Annan Planını’nı Moskova önlemiş…

TAK’ın da aktardığı habere göre; Güney’de yayınlanan Fileftheros, “Papadopulos: Annan Planının Dayatılmasını Moskova Önledi – Çin ve Fransa’ya Da Atıf” başlığıyla yansıttığı haberinde, Papadopulos’un, Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile “Kıbrıs-Rus Dostluk Derneği” tarafından organize edilen davette yaptığı konuşmaya yer verdi.


Papadopulos’un,  son zamanlarda, zor durumlar da dahil olmak üzere, çeşitli olayların Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki bağları daha da pekiştirdiğini söylediğini yazan gazete, devamla şunları yazdı:


“Papadopulos, bu tür zor durumlardan birini de, Kıbrıs için, Annan planı için Nisan 2004’te yapılan referandum olduğunu belirterek; ‘Rusya Federasyonu’nun desteği ve yardımı; Kıbrıs’a ve Kıbrıs halkına hizmet etmeyen ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni erozyona uğratacak bir çözüm planının dayatılmasının engellenmesi çabalarında belirleyici olmuştur. Rusya ayrıca; halkın beyan edilmiş demokratik iradesine saygı olarak ilkeleri savunma tutumu sergilemiştir’ dedi.


Papadopulos, referandum dönemine atıfta bulunurken;  Rusya Federasyonu’nun Güvenlik Konseyi’nde, Nisan 2004’te, referandumdan 3 gün önce, Güvenlik Konseyi’nin, Annan planını destekleme kararı alarak, halkın siyasi iradesini demokratik bir şekilde referandumda dile getirmeden önce halk iradesini ipotek altına almasını kabul etmediğini belirtti. Papadopulos, Rusya’nın, zamanın BM Genel Sekreteri’nin raporunun; 550 ve 541 sayılı kararlarını iptal eden 93. paragrafının kabulünü reddederek doğru davrandığını söyledi.
Tasos Papadopulos, Türk tarafının, bazı ülkelerin müsamahasından cesaret alarak; Kıbrıslı Türklerin ‘izolasyonlarının kaldırılması’ gerektiği mızrağı ile, işgal bölgelerindeki yasadışı ayrılıkçı varlığın yükseltilmesini kendisine öncelik olarak belirlediğini kaydederek, şunları söyledi:


‘Bu siyasi yükseltmenin ileri götürülmesi,  öncelikle Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarının iptalini gerektirir. Yalnız bu gelişme; Rusya’nın, Fransa’nın ve Çin’in Güvenlik Konseyi’ndeki tavırlarının doğruluğunu ve bu sorumlu tavırları ile ne kadar uzağı görebildiklerini gösteriyor.”


 

700120cookie-checkAnnan Planını’nı Moskova önlemiş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.