Ankara Anlaşmalıların buruk sevinci

Av. Muhammet Çankıran, “Ankara Anlaşması’nda serbestlik başvurularını (Indefinite Leave to Remain) 6 Temmuz’dan sonra 4 yıl yerine 5 yıl sonra verileceğini açıkladı. Böylece Ankara Anlaşması da diğer göçmenlik yasalarına uyumlu hale getirildi” dedi.

İçişleri Bakanlığı 16 Mart’ta Ankara Antlaşması vizesi için süresiz oturum başvurularını kabul etmeyeceğini ve bu tür başvurular için yeni bir başvuru kategorisi oluşturulacağını açıklamıştı. Açıklama sonrasında bilgi veren Oakfield Solicitors’ten Av. Çankıran, “Ankara Anlaşması’nda süresiz oturumun kaldırılması söz konusu değildir, İçişleri Bakanlığı (Home Office) açıklayacağı yeni kategoride 5 yıl içinde süresiz oturum için başvurulabileceğini tahmin ediyorum” demişti.

Av. Çankıran ile Ankara Anlaşması’ndaki son değişiklikleri Amerika’nın Sesi radyosuna konuştu.

– Ankara Anlaşması’nda 6 Temmuz’dan sonra uygulanacak son değişiklikler nelerdir?

– Çok çok sıcak daha bizim de detaylı incelememiz gerekir. Türkiye’deki ve buradaki başvurularda herhangi bir değişiklik yok. İkinci olarak uzatma başvurularında bir değişiklik yok. Eskiden 4 yılda serbestlik başvurusu yapılıyordu. Sadece getirilen tek katagori Ankara Anlaşmalı olarak 5 yıl bu ülkede kaldığınızda “dil sertifikasıyla” serbestlik başvurusu yapabiliyorsunuz. 5 yılda serbestlik aldıktan sonra da bir yıl bekleyerek belli şartları yerine getirdikten sonra vatandaşlık alabiliyorsunuz.

Sadece geçmiş sisteme göre bir yıl gecikmeli serbestlik ve vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor.

– İşçi statüsünde olanlara da değişiklik geldi?

– Evet. Bu kurallarda önemli bir değişiklik daha yapıldı. Özellikle Ankara Anlaşması’nın işçi statüsünde olanlar 10 yılda serbestliklerini alabiliyordu. Onlar da 5 yıl içinde serbestlik alabilecekler.

“KAZANILMIŞ HAK SÖZ KONUSU DEĞİL”

– Eşlere yönelik değişiklik nedir?

– Yeni düzenlemede “eşi İngiltere’de 5 yıl yaşamamışsa ne olacak” sorusuna yönelik bir düzenleme yok. İçişleri Bakanlığı açıklayacağı kılavuz ile açıklık getireceğini sanıyoruz. Geçmişte iki yıl zorunluluğunu getirmişti ve bunda çok ciddi sorunlar yaşamıştık. Yeni kılavuzda bu sorunun giderilmesini bekliyoruz. Bu değişiklik 6 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Kılavuzun da bu tarihten önce yayınlanacağını tahmin ediyorum.

– Siz henüz Mayıs’tayken başvuruların Haziran’ın ortalarında 4 yılın 5’yıla çekileceğini doğru olarak tahmin ettiniz. Ankara Anlaşması son değişiklikle göçmenlik yasalarına daha mı uyumlu hale getirildi?

– Evet öngörülerim doğru çıktı. Toplum medyasında büyük haksızlığa uğranıldığı ve kazanılmış hak gaspı gibi haberler çıkıyor. Bunların tabii hukuki bir temeli yok. Birincisi şunu söyleyelim. Bu 6 Temmuz’dan sonra başvuru yapmış herkesi kapsayacak bir kural. Ankara Anlaşması da diğer göçmenlik yasalarına uyumlu hale getirildi.

– 16 Mart ile 6 Temmuz arasında 4 yılı doldurmuşlar ne yapacak?

– Beş yıl kuralı olduğuna göre bizim tahminimize göre 1 yıl verecek. Bunu da önümüzdeki günlerdeki uygulamalarından göreceğiz.

– “Bizim kazanılmış hakkımız var” iddialarının yasal dayanağı var mı?

– Öyle bir şey olmaz. Çünkü kazanılmış bir hak yok. Siz başvuruda 3 yıllık vize elde edersiniz. O üç yılı kazanmışsınızdır. Yeni başvuruda kural neyse ona tabisiniz. Ben şunun da altını çizmek istiyorum. Sosyal medyada 16 Mart’ta bir sürü spekülatif şeyler çıktı. İmzalar ve paralar toplandı. Parlamentoya dilekçeler yazıldı. Bunlar doğru şeyler değil. Hukuki alt yapısı olmayan, pazarlama marketing odaklı girişimler. Buradaki insanların beklentilerini sömürmeye yönelik girişimlerdi. Ne yazık dün aynı şeyler yapılmıştı, bugün de yapılıyor.

Bundan sonra buna uygun davranmak ve kılavuzu beklemek gerekiyor. Kılavuzda uygulama kriterleri yer alacak…

2200750cookie-checkAnkara Anlaşmalıların buruk sevinci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.