Ankara’dan Kıbrıs için ‘Eylem Planı’

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a 20 Ocak’ta iletilen eylem planında şu unsurlar bulunuyor:


– Türkiye’nin deniz limanlarının Gümrük Birliği kapsamında Rum Kesimi’ne açılması,
– Rum uçaklarına Türk hava sahasını kullanma izni verilmesi,
– Gazi Magosa, Girne, Gemi Konağı dahil Kuzey Kıbrıs’taki limanların Kıbrıs Türk yönetimi altındaki malların, kişilerin ve hizmetlerin uluslararası dolaşımına açılması,
– Ercan Havaalanı’nın Kıbrıs Türk yönetimi altında doğrudan uçuşlara açılması,
– Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik bir varlık olarak AB Gümrük Birliği’ne dahil edilmesi amacıyla özel düzenlemelerin yürürlüğe girmesi ve taraflarla dünyanın geri kalanı arasında ticaretin engelsiz yapılması,
– Kıbrıs Türk tarafının uluslararası sportif, kültürel ve sosyal alanlardaki diğer faaliyetlere serbestçe katılabilmesi.


Abdullah Gül, planın, iki tarafa da hiç bir şekilde hukuki ve siyasi halel getirmeyeceğini vurguladı. Eylem Planı, en geç bu yıl Mayıs-Haziran ayı içinde adadaki tarafların yanısıra Türkiye ve Yunanistan’ın da yeralacağı 4’lü bir toplantı yapılmasını öngörüyor.


Gül, önümüzdeki günlerde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planla ilgili yanıtını açıklamasının beklendiğini söyledi. Türkiye, planın uygulamasını BM Genel Sekreteri’nin gözetim altında tutması ve Güvenlik konseyi’ne sunmasını da istiyor.


TALAT’TAN DESTEK


Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün açıkladığı Türkiye’nin eylem planına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Talat’tan da destek geldi.


Talat, Türkiye’nin eylem planının çözüme büyük katkı sağlayacağını söyledi. Mehmet Ali Talat, düzenlediği basın toplantısında Kıbrıs konusunda gelinen durumu değerlendirdi.


Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununun parametrelerini değiştirecek adımlar atmaya çalıştığını belirten Talat, Türk tarafı olarak bunu bir çözüm olarak görmediklerini söyledi.


Mehmet Ali Talat, “Gelinen aşamada, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden dolayı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bir eylem planı hazırladı. Bu öneri, Kıbrıs sorununun çözümünü tetikleyerek, büyük katkıda bulunacak” dedi.


Kıbrıs Türk tarafının bu öneriyi, açık, net ve güçlü biçimde desteklediğini kaydeden Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un, uzatılan yeni barış elini tutacağını umduğunu söyledi.


YUNANİSTAN VE RUM KESİMİ TEPKİSİ


Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki yeni açılımlarına ilişkin Yunan ve Rum tarafından ilk tepkiler geldi.


Yunanistan Hükümet Sözcüsü “önemli olan sorunun çözülmesi” derken, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Türkiye’nin önerilerinin yeni unsurlar içermediğini iddia etti.


Yunanistan Hükümet Sözcüsü Teodoros Rusopulos, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki girişiminin sorulması üzerine, “önemli olan, sunulan önerilerin özlü olmasıdır.” dedi.


Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci çerçevesinde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirme zorunluluğu bulunduğunu savunan Rusopulos, “Eğer Türkiye, bu yükümlülükleri yerine getirmekten kaçınmanın yollarını arıyorsa, bu yönde etki yaratma çabasından söz edebiliriz” diye konuştu.


Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos ise Rusya’daki temaslarının ardından Güney Kıbrıs’a dönüşünde, yeni açılımın Türkiye’nin geçen Mayıs’ta ortaya koyduğu önerilerden farklı unsurlar içermediğini iddia etti.


Uzlaşmaz tavrını yineleyen Papadopulos, ‘Bu öneriler, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusundaki baskısını hafifletmek için attığı bir adımdır.’ iddiasında da bulundu.   
 
BM İNCELİYOR


BM’nin, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki “eylem planını” incelemekte olduğu bildirildi.


BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın sözcüsü Stefan Dujarric, basına yaptığı açıklamada, “Genel Sekreter’in talebi üzerine, BM’nin siyasi bölümü, planı dikkatle incelemekte. Bu, Genel Sekreter’in sorunun çözümü için sürdürdüğü çabalar çerçevesinde yer alıyor” dedi.


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı’nda bugün düzenlediği basın toplantısında, 11 maddeden oluşan Kıbrıs eylem planını açıklayarak, Türkiye’nin yeni Kıbrıs önerilerini bildirmiş, bundan sonraki dönemde de Türkiye’nin uluslararası barış ve istikrarı etkileyecek önemli gelişmelere sahne olacağını belirtmişti.

1028040cookie-checkAnkara’dan Kıbrıs için ‘Eylem Planı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.