerde yüzde 10 civarında artış olduğunu görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı, Türkiye’de yönetim sisteminin ilk defa sivil siyaset eliyle değiştirildiğine de dikkat çekti.

‘İdamı hemen Başbakan ve Bahçeli ile görüşeceğim’

Sonrasında köşk önündeki destekçilerine seslenen Erdoğan, “Adeta yedi düvel saldırdı. Ama bütün bunlara karşı milletim dik durdu. Sandıkları siz patlattınız” dedi.

“Bunlar bize hep patinaj yaptırdılar, artık Allah’ın izniyle patinaj olmayacak” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya yüzde 50’lilerle, 55’lerle, bazı yerlerde 35’lerle seçim yapıyor. Biz bugün yüzde 86 ile seçim gerçekleştirdik. Böyle bir katılım var mı ya? Bu neticeyi küçümsemeye çalışanlar var.

“Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar’ı geçti, haberiniz olsun. AK Parti, MHP, BBP ve özellikle Güneydoğu’da Hüda-Par’a gönül veren vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. [İdam konusunu] hemen sayın Başbakan ve Bahçeli ile görüşeceğim. Meydanlarda hep bununla karşılaştım diyeceğim. Önüme gelirse ben bunu onaylarım. Kılıçdaroğlu desteklemezse, gerekirse bir halkoylaması da onun için yaparız.”

Yıldırım: Bu halk oylamasının kaybedeni yok

Başbakan Binali Yıldırım ise Ankara’da AKP Genel Merkezi önünde yaptığı balkon konuşmasında MHP’ye desteği için teşekkür etti.

Başbakan Binali Yıldırım

Binali Yıldırım, “Farkı düşüncelerimiz olacak ama neticede birliğimizi beraberliğimizi gözümüz gibi koruyacağız. Farklı fikirlere sahip olmak birbirine üstünlük sağlamak demek değildir” dedi.

Yıldırım, “Bu seçimler Türk demokrasisinin olgunluk düzeyini bütün dünyaya göstermiştir. Vatandaşlarımızın tercihi doğrultusunda geleceği güven içinde inşa edeceğiz. Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur. Şimdi artık dayanışma, bir olma zamanıdır” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Maçın ortasında kural değiştirilmez

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise partisinin genel merkezinde yaptığı konuşmada, Anayasaların birer toplumsal uzlaşma belgesi olduğunu ve toplumun yarısının karşı çıktığı bir anayasanın toplumsal uzlaşma belgesi olma özelliğini yitirdiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, YSK’nın mühürsüz oy kullanma kararının Seçim Kanunu’nun ihlali anlamına geldiğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşın oyuna saygılıyız ama hiçbir kurum kendini parlamentonun üzerinde göremez. Yasa da, genelge de bunlar geçersizdir diyor. Ama siz iktidar partisinden birinin itirazı nedeniyle bunu kabul ediyorsunuz. Siz hangi gerekçeyle yapılan referandumu tartışmalı hale getiriyorsunuz? Maç yapılırken maçın ortasında kural değiştirilmez. Bunu doğru bulmuyoruz, asla kabul etmiyoruz. Referandumu tartışmalı hale getirdiler. Aklın alacağı şey değil. Bunu sonuna kadar takip edeceğiz.

Muhalefetten YSK’nın kararına tepki

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), referandumunda bazı seçmenlere mühürsüz oy pusulası ve zarf verildiği şikayetlerini değerlendirmiş ve mühürsüz oyların “dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadığı sürece” geçerli sayılmasına karar vermişti. Kurulun kararı kararı tartışma yarattı.

Bazı CHP’liler dışardan getirilen oyların kanıtlanmasının zor olduğunu, bu şekilde usulsüzlük yapılabileceğini söyleyerek karara tepki gösterdi.

YSK Başkanı Güven: Mühürsüz oylar daha önce de gerçeli sayıldı

YSK Başkanı Sadi Güven ise mühürsüz zarf ve oy pusulalarının gerçeli sayılmasına yönelik tartışma yaratan karar hakkında da açıklamalarda bulundu.

“Mühürsüz oyların geçerli sayılması uygulaması ilk defa yapılmamıştır. Daha önce onlarca kararda sandık kurullarının ihmali nedeniyle mühürsüz oy kullanılması durumunda oylar geçerli sayılmıştır” diyen Güven, bu kararı oybirliği içinde aldıklarını belirtti.

CHP’li Aksünger: Oy hırsızlığına zemin hazırlanıyor

YSK’ya tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise “Devlet eliyle bir ‘Evet’ operasyonu yapılıyor” dedi.

MHP’den ihraç edilen Gaziantep Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ da FOX TV’ye yaptığı açıklamada, “Bu, YSK tarafından referandumun iktidar lehine açık bir şekilde manipüle edilmesidir. Bütün YSK üyeleri usülsüzlüğün önünü açıyor. Teker teker yargılanacaklar” ifadelerini kullandı.

2079930cookie-checkAnayasa değişikliğine yüzde 51 oyla ‘Evet’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.