Ankara’dan yeni görüntüler

Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylara destek vermek amacıyla Kızılay Meydanı’nda toplanan kalabalığa polis müdahale etti.

Ankara’da 2 gündür aralıksız süren eylemler bugün de Kızılay Meydanı’nda yapılan gösterilerle devam ediyor. Öğlen saatlerinden itibaren Ankara’nın çeşitli bölgelerinden gelen direnişçiler Güvenpark ve Kızılay Meydanı’nda Gezi Parkı’nda yaşananları protesto etmek için toplanırken, polis eylemci gruba gaz bombaları ile müdahale etti.

Kızılay Meydanı olaylar nedeniyle trafiğe kapatılırken, Güvenpark’tan hareketle Başbakanlık binasına geçmek isteyen eylemci grup polis tarafından engellendi.

Binlerce eylemcinin katıldığı gösterilerde, eylemciler barikatlar kurarak polisleri engellerken, polisler de TOMA’lar ve gaz bombaları ile eylemcilere müdahale ediyor.

ANKARA’DA EYLEME İSTİKLAL MARŞI MOLASI

İSTANBUL’daki Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve Ankara’ya sıçrayan olaylar Kızılay Meydanı çevresinde devam ediyor. Olaylar sırasında polisle çatışan bir grubun İstiklal Marşı okuması ilginç anların yaşanmasına neden oldu.

Ankara’da Kızılay Meydanı çevresinde birçok noktada olaylar devam ediyor. Bazı gruplar Atatürk Bulvarı’na barikat kurarak Başbakanlık çevresinde konuşlanan polis ekipleri ile çatışıyor. Taş atan göstericilere polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ediyor. Milli müdafaa caddesinde ise polisle çatışan Türk bayraklı bir grup, tekrar toplanarak İstiklal Marşı okudu. Marş sırasında polis ekipleri de hazır ola geçti. Marşın ardından polis göstericilere tekrar müdahale etti. Türk bayraklı gruba müdahale eden TOMA aracının üzerine asılan bayrak ise dikkatlerden kaçmadı.

23.09 Kızılay’da çatışmalar sürüyor, kitle Kolej’e çekildi.

23.08 Dikmen’de Emniyet Müdürlüğü’nü geçen kitleye polis saldırdı. Halk, TOMA’yı püskürttü.

22.56 Dikmen’den meclise yürüyenler Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü geçti.

22.50 Mamak’tan meclise yürüyen 5 bin kişi Kızılay’a ulaştı. Polis saldırdı, kitle “Derdimiz Meclis” diyor.

22.13 Libya Caddesi’nin trafiği kesildi. Yüzlerce kişi tencere tavalarla sokakta.

22.09 Polis, TKP ve NHKM’den çekildi. Gözaltılar var.

22.06 Bülbülderesi Caddesi’nde halk yolu kesti, barikatlar kurdu, barikatları ateşe verdi.

22.03 Onlarca polis TKP ve NHKM’ye girdi, vahşice saldırıyor. Onlarca yaralı var.

21.55 Polis, Karanfil Sokak’ta TKP Genel Merkezi ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin bulunduğu binayı basmaya çalışıyor. Bina içinde ve girişindekiler direniyor.

21.44 Dikmen’den 10 bin kişi, Mamak’tan da binlerce kişi meclise doğru yürüyüşe geçti.

21.39 Sokakların boşalmasının ardından polis, apartmanlardan tepki gösterenlere de gaz bombası atmaya başladı. Bazı ev ve işyerlerinin camları atılan gaz bombalarıyla kırıldı. Güvenpark’ta da CHP Ankara İl Binası polis tarafından kuşatıldı, binaya çok sayıda gaz bombası atıldı.

21.36 Meşrutiyet Caddesi’ne akrep girdi. Ankaralılar ara sokaklarda çatışmayı sürdürüyor. Meşrutiyet Caddesi’ndeki çatışma Mithatpaşa’ya ulaştı.

21.26 Ankara ayakta! Tuzluçayır, Saimekadın, Batıkent, Dikmen, İlker, TOKİ Turkuvaz evleri, Küçükesat, Gaziosmanpaşa ve Cebeci’de tencere tavalarla, düdüklerle gürültü çıkarma eylemi yapılıyor.

21.24 Konur Sokak’ta polis kafelerin ışıklarını açtırıp eyleme katıldığını iddia ettiği onlarca kişiyi önce dövüyor, sonra gözaltına alıyor. Konur, Karanfil sokaklarında ses bombaları patlıyor.

