Ankara Film Festivali ödülleri dağıtıldı

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Farabi Salonu’nda yapılan ödül töreni öncesi kokteyl verildi.

Sunuculuğunu Yetkin Dikinciler ile Şenay Gürler’in üstlendiği ödül töreninin açılış konuşmasını yapan festival Başkan Yardımcısı ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İnci Demirkol, yurt içi ve yurt dışından 200’e yakın konuğu ağırladıklarını söyledi.

Demirkol, ulusal basının İstanbul dışındaki festivallere daha az yer ayırdıklarını ifade ederek, destek istedi.

İnci Demirkol, konuşmasının ardından festivalin dekor tasarımını yapan Natali Yeres’e, TRT ekibine ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Buğra Karaözbek ve Hasan Gündüz’e anı heykelciği takdim etti.

Törene Ulusal Belgesel Film ödülleri verilerek başlandı.

Profesyonel ve amatör kategorilerde yapılan Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda, Amatör dalında Ateş Savaşeri, İrem Pasinligil ve Onur Etiz’in ”Öyle Duruyorum” adlı filmi birincilik, Serkan Yüksel’in yönettiği ”Issız” adlı film ikincilik, Meriç Ozan ve Mutlu Karadoğan’ın yönettiği ”Gewok” adlı film de üçüncülük ödülünü aldı.

Amatör dalında, Jüri Özel Ödülü’nü Fatih Sezgin ve Mevlüt Çiftçi’nin ”Çalı” adlı filmi kazandı.
Profesyonel kategorisinde ise birincilik ödülünü alan yapıt olmadı. Özgür Arık, ”X” adlı filmi ile ikincilik ödülünü alırken, Berrin Balay Tuncer ve Önder Özden’in ”Kadına Ağıt” filmi üçüncülük ödülüne değer bulundu. Mihriban Tanık’ın ”Hiçbir Yerde” adlı filmi de Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

Festivalde ”X” adlı filmi ile ikincilik ödülüne layık görülen Arık adına gönderdiği konuşma metnini okuyan Hasan Bulut, ”Limak’ın festivale sponsor olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı protesto ettikleri” gerekçesiyle ödülü reddettiklerini açıkladı. Bulut’un açıklaması sırasında salondan yuhalama sesleri duyuldu.

Bulut’un açıklamasında özgür olduğunu belirten Dikinciler, ”Ama sanat zaten satın alınamaz, sinema satın alınamaz, sapla samanı karıştırmayalım” dedi.

Kurmaca, Deneysel ve Canlandırma dallarında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması’nda, Mehmet Selçuk Bilge’nin yönettiği ”Mr. Unhappy Meets the Girl” ile ”Mr. Unhappy Sees a Doctor” filmleri kurmaca, Yasemin Aydın’ın yönettiği ”Suret” filmi deneysel, Ayçe Kartal’ın yönettiği ”Beyinsiz” filmi canlandırma dalında en iyi film ödülünü, Nazım Ulusoy da ”Yır-tık” filmi ile özel ödüle değer bulundu.

Ulusoy’a ödülünü veren Natali Yeres, ödülün reddedilmesi konusuna değinerek, ”Bu festivaller büyük zorluklarla yapılıyor, keşke tepkisini festivale başvurmayarak yapsaydı. Bir kuruluşun festivalin içeriğine hiç karışmadan sponsor olması önemli” diye konuştu.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü’nü Muharrem Gülmez ile Sırrı Süreyya Önder’in yönettiği ”Beynelmilel” aldı. Gülmez ve Önder’e ödülü Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Selahattin Ertaş verdi.

Ertaş, burada yaptığı konuşmada, yerli izleyici sayısının 2002’de yalnızca yüzde 8 iken, bugün yüzde 52’ye çıktığını söyledi. 2004 yılındaki kanun değişikliği ile sinemanın dinamizm kazandığını belirten Ertaş, ”Elimizdeki kaynakların bütünüyle destek sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Ertaş, bakanlığın film festivalleri ile film hafta ve günlerine de destek verdiğini kaydetti.

Muharrem Gülmez, ”Ankara Film Festivali benim için okuldu” derken, Sırrı Süreyya Önder, ”Bakanlıktan 7 milyar aldık, haklarını helal etsinler” şeklinde espri yaptı.

En İyi Yönetmen Ödülünü ”Kader” filmi ile kazanan Zeki Demirkubuz’un hastalanması nedeniyle filmin oyuncusu Ufuk Bayraktar aldı.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, ”Kader” filmindeki oyunculuğu ile Vildan Atasever’e, CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek tarafından takdim edildi. Şimşek, festivallerin devam edebilmesi için sponsorluk alınabileceğini kaydetti.

Festivalde, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise ”Polis” filmindeki rolü ile Haluk Bilginer’e verildi. Bilginer, İstanbul’daki oyunu nedeniyle törene katılamazken, ödülü filmin yönetmeni Onur Ünlü, Seçici Kurul üyesi Cengiz Karaca’nın elinden aldı.

”Kader” filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Müge Ulusoy’a ödülünü oyuncu Nejat İşler verirken, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne ”Sis ve Gece” filmindeki oyunculuğu ile İlyas Salman layık bulundu. Salman, ”Kime yardımcılık yapıyoruz ki yardımcı erkek oyuncu ödülünü alıyoruz” diye sitem etti. Salman, dünyada sanat ve sevginin tüketilerek biriktirildiğini belirterek, insanların sanat ve sevgiyle yaşaması dileğinde bulundu.

Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü’nü ”Beynelmilel” filmiyle alan Sırrı Süreyya Önder de ”Gördüğüm en renkli festival” diyerek, Kutlar’ın bu toprakların yetiştirtiği en iyi, en aydın insan olduğunu söyledi.

Festivalde, ”Cenneti Beklerken” filmi Serdar Yılmaz ve Elif Taşçıoğlu’na En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü, Rahman Altın’a da En İyi Müzik Ödülü’nü getirdi. Altın’a ödülünü Belkıs Özener verdi.

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü, ”Sis ve Gece”deki çalışmasıyla Gökhan Atılmış, En İyi Kurgu Ödülü’nü de ”Küçük Kıyamet” filminin kurgusuyla Çiçek Kahraman aldı.

Yüksel Aksu, festivalde iki ödüle layık görüldü. ”Dondurmam Gaymak” filmiyle Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü’nü Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir’in, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü de Varlık Özmenek’in elinden alan Aksu, ”40 yaş bunalımı yaşarken, umut veren yönetmen olmak iyi geldi. Bundan 10 sene önce festivale öğrenci olarak gelirdik, şimdi jüri olarak geldik. Festival kısa filmleriyle bize umut verdi, şimdi de ben onlara umut verdim” dedi.

Festivalde ayrıca, Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü, ”Tramvay” filmi ile Emel Çölgeçen’e, Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülü de ”Hokkabaz” filmi ile Tuna Orhan’a verildi.

Türk filmlerinin unutulmaz şarkılarının sesi Belkıs Özener de festival kapsamında mini konser verdi.

Özener, ”Biliyor musunuz ki 39-40 sene sustum, nasıl bir duygudur bu, bir kenarda kalmak, isyan ettim bir gün. Oğlumdan CD’mi yapmasını istedim, insanlar beni tanımıyor. Selam vermiyor diye. Ama şimdi beraberiz” dedi.

Daha sonra ”Sevemedim Karagözlüm”, ”Oyun Bitti”, ”Adını Anmayacağım” ile ”Geçti O Günler” parçalarını seslendiren Özener, uzun süre alkışlandı.

Festival, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

1150080cookie-checkAnkara Film Festivali ödülleri dağıtıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.