Ankara Anlaşması’nda sevindirici haber

Londra’da bulunan Turkish Forum UK Trust örgütünün “Ankara Anlaşmasındaki Son Gelişmeler” konulu LSE’de düzenlediği seminerde açıklanan yeni karar, büyük sevinç yarattı. Home Office’in son kararını değiştirmesinde, Başkonsolosluğumuz ve hukukçuların tepkilerinin büyük rolü olduğu belirtildi.. Ancak İngiliz İçişleri Bakanlığı bu konuda kolaylık getirirken, Türk öğrencilerin haftalık 20 saatlik çalışma süresini 10 saate indirdi

İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office) , Ankara Anlaşmasında 1 Nisandan itibaren uygulamaya başlayacağı “vize kategorisini değiştirmeye sınırlama getirme” kararını, son anda kaldırdığını açıkladı.

Londra’daki Türk Başkonsolosluğuna gönderilen yazılı açıklamada, İngiltere’de bulunan Türk vatandaşlarının gerekli şartları yerine getirmek şartıyla, eskiden olduğu gibi Ankara Anlaşmasına başvurabileceği açıklandı.

Londra’da bulunan Turkish Forum UK Trust adlı örgütün , London School of Economics’de düzenlediği “ Ankara Anlaşmasındaki Son Gelişmeler” konulu seminerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar tarafından açıklanan “sürpriz karar”, büyük sevinç yarattı. İngiliz İçişleri Bakanlığının, kararın uygulanmasına 4 hafta kala bundan vazgeçmesindeki en büyük etkenin, Başkonsolosluğumuz ile hukukçuların baskısı ve aldıkları kararın “hukuki olmadığı “ yönündeki yazışmaları olduğu belirtildi.

LSE’de, Çalışma ve SOsyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar, Başkonsolosluk Hukuk Danışmanı ve Avrupa Türk Hukukçular Birliği kurucu üyesi avukat Ayşegül Dorken-Shankland, göçmenlik yasası yüksek avukatı Iain Burnett ve avukat Christopher Pelentrides’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Ankara Anlaşmasındaki son gelişmeler gündeme geldi.

LSE seminerindeki konuşmayla aynı güne denk gelen sürpriz karar, salonu tıklım tıklım dolduran 200’e yakın izleyici tarafından alkışlarla karşılandı. 1 Nisan’da yürürlüğe girmeden kaldırılan uygulamanın, eyleme geçirilmesi durumunda binlerce vatandaşımızı zor durumda bırakacağını belirten hukukçular, “ Home Office, Türk yetkililer ve hukukçuların baskısı karşısında, kararını yeniden gözden geçirdi ve yanlışlıktan erken döndü” dediler.

Etkin sivil toplum örgütlerinden Turkish Forum UK Trust tarafından düzenlenen seminere Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dİzdar, hukukçular, Ankara anlaşmasından yararlanmak isteyen ve hali hazırda başvuran çok sayıda Türk ve konuyla ilgili İngilizler katıldı.

TFUK UK Trust Başkanı Zeren Safa’nın açış konuşmasıyla başlayan seminerde, müjdeli haberi açıklayan Ataşe Ayşegül Yeşildağlar, Ankara Anlaşmasının kısa bir tarihçesini yaparak, anahtar davalardan örnekler verdi. Anlaşmanın 1963 yılında imzalandığını, 1986 yılında uygulanmaya başlandığını ve çok uzun bir yol katettiğini kaydeden YEşildağlar, bu konuda bazı suistimallere rastlandığını belirtti, “Lütfen bu konuda daha duyarlı, daha özenli olalım. Başvurduğunuzda bu işlerle gerçekten uğraştığınızı herşekilde ispatlayacak şekilde hazırlanın.Vizenizi alın ancak sonrasını da düşünün. “ dedi. Başvurularda başarı oranlarının yıllar içinde arttığına dikkati çeken Yeşildağlar, Ankara Anlaşmasında “nitelikli meslekler” kısmının henüz ayrıntılı ve kapsamlı araştırılmadığını da ekledi ve anlaşmanın daha keşfedilmemiş alanları olduğunu ifade etti.

Turkish Forum yönetimi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar

BAŞVURULAR ARTIYOR

Göçmenlik Yasası avukatı Christopher Pelentrides, Home Office’in heryıl çok daha fazla Türk vatandaşının Ankara Anlaşmasına başvurduğuna dikkati çekti, başvuru yapılırken dikkat edilecek hususlar arasında “iş planı, muhasebeciyle hesapların hazırlanması, aktif rol üstlenileceğinin mutlaka gösterilmesi ve iyi İngilizce bilinmesi” konularında dikkatli olunmasını istedi.

İş yasası yüksek avukatı Iain Burnett ise başvuruların reddi halinde yapılması gereken ve neler beklendiğini anlattığı konuşmasında her ay vize başvurusu reddedilen, çeşitli ülkelerden 5 bin kişinin “temyize” başvurduğunu kaydederek, “ İçişleri Bakanlığı Türk vatandaşlarına Ankara Anlaşmasında kolaylık sağlar gibi görülse de bir başka yerde kısıtlama getiriyor. Öğrencilerin haftalık çalışma süresi 20 saatten, 10 saate indirildi. Temyiz başvurularınıza anında ve çok iyi hazırlanmalısınız. “ uyarısında bulundu.

Başkonsolosluk Hukuk Danışmanı Avukat Ayşegül DOrken Shankland , İngiltere’deki vatandaşlarımızı “sahte acentalara” gitmeme konusunda uyararak, Ankara Anlaşmasından haberdar olan avukatlık firmalarıyla iş yapmalarını söyledi. Herhangi bir sorunda vatandaşların mutlaka Başkonsolosluğa başvurmalarını isteyen Shankland, başvurularda en fazla yapılan yanlışlığın, başkalarına ait başvuru formlarının kopya edilmesi olduğunu , hatta isimlerin bile aynen kaldığını söyleyerek, bu hataya düşülmemesini istedi.

Semineri ilgiyle dinleyen izleyiciler, daha sonra konuşmacıları soru yağmuruna tuttular. Ankara Anlaşması kanalıyla temizlik işi, restoran, bilgisayar, gıda işi şirketleri kurarak vize başvurusuna yapanların çeşitli hakları da açıklandı. Bu yolla vize alanların kendilerinin değil, ancak çocuklarının İNgiltere’de üniversiteyi ücretsiz veya az bir ücret ödeyerek okuyacaklarını belirten yetkililer, Türkiye ile A.B arasında Türk vatandaşlarının serbest dolaşımını saptayan katma protokolü kapsayan Ankara Anlaşmasına, Britanya’ya “visitor- ziyaretçi” vizesiyle girenler İngiltere’den, diğerlerinin ise TÜrkiye’den başvurulmasının uygulandığını kaydettiler.

İLGİLİ HABER: İngiltere’de çalışma kapısı aralandı

829940cookie-checkAnkara Anlaşması’nda sevindirici haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.