Annan, yine iyi polis rolünde…

Kofi Annan, 55 devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirveye sağlık durumu nedeniyle katılamayan, ancak Küba’nın dönem başkanlığını Malezya’dan devralmasıyla, alkışlarla başkan seçilen Fidel Castro’ya saygılarını sunduğu konuşmasında, ”Hareketin gelişmesinin farklı aşamalarında yaptığı önderlik ve sunduğu sonsuz katkılardan dolayı Fidel Castro’ya özel bir saygı sunmaya önem atfettiğini” söyledi.

Hareketin Havana’da 1979’da yapılan son zirvesinden bu yana güney ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 10 kat arttığına işaret eden Annan, BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapılması gerektiğini bir kez daha dile getirdi ve ”BM Güvenlik Konseyi reform geçirmelidir, çünkü, gücün, küçük bir grubun elinde olduğu yönündeki algılama, BM’nin meşruiyet ve otoritesinin baltalanmış olduğu izlenimi bırakma riskini artırıyor” dedi.

Bağlantısızlar Hareketi üyesi birçok ülkenin insan hakları alanında ilerlemeler kaydettiğini de ifade eden Annan, gelişmekte olan birçok ülkede etkin bir sivil toplum anlayışının doğmakta, toplumsal yaşama katılımın artmakta olduğuna ve basının geliştiğine tanıklık ettiğini kaydetti.

118 üyeli Bağlantısızlar Hareketi’nin ”dev boyutuna” dikkati çeken Annan, ancak bu özelliğin harekete başarıyı garanti etmediği uyarısında bulunarak, hareketi, güney ülkelerini uluslararası alanda ”etkin oyuncular durumuna getiren esnek ve tutarlı tavırlar belirlemeye” çağırdı.

Kadınlara da sorumluluk verilmesinin önemine işaret eden Annan, bu yıl Şili’de kadın başkan Michele Bachelet’nin seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rahatsızlığı ve geçirdiği ameliyat yüzünden 31 Temmuz’da iktidarı geçici olarak kardeşi Raul Castro’ya bırakan Küba lideri, doktorların tavsiyesine uyarak zirveye katılmıyor.

ŞENER, ZİRVEYE KATILDI  
 
Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, Havana’da açılışı yapılan Bağlantısızlar Hareketi’nin devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki 14. zirvesine katıldı.

Abdüllatif Şener, zirveye gelişinde, Küba lideri Fidel Castro’ya vekalet eden kardeşi Raul Castro ile tokalaştı.Şener, Turkiye’nin gözlemci ülke olarak katıldığı zirvenin açılış oturumunun ardından, Küba Dış Ticaret Bakanı Raul Dela Nuez ile görüştü.

 


 

1136680cookie-checkAnnan, yine iyi polis rolünde…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.