Annan’dan Ortadoğu’ya 3 kişilik heyet

BM sözcüsü, heyetin ilk olarak Kahire’de temaslarda bulunacağını ve konuyu, Arap Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile görüşeceğini söyledi.

Sözcü, heyetin daha sonra İsrail’e, Filistin’e, Lübnan’a, Suriye’ye ve gerekli görülen bölgelere geçerek, gerginliğin bölgesel bir sorun haline gelmesini engellemek için temaslarda bulunacağını belirtti.

Heyete, Annan’ın siyasi danışmanı Vijay Nambiar’ın başkanlık edeceği kaydedildi.

LÜBNAN ”KAPSAMLI ATEŞKES” İSTEDİ

Lübnan Enformasyon Bakanı Gazi el Aridi, Lübnan’ın ”kapsamlı ateşkes” ve İsrail’in kanlı saldırılarına son vermesini istediğini söyledi.

Aridi, ”Lübnan’ın ana talebi kapsamlı ateşkes ve bu açık uçlu saldırıya son verilmesidir” dedi.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Mervan Hamadi de ülkesinin, Suriye’nin Hizbullah’a verdiği emirlerle rehin alınmış olduğunu söyledi.

Öte yandan, Dürzi lideri Velid Canbolat, BM’nin devreye girmesiyle ateşkes ilan edilmesini istedi.

”DÜNYANIN VİCDANI KÖRELMİŞ”

Filistin’de iktidardaki Hamas’ın Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, İsrail’in vurduğu, Başbakanlık binalarında Dışişleri Bakanlığına ayrılan bölümleri inceledi. ”Binaların vurulması bize boyun eğdirmeyecektir” diyen Zahar, İsrail’in saldırılarla nesiller boyu sürecek bir tarihi düşmanlık yarattığını ifade etti. Zahar, ”Ortadoğu hep ateş altında olmuştur. Ortadoğu’nun sorunlarına karşı tüm dünyanın vicdanı körelmiştir” dedi.

Öte yandan, Arap Birliği Dışişleri Bakanları, 15 Temmuz cumartesi günü ”Filistin ve Lübnan” gündemiyle Kahire’de toplanacak.

FRANSA, İSRAİL’İ KINADI

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Beyrut Havaalanı başta olmak üzere Lübnan’a yaptığı saldırıları yoğunlaştıran İsrail’i kınadı.

Bu arada, Lübnan hükümetinin, İsrail bombardımanının ardından durum değerlendirmesi yapmak üzere bugün olağanüstü toplantı yapacağı bildirildi.

 

1132150cookie-checkAnnan’dan Ortadoğu’ya 3 kişilik heyet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.