‘Ankara şiddeti sonlandırmada çıkmazda’

Le Figaro gazetesi, “Ankara, şiddete son verme konusunda tam bir siyasi çıkmazda”, “Sorunu aşmak için hükümetin gündeminde hiçbir önlem yok” gibi ifadelerini kullanırken, Le Monde, PKK’nın daha önce dört defa ateşkes ilan ettiğini ancak tümünün Ankara tarafından reddedildiğine dikkat çekti.

Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Figaro, “Türkiye’deki Kürt isyancıları silahlarını indiriyor” başlıklı haberinde Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısının Türkiye’de şiddetin yeniden arttığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekti. DTP’nin çağrısının ardından Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin açıklamaları ve Abdullah Öcalan’ın çıkışına dikkat çeken gazete, son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen terör saldırılarını anımsattı.

Yaklaşan kışın PKK’nın operasyonlarını zorlaştıracağına dikkat çeken gazete, bazı uzmanların ateşkes çağrılarını “taktik” olarak değerlendirmelerine işaret etti. Daha önce PKK tarafından yapılan ateşkes ilanlarının ihlal edildiğini de anımsatan gazete, “Türk ordusu, en ufak değer vermeyi reddediyor. Ankara, şiddete son verme konusunda tam bir siyasi çıkmaz içerisinde” yorumunu yaptı.

Gazete, Cumhurbaşkanı seçimi öncesi “Sorunu çözmek için hükümetin gündeminde herhangi bir önlem yok. Ancak bölgesel çalkantılar, Öcalan’ın güçlerinin zayıflanmasına katkıda bulunuyor ve Türkiye’nin yararına olabilir. Kuzey Irak’ta giderek daha özerk bir Kürdistan ortaya çıkmaktadır ve bu ‘serbest’ bölgenin liderleri, artık PKK’nın topraklarındaki faaliyetlerini istikrarsızlık faktörü olarak görüyor.”

LE MONDE: ORDU PKK’NIN SİLAHLARINI TAMAMEN BIRAKMASINI İSTİYOR

Diğer büyük Fransız gazetesi Le Monde ise, Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısına dikkat çekerken PKK’nın AB ve ABD tarafından da terör örgütü olarak nitelendirildiğini anımsattı.

PKK’nın daha önce dört defa ateşkes ilan ettiğini, bu çağrıların tümünün de Türk ordusunca reddedildiğini belirten gazete, Türk ordusunun PKK’nın silahlarını tamamen bırakmasını isterken örgüte karşı mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti. Gazete, Türkiye’nin AB üyeliği şansısını artırmak için son yıllarda Kürt toplumuna yönelik olarak kültürel reformları benimsediğini yazdı.  (ANKA)

 

1137530cookie-check‘Ankara şiddeti sonlandırmada çıkmazda’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.