Annan: Suriye Lübnan’dan çekilsin

Dubai merkezli Arap televizyon kanalı El Arabiya’ya konuşan Annan, Suriye’nin Nisan’a kadar askerlerini çekmemesi durumunda, Güvenlik Konseyi’nin harekete geçebileceğini belirtti.

Suriye, 1976’dan beri asker bulundurduğu Lübnan’dan çekilmesi için giderek artan bir uluslararası baskı altında. Perşembe günü, Suriye’nin bazı askerlerini kendi sınırına daha yakın bir noktaya çekeceğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler geçen sene, Lübnan’daki tüm yabancı güçleri çekilmeye çağıran bir karar çıkarmıştı.

Genel Sekreter Kofi Annan Nisan ayında, Suriye’nin bu çağrıya ne kadar uyduğunu değerlendireceği raporunu, BM Güvenlik Konseyi’ne sunacak.

Suriye’nin Lübnan’daki askerlerini bu tarihe kadar kısmen mi, tamamen mi çektiğini rapor edeceğini belirten Annan, Güvenlik Konseyi’nin sonuca göre ek yaptırımlara karar verebileceğini söyledi.

Ancak Genel Sekreter’in sözcüsü Fred Eckhard daha sonra yaptığı açıklamada, Annan’ın sözlerinin, Suriye’nin bu tarihte çekilmemesi durumunda, yaptırımlara destek verme olarak yorumlanmaması gerektiğini vurguladı.

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin 14 Şubat’ta öldürülmesi üzerine, Lübnan’daki askerlerini çekmesi için Şam yönetimi üzerindeki baskı artmıştı. Hariri’nin son dönemde Suriye karşıtı bir politika izlemiş olması nedeniyle, özellikle Lübnan muhalefeti, ABD ve İsrail’den, suikastın arkasında Şam’ın olduğu yorumları gelmeye başladı.

Suriye ise Perşembe günü, geçen seneki BM kararına uyma niyetinde olduğunu açıkladı.

İLGİLİ HABER: Suriye Lübnan’dan çekiliyor

1099930cookie-checkAnnan: Suriye Lübnan’dan çekilsin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.