Ankara’da, 30. Onur Ödülü. Başman’ı gençlerle anmak

İSMAİL BAYER –  29 yıl önce başlayan bir gelenek. Sevda Cenap And Müzik Vakfı, Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası. İlki 1989 da, müzikolog Cevad Memduh Altar’a verilmişti. Geçen yıl ise, besteci Turgay Erdener bu ödülü almıştı. Vakıf Onur Ödülü Altın Madalya Ödülü Töreni, geçen yıl Başman’sız gerçekleşmişti.
44 yıldır, Ankara’da Sevda Cenap And Müzik Vakfı var. 1973 yılında kurucu üye olan Mehmet A.Başman, 1988 yılından geçtiğimiz yazına kadar da, bu  Vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığını, 28 yıl aralıksız sürdürdü. 2016 Ağustos’unda aramızdan ayrılmasından bu yana da, görevi oğlu Ali Başman sürdürmektedir.
7 Haziran 2017 de, bu yıl ödülünün, ölümünün ardından Mehmet A. Başman’a verilmesi oy birliği ile kararlaştırmıştır.
Ülkemizde klasik müziğin gelişmesi için gösterdiği çabalar, uzun süre başkanlığını yaptığı vakfın ve kendisinin, Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin aksatılmadan sürdürülmesi için yaptığı katkılar, sanatçıların yetişmesi ve icraları için girişimleri, müzik yayınlarının gerçekleştirilmesindeki payı, bu ödülü alması için, ayrıca bir vefa örneği de olmuştur.
2017 Vakıf Onur Ödülü Altın Madalya Töreni, 6 Aralık Çarşamba günü, yine onun sağlığında, bu günkü hale dönüşmesinde büyük katkılar yaptığı, M.E.B Şura Salonu’nda gerçekleştirilmiştir.
Önceki Cumhurbaşkanlarımızdan, bu törenlerin destekleyicisi ve izleyicisi, Ahmet Necdet Sezer ve eşinin yine gelerek, onurlandırmalarıyla tören başlamıştır.
Vakıf Başkanı Ali Başman’ın kısa açış konuşması ve kararı açıklamasından sonra, Mehmet A.Başman’ın biyografisine ilikin, belgesel tadında bir video sunumu gerçekleştirilmiştir.
1929 da Ankara’da başlayıp, 2016 yazına kadar süren, 87 yıla ulaşan bir yaşam çizgisi. Bir Ankara’lı, daha açık anlatımla da hep Ankara’lı.
Galatasaray Lisesi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezuniyete, kısa bir akademik çalışmanın ardından, kamu da değişik birimlerde yönetcilik dahil çalışma ve yurdun değişik bölgelerinde görevler.
Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler nezdinde, Latin Amerika’dan, Hindistan’a, Afrika’dan değişik arap ülkelerine de uzanan, kısa süreli de olsa bir dizi yurt dışı görevlerini de belirtmeden geçmeyelim.
1986 yılından itibaren değişen bir yaşam çizgisi, aile şirketi Kavaklıdere Şarap Fabrikaları A.Ş ‘nin yönetimine katılma ve 1988’den itibaren de Yönetim Kurulu Başkanlığı.
Ankara Kavaklıdere’den, Akyurt’a uzanan bağlar ve şarap üretiminin, daha sonra yurdun değişik yerlerinde bağ kurulması ile ilgili, gelişen bir yatırım, üretim ve istihdam sağlanması. Tadı damağımızda hep, Kavaklıdere’nin değişik şarapları.
Ama bir başka asıl yönü, Müziğe katkı, dev prodüksiyonlar ve değişik projeler. Müzik yayınları, kitaplar,süreli yayınlar, CD ve DVD’ler.
Uluslararası Ankara Müzik Festivali, adeta onun adı ile de özdeşleşerek yaşam bulmuş, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ile aile geleneğini ve isimlerini yaşatmaya adanan bir ömür.
Bir başka yönü, Kaman Kalehöyük kazıları için Prens Mikasa Vakfı’nın kuruluşuna da öncülük ve kurucu üyesi olması.
Yurt dışından değişik ülkelerden gelen ödüller. 1997 yılında da, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, “Ülkemizin dünyaya tanıtılmasında ve devletimizin yücelmesinde  gösterdiği üstün başarılardan dolayı” T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görülerek onurlandırılması.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’de, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Madalya ve Rozeti, 2005 yılında Cumhuriyetîn 82.Kuruluş Yıldönümü’n de Başkanılığı döneminde, Sevda Cenap And Müzik Vakfı’na verilmişti.
Bu yıl ödülün, Başman ailesine verilmesi sürecinde, duygulu anlar yaşandı. Eksikliğini duyumsayarak, sevgi ile andık.
Ankara’da değişik 9 orkestra da görev yapan, “Birleşmiş Ankara Orkestrası” sonra sahnede yerini aldı. Görünüre göre orkestra elemanlarının yaş ortalamaları 30’un altında oluşan gençlerden oluşuyordu. Şef Orhun Orhon yönetiminde, piyano da ise bir başka genç Emre Yavuz, Beethoven’in Piyano Konçertosu’nu seslendirdiler.
Gençlerden oluşan bir orkestra ile ödül töreninin sonlandırılmasında ki düşünce ve gerçekleştirme, Mehmet A. Başman’a yaraşır bir seçimdi doğrusu. Gençlerle anmak, gençlerle onu uğurlamak.
30.Madalya, Mehmet A. Başman’ın anısına. Onu böyle anarak yaşatmak. Bir müzik insanı, Ankara’lı bir müzik aşığı. Yaşamı boyunca, yaşamından eksik olmayan tınılar, bu anma gecesinde onu anarak, yaşatarak salonda gezinti yaptı diyebiliriz. Umarız ona da ulaşmıştır.
Salonu dolduran müziksever dostları, onun kurduğu bağlardan yetişen üzümlerden, onun Akyurt’a taşıdığı, Kavaklıdere Fabrikası üretimi, beyaz ve kırmızı şaraplarla, meyva suları ile onu yaderek geceyi tamamladılar.
Bu günlere ulaşmasında büyük katkısı olduğu, Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin, 2018 baharı programının hazırlıkları, Mehmet A.Başman ailesinin ve onun zamanında yetişen, çalışma ekibi arkadaşlarının, onun bıraktığı yerden devam ederek, çalışmalarına başlamışlardır bile.
Başta, Ankara’da Uluslararsı bir Müzik Festivali etkinliğini başlatan, Ankara’lı bu güzel insanı anarak, ışıklar içinde olması ve devam eden tınıların, ona ulaşmasını dileyerek.
________________
İsmail Bayer.  11 Aralık 2017. Pazartesi. İstanbul.  [email protected]
2144550cookie-checkAnkara’da, 30. Onur Ödülü. Başman’ı gençlerle anmak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.