Ankara’dan Berlin’e üç talep

Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Ankara, Gülen hareketiyle ilgili diplomatik girişimlerine hız verdi. Ankara Berlin’den üç konuda talepte bulunuyor.

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler, Ankara ile Berlin arasında diplomatik hareketliliğe yol açtı.

Ankara yaptığı bir dizi diplomatik girişimle darbe girişiminin daha güçlü bir şekilde kınanmasını, Gülen hareketine karşı önlemler alınmasını istiyor. Alman diplomatlar ise son günlerdeki tutuklamalarla ilgili olarak hukuk devletinin kurallarına bağlı kalınması talebini iletti, Türkiye’deki gerginliklerin Almanya’ya taşınmasına izin verilmeyeceği mesajını aktardı.

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği bu hafta içerisinde Alman Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak üç temel konuda talepte bulundu.

Görüşmede Türk hükümetinin darbe girişiminde sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı kuruluşların Almanya’daki mali kaynaklarının mercek altına alınması ve faaliyetlerinin iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi talebi yinelendi.

Kamuoyundaki eleştirilere yanıt

Görüşmede, Türk başkonsolosluklarının çeşitli eyaletlerde Gülen hareketinin faaliyetlerine karşı yaptığı diplomatik girişimlerin, bazı siyasetçiler tarafından sert bir dille eleştirilmesi de gündeme geldi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, Gülen cemaatinin faaliyetlerinin izlenmesine yönelik taleplere tepki göstermişti.

Türkiye’nin Almanya nezdinde yaptığı diplomatik girişimde gündeme getirdiği üçüncü konu, darbe girişimine karşı daha güçlü dayanışma beklentisi oldu.

Batılı müttefiklerinin darbe girişimi sonrasındaki açıklamalarının zayıf kaldığını, medyanın yaşananları net bir şekilde aktarmadığını, bunların hayal kırıklığına yol açtığını aktaran Türk tarafı, darbe girişiminin daha güçlü ifadelerle kınanması, Türkiye’de yürütülen demokrasi mücadelesine daha güçlü destek verilmesi yönündeki beklentilerini iletti.

Alman Sözcü’den açıklama

Ankara’nın bu girişiminden bir gün sonra Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, darbe girişimi konusunda Almanya’nın tutumunu çok daha net olarak ortaya koyan bir açıklama yaptı. Schaefer, olağan basın toplantısında Türkiye ile ilgili sorulara yanıt verirken şu dikkat çekici ifadeleri kullandı:
“Son iki haftada Türkiye’deki hukuk devleti ile ilgili sizler çok soru yönelttiniz. Sizlerin dikkatinizi, Türkiye’deki insanlar ve Almanya’daki Türkiye kökenliler için öneme sahip olduğunu düşündüğüm bir konuya daha çekmek isterim. 15 Temmuz gecesi yaşanan Türk demokrasisine ağır bir saldırıdır, hunharca bir saldırıdır.”

Schaefer, ayrıca darbenin arkasındaki sorumluları ortaya çıkarmak amacıyla yürütülen soruşturmalarda, hukuk devleti ilkelerine uyulmasını beklediklerini, bu beklentilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını da vurguladı.

Almanya da kaygılarını iletiyor

Alman hükümeti, bir yandan da Türkiye’deki gerilimin Almanya’daki Türk toplumunda gerginliklere yol açmasını engellemek için çaba gösteriyor.

Alman hükümeti, Türkiye’de yaşananları ve bunların gelecek günlerde yol açabileceği yeni gelişmeleri analiz edebilmek için yoğun çaba gösteriyor. Bu çerçevede, Almanya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri dışında, üniversite ve düşünce kuruluşlarından uzmanların görüşlerine de başvuruluyor.

Ancak Almanya’da Gülen cemaati konusunda uzmanlığı olan kişi sayısının sınırlı olması Alman makamlarını zorluyor. Dışişleri Bakanı Steinmeier’in bu hafta Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen uzmanlarla bir araya gelerek değerlendirmelerini dinlediği öğrenildi.

Außenminister Frank-Walter Steinmeier warnt vor Trump
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier

Kabil’de sığınma başvurusu

Öte yandan DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Afganistan’da görev yapan ve darbe girişimi sonrası kaçtıkları Dubai’de yakalanan Tümgeneral Cahit Bakır ile Tuğgeneral Şener Topuç, Kabil’den ayrılmadan önce Almanya’ya sığınmak için girişimde bulundu. Almanya’nın Kabil Büyükelçiliği ise bu sığınma taleplerine olumlu karşılık vermedi.

Yeni ateşe öldürüldü

Berlin’e ulaşan bir diğer bilgi de Almanya’ya tayini çıkan ve kısa bir süre sonra göreve başlaması beklenen Türk askeri ataşenin Malatya’da darbe girişimi sırasında öldürüldüğü yönünde.
Türkiye’nin Almanya nezdindeki askeri ataşesi olarak görev yapması beklenen üst düzey askerin darbe girişimine katıldığı ve Malatya’daki çatışmalar sırasında hayatını kaybettiği öğrenildi.
Deutsche Welle Türkçe

1992410cookie-checkAnkara’dan Berlin’e üç talep

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.