Ankara’da ‘darbeciler yargılansın’ mitingi

78’liler Derneği’nce düzenlenen ’12 Eylül Darbecileri Yargılansın Mitingi’, Abdi İpekçi Parkı’nda yapıldı. Mitinge, DİSK, KESK, TKP, SDP, ÖDP, DTP, EMEP, Halkın Kurtuluşu Partisi, TMMOB, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ve Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği gibi sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.


Ankara Garı’nın önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak Sıhhiye Meydanı’na kadar yürüdüler. “Darbeciler halka hesap verecek”, “kahrolsun halkın katili cunta” ve “yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atan göstericiler, ellerinde 12 Eylül döneminde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdılar.


İLK İŞGAL EDİLEN KURUM OLAN ANKARA RADYOSU’NUN ÖNÜNDE BİLDİRİ OKUNDU


12 Eylül darbesinde ilk işgal edilen kurumlardan biri olan Ankara Radyosu’nun önünde ‘demokrasi bildirisi’ okuyan göstericiler, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde TUS sınavına giren doktorları rahatsız etmemek için yürüyüşlerini sessiz sürdürdüler.


Miting nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alan Ankara polisi, göstericileri, Sıhhiye’de kurduğu arama noktasında tek tek üstünü aradıktan sonra meydana aldı. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı mitingde, okunan ortak bildiride, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren askerlerin hakim karşısına çıkartılması istendi. Miting, söylenen şarkılar ve çekilen halayların ardından olaysız son buldu.


İSTANBUL’DA 12 EYLÜL’Ü PROTESTO EYLEMİ POLİS ENGELİNE TAKILDI


12 Eylül’ün 26’ıncı yılı nedeniyle İstanbul’da gerçekleştirilmesi düşünülen yürüyüş polisin engellemesi nedeniyle iptal edildi. Galatasaray Meydanı’nda toplanan 78’liler Girişimi, TKP, ÖDP, DTP, İHD, Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, buradan Dolmabahçe Sarayı’na kadar yürüyüş yapmak istedi. Kolluk güçleri tarafından durdurulan eylemcilere, yürüyüş izninin verilmediğinin açıklanmasının ardından başlayan tartışma yaklaşık yarım saat sürdü.


78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. 12 Eylül zihniyetinin değişmediğini dile getiren Can, kendilerine daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yürüyüş için söz verdiğini açıkladı. Amaçlarının tek bir pankart altında, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanması taleplerini dile getirmek olduğunu belirten Can, “bu manzara şunu gösteriyor polis hala toplum polisi değil” dedi.


Basın açıklamasında, Türkiye’nin geçmişi ile hesaplaşamadığına işaret eden Can, “tüketilmemiş bir geçmiş yine içinde kendini sürdürüyor ve biz toplum olarak geçmişin esiriyiz” diye konuştu. Can, “Darbeciler yargılansın” taleplerini yineledi.


“Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek”, “12 Eylül Darbecileri Yargılansın” sloganları atan eylemciler, Gündoğdu ve Çav Bella Marşlarını söyleyerek 12 Eylül’de yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirdi. (ANKA)

1033430cookie-checkAnkara’da ‘darbeciler yargılansın’ mitingi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.