Anayasa Mahkemesi, seçimi durdurdu

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Önder Sav ile 132 milletvekilince 11. cumhurbaşkanının seçimi konusunda TBMM’deki oylamaya ilişkin yapılan itirazı görüşerek, karara bağladığını bildirdi.


Kılıç, kararı şöyle açıkladı:


”11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM’nin 27 Nisan 2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da anayasaya aykırı olduğu, Haşim Kılıç ve Sacit Adalı’nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, içtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM’nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.”


Kılıç, bundan sonraki uygulamaların tamamen TBMM’nin iradesi dahilinde yapılacak işlemler olduğunu ifade etti.


Haşim Kılıç, kararın gerekçesini en kısa süre içerisinde yazıp yayınlayacaklarını belirterek, ”Gerekçede neden içtüzük kuralı ve neden anayasaya aykırı olduğu açıklanacaktır” dedi.


Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin kararının, cumhurbaşkanı seçiminin birinci ve ikinci turunda 367 milletvekilinin hazır bulunması gerektiği gerekçesiyle verildiğini söyledi.


Kılıç, kararın anlamına ilişkin bir soru üzerine, ”Artık ikinci turu oylama şeklinde bir oylama değil, artık bundan sonra sürecin yeniden başlaması, tekrar edilmesi demek.” dedi.


Kılıç, bir başka soru üzerine, ”Bizim iptal ettiğimiz birinci tur oylamadır ve buna ilişkin alınan Meclis kararının iptaliyle ilgilidir. Yani süreç bu noktada birinci turun iptaliyle ilgili olan bir süreçtir. Bundan sonra TBMM devam eder etmez kendileri bilir” diye konuştu.



”KARARI  SAYGIYLA KARŞILIYORUZ”


Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptali ve yürürlüğünü durdurulması kararını değerlendirirken, ”Tabiatıyla bu kararın gereği neyse saygıyla karşılıyoruz” dedi.


Hükümet Sözcüsü Çiçek, ”Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili bu karar tabiatıyla bundan sonra 367 toplantı yeter sayısı esas alınarak bu sürecin işletebileceğini, devam edeceğini ortaya koymuştur. Dolayısıyla yarın yapılacak oylamada toplantı yeter sayısının 367 ve yukarısı olursa bu şekilde oylamalar devam edecek demektir” diye konuştu.


Çiçek, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptali ve yürürlüğünü durdurulması kararının açıklanmasının ardından Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.


Bakan Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Anayasası olan bir ülke, devlet olduğunu ifade ederek, Anayasa’da her kurumun görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiğini söyledi.


Çiçek, ”Anayasa’nın 153. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayınlanır. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Dolayısıyla ortada verilmiş bir Anayasa Mahkemesi kararı vardır. Hukuka saygısı olan her insan, her hükümet gibi tabiatıyla bu kararın gereği neyse saygıyla karşılıyoruz” dedi.


PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?


Siyasi parti yetkilileri bu sorunun yanıtını da şöyle açıkladıar:


”CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇMELİ”
 Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, ”Türkiye’yi bu krizden kurtarmanın yolu; Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin yapılmasıdır. Bu yöndeki ısrarımızı tekrar ediyoruz, ön koşulsuz desteğimizi ilan ediyoruz” dedi.


“HUKUK DEVLETİ KAZANDI”
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Anayasa ve hukuk devletinin kazandığını, demokrasinin olmazsa olmazlarının bugün galip geldiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesi henüz ellerine ulaşmadığı için yorum yapmayacağını belirten Koç, “Anayasa ve hukuk devletinin, Anayasa ve hukukun üstünlüğünün, son derece ciddi bir tartışma süreci içerisinde, kazandığı bir noktadayız. Türk halkının, dayatmaların dışında, tekrar kendi yaşam tarzını seçecek bir demokratik süreç önüne gelmiştir” diye konuştu.


“DEMOKRASİ İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ”
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anayasa Mahkemesi’nin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurması kararı konusunda, “Karar henüz çok yeni ama bütün gelişmeleri hukuk ve demokrasi içerisinde değerlendirmek lazım” dedi.
Ağar, ”Detaylı karar açıklandıktan sonra arkadaşlarımla toplanıp değerlendirme yapacağız”dedi.


”SONUÇTAN AKP SORUMLUDUR”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi’nin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurması kararına ilişkin, “Bu sonuçtan AKP sorumludur. Türk demokrasisini bir rejim krizine sürüklemişlerdir” dedi.

1042110cookie-checkAnayasa Mahkemesi, seçimi durdurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.