21.21 Eskişehir Yolu üzerindeki TOKİ Turkuvaz Evleri’nde 4 bin kişi eyleme geçti.

21.16 Polis, Konur Sokak’a da girdi, yakalayabildiğini öldüresiye dövüyor.

21.14 Atatürk Bulvarı’nın Sıhhiye yönünde, Yüksel ve Meşrutiyet caddelerinde, Olgunlar, Karanfil ve Konur sokaklarında sert çatışmalar yaşanıyor. Binlerce kişinin üzerine gaz bombaları ve plastik mermiler yağıyor.

21.06 Yüzlerce çevik kuvvet polisi Atatürk Bulvarı’ndan Yüksel Caddesi’ne girdi. Karanfil Sokak’taki barikatları aşan polis, sokağı gaza boğdu. Konur Sokak’a da gaz bombası yağıyor.

20.38 Kızılay’da halkın üzerine sürülen arabanın plakasının 61 AS 6953 olduğu iddia edildi.

20.32 Polis, yaralılar için meydana gelmeye çalışan ambulansları gaz bombası atarak meydana yaklaştırmıyor.

20.28 İçinde bir kadın bir erkeğin olduğu, 61 plakalı, siyah bir Renault Laguna Kızılay Meydanı’ndaki kitlenin içine hızla daldı. En az 5 kişi yaralandı. Yaralılara tıp öğrencileri ilk müdahaleyi yapmaya başladı.

20.27 Yoğun saldırılara karşın binlerce kişi halen Kızılay Meydanı’nda “Hükümet istifa” sloganlarıyla direniyor.

20.21 Meşrutiyet Caddesi’ndeki çatışmalar yoğunlaştı.

20.00 Avukatların verdiği bilgiye göre 1 Haziran’daki çatışmalarda gözaltına alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen 12 kişi serbest bırakıldı.

19.55 Kızılay’da yaşanan saldırılara tepki gösteren yüzlerce Ankaralı Mamak’ta ve Dikmen’de sokağa çıktı, tencere tavalara vurarak gürültü eylemine başladı.

19.49 Binlerce Ankaralı polis ve jandarmanın çığrından çıkan saldırılarına karşı inatla direniyor. Kızılay tam anlamıyla savaş alanına döndü.

19.39 Çatışmalar Atatürk Bulvarı’nda yaygınlaştı. Kızılay Meydanı’ndaki kitle Ziya Gökalp Caddesi girişinde barikatlar kurmaya başladı.

19.34 Vücutlarına gaz bombası ve plastik mermi isabet eden, aşırı gaz kullanılması sonucu fenalaşan yaralıların sayısı artık onlarla değil yüzlerle ifade ediliyor. Kızılay’a yakın hastaneler yaralılarla doluyor.

19.26 Polis ve jandarma saldırısı çok sertleşti. Meşrutiyet Caddesi girişi, Kızılay Meydanı, GMK Bulvarı girişinde göz gözü görmüyor.

19.24 Jandarma da polise desteğe geldi. Jandarma erleri de gaz bombalarıyla halka saldırıyor.

19.19 Polis, çevre binaların çatılarından da gaz bombası atıyor.

19.15 Kızılay’daki tıp öğrencileri, gazdan etkilenen bir Halkevleri üyesinin kalp spazmı geçirdiğini söyledi. Halkevci acilen hastaneye kaldırıldı.

19.00 Polis, yaklaşık 1,5 saattir ses bombası da kullanıyor.

18.56 Polis, Atatürk Bulvarı üzerindeki tüp geçidin camları kırdı ve kırık camların arasından kitleye gaz bombası atmayı sürdürüyor.

18.52 Kızılay’da çatışmalar 3 saati geride bıraktı. Ankaralılar Meclis önü, Kızılay Meydanı, YKM önü, Meşrutiyet Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi, GMK Bulvarı gibi noktalardan direnişini sürdürüyor.

18.05 Yaralı sayısının arttığı belirtildi. Meşrutiyet Caddesi’nde bekleyen araçlar yaralıları hastanelere taşıyor.

18.01 Kızılay’da Başbakanlık çevresinde çatışmalar sürüyor. Kitle, gruplar halinde ve dönüşümlü olarak çatışmayı sürdürüyor.

