‘Anayasa yapıcı bir meclis kurulmalı’

Toptan, Samanyolu televizyonunda yayınlanan Özel Gündem programına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Bir süre önce Mecliste grubu bulunan partilere Anayasa, İçtüzük, AB uyum yasaları ve siyasi partiler, seçim, siyasi finansman, siyasi etik kanunlarıyla ilgili 4 uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiğini anımsatan Toptan, kurulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun uzlaşma metni ortaya çıkardığını kaydetti. Toptan, “Bana göre Türkiye bir anayasa yapımcısı bir meclis kurmalı, bu Meclisin dışında. 1-2 yıl süre verilerek, modern bir anayasa hazırlanmalı ve referanduma sunulmalı. Herkesin ‘benim’ diyebileceği bir anayasaya kavuşulmalı” diye konuştu. Anayasa yapımcısı meclisin 50’si ilgili sivil toplum, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile 100’ü seçilmiş milletvekillerinden olmak üzere 150 kişiden oluşabileceğini kaydeden Toptan sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar yepyeni bir anayasa yaparlar. Bunu, anayasa değişikliğinden daha kolay görüyorum. 1982 Anayasasının maddelerinin hepsi bile değişse 1982 Anayasası olmasında takılıp kalırız. Yeni anayasa, 2010 veya 2012 Anayasası olur.”

“DAVOS’TAKİ TAVRIMIZ İNSANİ”

TBMM Başkanı Toptan, Davos’ta yaşanan gelişmelerle ilgili ”Heyecanlandım… Hüznü, heyecanı belki beraber yaşadık. Sayın Başbakana reva görülen muameleyi, kendimde hissettim. O beni kızdırdı, nasıl olabiliyor” diyen Toptan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Ama tabi karşı atakta, bütün milletimiz gibi beni de heyecanlandırdı. ‘Oh’ dedirtti, rahatlattı. Burada aslında olay sadece bizim olayımız değil. Herkes gibi bizim olayımız”

Türkiye’nin Davos’taki duruşunun faturasının gelip gelmeyeceğinin de tartışıldığına dikkati çeken Toptan, ”Büyük devletler, büyük milletler risksiz büyüyemez. Böyle bir tavır Türkiye’yi daha da yüceltmiş midir, güçlü, imajlı hale mi getirmiştir? Karşınıza sorun çıkabilir ama bizim karşı duruşumuz kucaktaki 1 yaşındaki yavruya görülen muameledir. Bizim tavrımız politik değil insanidir. Ama çözüm siyasidir. O noktada da Türkiye üzerine düşeni yapmaya çalışıyor” dedi.

1187330cookie-check‘Anayasa yapıcı bir meclis kurulmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.