Anlaşma olmadı

John Kerry ve Sergey Lavrov arasında Londra’da yapılan görüşme altı saat sürdü. İki bakan görüşme sonrası ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak kameraların karşısına Sergey Lavrov çıktı. Lavrov, Ukrayna’daki gelişmeler konusunda ABD ile ortak bir vizyonları olmadığını söyledi.

Lavrov, Kırım’ın Rusya’nın parçası olup olmadığının sorulacağı referandumun sonucuna ise saygı göstereceklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın güneydoğusunu işgal etmeye yönelik bir planları ise olmadığını vurguladı.

Lavrov, Ukrayna’daki krizin ülkesinin faaliyetlerinin sonucu olmadığını, düzenin tesisine yönelik önlemlerin alınmamasının kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Kırım’da yapılacak referandumun Ukrayna Anayasası’ne ve uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

John Kerry, ülkesinin ve uluslararası toplumun Kırım’daki referandumun sonucunu tanımayacağını belirtti.

Kerry, “Sayın Lavrov görüşmelerimiz sonrası net bir şekilde, Rusya Devlet Başkanı Vladinir Putin’in pazar günkü referandum sonrasına kadar Ukrayna’nın Kırım bölgesi ile ilgili herhangi bir karar almaya hazır olmadığını söyledi.” dedi.

Amerikalı bakan ayrıca Ukrayna’daki geçici yönetimi güçlü bir şekilde desteklediklerini, Rusya’nın bölgede askeri birlikler konuşlandırmasının ise kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

Obama’dan Rusya’ya uyarıABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna krizine ‘diplomatik çözüm’ bulunması yolunda umutlu olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, aksi bir durumun Rusya için ‘sonuçları olacağı’ uyarısında bulundu.

ABD ve AB, pazar günkü referandumdan Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ve Rusya’ya bağlanması sonucunun çıkması halinde, Moskova’ya hızla çeşitli yaptırımlar uygulamayı planlıyor.

Adım adım Ukrayna krizi Ukrayna’da 2010’da göreve seçilen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, muhalif gösteriler sonrası 22 Şubat’ta Rusya’ya kaçmak zorunda kaldı.

Kiev’de oluşturulan geçici yönetim ise aynı gün 25 Mayıs’ta seçime gidilmesini kararlaştırıp Yanukoviç hakkında tutuklama emri çıkardı.

Bu gelişme üzerine Rusya yanlısı silahlı kişiler Ukrayna’ya bağlı Kırım bölgesinin en büyük kenti Simferopol’deki hükümet binalarına el koydu.

Rusya Parlamentosu 1 Mart’ta Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, askeri birlikleri Ukrayna’da kullanma talebine onay verdi.

Bu gelişmeyi Kiev’in Moskova’yı ‘savaş açmakla’ suçlaması ve ABD’nin, Kırım’ın Rusya’nın kontrolünde olduğunu duyurması izledi.

6 Mart’ta bölgenin Rusya’ya katılmasına onay veren Kırım Parlamentosu ise bu kararın 16 Mart Pazar günü referandumda oylanacağını açıkladı.

BBC

850620cookie-checkAnlaşma olmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.