17.49 Meşrutiyet Caddesi’nde binlerce kişi “Diktatör istifa” diye bağırıyor.

17.33 Konur Sokak’ta Mülkiyeliler Birliği ve Leman Kafe’de, İzmir Caddesi’nde Ayakkabı Dünyası’nda revirler oluşturuldu. Üç noktada sağlık ekipleri yaralılara müdahale ediyor. Alandan seyyar doktor numaraları: 05309235120, 05068403109, 05058949054.

17.23 Ankara polisinin dünkü saldırısında gerçek mermiyle başından vurulan Ethem Sarısülük’ün beyin ölümünün gerçekleştiği açıklandı. Sarısülük, beyin anjiyosuna alındı.

17.21 Direnenler, Başbakanlık önündeki polislere hava fişekler atıyor. Polis ise gaz bombaları atmayı sürdürüyor.

16.58 Kitleyi dağıtamayan polis, direnişin büyümesi üzerine Güvenpark’tan Başbakanlığa doğru çekilmek zorunda kaldı. Sıkışan polis var gücüyle gaz bombası yağdırıyor.

16.41 Ankara Barosu kriz masası kurduğunu açıkladı. Sakarya Meydanı’nda, Konur Sokak’ta çok sayıda mekan, doğal revirlere dönüştürüldü. Yaralılar bu mekanlara taşınıyor ve mekanlardaki hekimler, sağlık emekçileri, tıp öğrencileri tarafından tedavi ediliyor.

16.33 Meydanda çatışmalar devam ederken, Kızılay’ın ara sokaklarındaki kafeler direnişçilere yardımlarda bulunmaya başladı. Limon, soda, süt dağıtımları yapılıyor, maskesi olmayana maskeler veriyor.

16.20 Kızılay Meydanı’ndaki kitle dağılmıyor. Polisin müdahalesi sertleştikçe karşılık da sertleşiyor. Görgü tanıkları ağır yaralılar olduğunu aktarıyor.

16.14 Tıp öğrencileri kafalarına yeşil bantlar takarak yaralananların yardımına koşmaya başladı. Mülkiyeliler Birliği ise hızlıca revire dönüştürüldü.

16.09 Halkevciler meydanın Ziya Gökalp Caddesi çıkışına barikatlar kuruyor.

16.07 Polis, Güvenpark içerisinden kitlenin üzerine gaz bombaları atıyor. Saldırıya karşın dağılmayan kitle taşlarla karşılık veriyor.

15.58 Polis saldırısı sürüyor.

15.50 Bu ana kadar ortalıkta görülmeyen polis, bir anda Başbakanlık yönünden çıkarak doğrudan kitlenin içine gaz bombaları atmaya başladı.

15.48 Polis yok, coşku var! Şarkılar ve marşlar söyleniyor, halaylar çekiliyor, sloganlar atılıyor.

15.30 Kızılay Meydanı’nda oturma eylemine başlandı.

15.01 Tuzluçayır’da buluşan yaklaşık 2 bin kişi alkışlar eşliğinde Kızılay Meydanı’na giriyor.

14.51 Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, her kurumdan bir temsilci olmak üzere Numune Hastanesi’ne giderek, dün (1 Haziran) polis tarafından gerçek mermiyle başından vurulan genci ziyaret ediyor.

14.40 Kızılay’daki sayı her geçen dakika artıyor. On binler “Faşizme karşı omuz omuza”, “Faşizme ölüm, tek yol devrim”, “Ankara burada Tayyip nerede”, “Hükümet istifa” sloganları atıyor.

14.35 Tuzluçayır’da bir araya gelen binlerce Mamaklı Kızılay’a yürüyor.

14.25 Kızılay’a gelenler, YKM önüne kurulan kürsüden selamlanıyor. Kürsüde Halkevleri Kadın Sekreteri Dilşat Aktaş var.

14.00 Halkevleri, ÖDP ve TKP’nin çağrısına on binlerce kişi uydu. Ankaralılar, dört bir yandan Kızılay Meydanı’na aktı. Kızılay Meydanı tamamen kapandı.

13.49 Ankara’daki direnişi hem bir haberci kimliğiyle izleyen, hem de direnişe destek veren Kanal D Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ serbest bırakıldı. Karadağ, sabaha karşı “Eylemcilere destekten ank emniyetinde gözaltındayım” twiti atmıştı.

1383800cookie-checkAnkara’dan yeni görüntüler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.