‘Ankara Anlaşması’nı Straw’a sorduk’

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 31 Ocak-1 Şubat 2006 tarihlerinde Londra’da yapılan Afganistan Konferansı’na katıldı. Konferans sonrasında The Dorcherster Hotel’de basın ile sohbet toplantısı düzenleyen Gül, Londra’daki görüşmeleri hakkında bilgi verdi, medyanın soruları yanıtladı. Gül’ün basın toplantısına Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna da katıldı.


Abdullah Gül, İngiltere’de binlerce Ankara Anlaşması mağdurlarının Türkiye’den bir çözüm beklediğinin sorusunu, “İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw Türkiye’yi ziyaret ettiğinde bir çok görüşmeler yapıldı. Bu konular siyasi konular olduğu gibi ekonomik ve vize meseleleri de ele alındı. Ümit ediyorum ki bunlarla ilgili olumlu gelişmeler olacak” dedi.


Gazetecinin “Somut bir birşeyler söylemeniz mümkün mü?” sorusunu da Dışişleri Bakanı, “Söylediklerim somut değil miydi? İngiltere Dışişleri Bakanı değilim ki… Bütün bunların hepsi ele alındı. Dolayısıyla bu konularla ilgili ümit ediyorum ki olumlu gelişmeler bekliyoruz…” diye yanıtladı.


“RUM KESİMİ EYLEM PLANINI İYİ İNCELEMELİ”


Gül, Eylem Planı konusundaki “yeni bir şey bulamadık” diye başlayan soruyu da yanıtlarken de “Yeni ne istiyorsunuz önce onu bilelim. Yeni çok şey var. Burada açık somut elle tutulur şeyler teklif ettik. Daha önce 30 Mayıs’ta ilan ettiğimiz bir düşünceydi takvime bağlanmamış ve bir mekanizması yoktu” dedi.


“Bu açıdan gayet somut, tatmin edici ve elle tutulur, detaylandırılmış bir aksiyon planıdır… ABD, AB, İngiltere ve İspanya gibi pek çok ülke yazılı açıklama yaparak Eylem Planı’nı çok iyi karşıladı” diyen Gül, “Ümit ediyoruz ki Rum tarafı da herne kadar acele bazı vcevahplar vermesine karşın bu Planı iyi incelemelerini tavsiye ederim. Yoksa adanın bölünmüşlüğü devam eder açıkcası… Herkes kendi istikametine döner ve bir daha da birleşme söz konusu olmaz. Bütün bunlar unutulur…”


Afganistan ile ilgili toplantıya BM Genel sekreteri Kofi Annan ve 50 yakın ülkenin üst düzeyde temsil edildiği toplantı hakkında bilgi veren Gül, Avusturya Dışişleri Bakanı da dahil pek çok temsilciyle Kıbrıs ve Ortadoğu konusunda ikili görüşmeler yapma fırsatı bulduğunu söyledi. Toplantıda Gül, Türiye’nin dış politikası konusundaki soruları kısaca yanıtlarken Bakü Ceyhan Petrol Boru Hattı için Mart, Nisan gibi muhteşem bir açılış yapılacağını da sözlerine ekledi. 


FOTOĞRAF: Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül

787560cookie-check‘Ankara Anlaşması’nı Straw’a sorduk’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.