Ankara’da Sputnik çalışanlarına yönelik saldırı girişimi: 3 gazeteci gözaltında

Ankara’da Sputnik çalışanı 3 gazetecinin evlerine yönelik saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırı girişimi sonrası gazeteciler gözaltına alınırken; Rusya saldırı girişimi ve gözaltıya tepki gösterdi.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir grup, İdlib’deki saldırısı sonrası Rusya merkezli Sputnik Haber Ajansında çalışan 3 gazetecinin evlerine “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganıyla saldırı girişiminde bulundu. Polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi. Saldırı girişimi sonrası gazeteciler şikayette bulunmak için gittikleri karakolda gözaltına alındı. Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırı girişimi ve gözaltı uygulamasına tepki gösterdi.

Sputnik’in aktardığına göre dün saat 22.30 civarında, ajansın Türkiye servisinde çalışan 3 gazetecinin evlerine, 15-20 kişilik gruplar tarafından saldırı girişimi oldu. “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atan saldırganlar, gazetecilere tehdit ve hakaretler yağdırdı. Gruptakiler, gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek “Şehitlere karşı propaganda yaptın mı” diye sordular.

Saldırıda yaralanan olmazken grup bir süre bekledikten sonra evin önünden ayrıldı. Gazeteciler, ilgili emniyet birimlerine giderek saldırganlardan şikayetçi oldu.

Anadolu Ajansı (AA) ve Demirören Haber Ajansı (DHA), Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğünün olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Ajanlar, evin ofis olarak da kullanıldığını belirterek olayı “protesto” olarak niteledi. AA, saldırganların sayısına ilişkin “7-8 kişilik grup” dedi. Haberlerde, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin kimliğinin tespiti için çevredeki güvenlik kameralarının incelemeye alındığı ifade edildi.

ŞİKAYETTE BULUNAN GAZETECİLERE GÖZALTI
Gece yaşanan olay sonrası gazeteciler karakola giderek şikayette bulundular. Basın savcılığı tarafından ifadeleri alınacağı belirtilen gazeteciler, daha sonra Sputnik’te yer alan bir haber hakkındaki soruşturma nedeniyle gözaltına alındı. Henüz resmi bir açıklama yapılmadı ama 3 gazetecinin, “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı yazı nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor. Söz konusu yazı Cumartesi günü Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International’da yayımlanmıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sputnik’in Türkiye servisinde çaışan gazetecilerin evlerine saldırı gişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez”denildi.

“ÇALIŞANLARIMIZIN EV ADRESLERİNİ NASIL ELLERİNE GEÇİRDİLER”
Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, saldırıyla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Ankaradaki üç çalışanımızın evlerini (!) şu an kimlikleri bilinmeyen tipler basmış, tehditler savurmuş, Ruslara çalıştıklarından dolayı kendilerine vatan hainleri demişler. Polis neler yapacak, bakacağız. Ayrıca, bu tiplerin, çok göz önünde olmayan bu çalışanlarımızın ev adreslerini nasıl olup da ellerine geçirdiklerini de sormak isterim.”

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE’Yİ DURUMA MÜDAHALE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Rusya Dışişleri Bakanlığından saldırı girişimine ilişkin yapılan açıklamada, Ankara’ya duruma müdahale etme çağrısı yaptı.

Açıklamada “Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz” denildi.

RUS SENATÖR KOSAÇEV: SALDIRININ SORUMLULARI CEZALANDIRILMALI
Saldırı girişimiyle ilgili açıklama yapan Rusya Federasyon Konseyi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Rus basınına baskı yapılmasının ikili ilişkilerdeki durumu zorlaştıracağı yorumunda bulundu.

Kosaçev, Türkiye’nin saldırının sorumlularını hızlıca araştırması, sorumluları cezalandırması ve Rus basını için gerekli güvenlik önlemlerini alması gerektiğini söyledi.

RUS SENATÖR MOROZOV: HER HALUKARDA CEVABIMIZI VERECEĞİZ
Rus Senatör Oleg Morozov ise saldırı girişimiyle ilgili “Türkiye bu vandallara karşı bizzat tedbir almalı ve yasa doğrultusunda haklarında kovuşturma yapmalı. İlişkilerimizin zorlaşması, gazetecilere eziyet etmek için bir sebep değil” dedi.

2391920cookie-checkAnkara’da Sputnik çalışanlarına yönelik saldırı girişimi: 3 gazeteci gözaltında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.