Annan: AB, Kıbrıs’ı karmaşık hale getirdi

New York’taki BM merkezinde basın toplantısı düzenleyen Annan, Kıbrıs Rum Kesiminin AB’ye katılması ve Türkiye’nin üyelik hedefinin Kıbrıs müzakere sürecini karmaşıklaştırdığını belirtti. Annan şöyle dedi:


“Geçen hafta Gümrük Birliğinin Kıbrıs’ı (Rum Kesimi) da içine alacak şekilde 10 ülkeye genişletilmesine ilişkin tartışmayı gördünüz. İşte müzakere yaparken bir ülke kulübe üye, diğeri ise o kulübe üye olmaya çalışıyorsa, bu unsur müzakereyi daha kolay hale getirmiyor. Dürüst konuşmak gerekirse, bu durum süreci daha da karmaşık hale getirdi.”


YARDIMCISINI BÖLGEYE GÖNDERECEK


BBC’ye göre, basın toplantısı sırasında Kıbrıs görüşmelerini yeniden başlatabilmek için Türk ve Rum tarafların sözleri ile eylemleri arasındaki boşluğun kapanmasını beklediğini belirten Annan, bu konuda nabız yoklamak üzere siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari’yi kısa süre içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’ye göndereceğini de açıkladı.


“KIBRIS BU YIL ÇÖZÜLMEZ”


Annan, Papadopulos’un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın birbirlerine çok yakın oturmalarına rağmen iki yıldır bir araya bile gelmediğine dikkat çekerek Kıbrıs sorununu görev süresinin sona ereceği Aralık sonuna kadar çözmek konusunda söz veremeyeceğini belirtti.


BARIŞ GÜCÜNÜN GÖREV SÜRESİ UZATILDI


Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, dün oybirliğiyle aldığı kararla adadaki BM Barış Gücü’nün görev süresini altı ay daha uzattı. Konsey, ayrıca kapsamlı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlaması yolunda ilerleme çağrısında bulundu.


Konsey’in geçici üyelerinden Yunanistan’ın BM daimi temsilcisi Adamantios Vassilakis ise, oylamadan sonra söz alarak Konsey’in bu ifadesinin, BM’in çabalarının hedefi, kapsamı ve zemini hakkında yeterince açık ve güçlü bir mesaj vermediğini savunarak, bunun açıklığa kavuşturulmasını istedi.


Yunan tarafı ayrıca, Kıbrıs Türkleri ve Rumlarına “iki taraf” olarak atıf yapılmasına da karşı çıktı. Bu ifadeyi oylamadan önce taslaktan çıkartan Yunan büyükelçi, müzakerelerin “iki toplum” arasında yapılması zorunluluğunun yeniden teyit edilmesi gerektiğini kaydetti. (ANKA)

690510cookie-checkAnnan: AB, Kıbrıs’ı karmaşık hale getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.