Anne ve Babalar için İnternet bilgileri

Peki ama İnternetin tehlikeleri hakkında ne biliyoruz? Yada İnternet aracılığıyla çocuğumuzun kiminle konuştuğunu yada sohbet ettiğini biliyormuyuz? Bir başka nokta, acaba çocuğumuz İnternette ne tür içerikleri izliyor, okuyor yada karşılaşıyor? Bunlar aslında hepimizin ciddi düşünmesi ve kafa yorması gereken sorular ve noktalar. İnternetin sağlıklı kullanımında anne-babanın önemli bir rolü vardır. Bu sebepten dolayı bu hafta sizler ile bu konuda faydalı olacağını düşündüğüm bazı bilgileri paylaşacağım.

Yukarda belirttiğim gibi, anne ve babanın çocuklarının İnternet doğru kullanmında önemli bir rolü vardır. Fakat her anne-baba bu konuyu çocuğu ile konuşmadan önce bu konuda kendi bilgisini geliştirmesi önemlidir. Yazımın sonunda bu anlamda anne ve babalara yardımcı olacak bazı İnternet adreslerini ve kurum adreslerini vereceğim. Eğer bu konuda kendi bilginize güvenmiyorsanız lütfen bu sitelere bir göz atın. Konumuza devam edersek, bir çocuk İnternette istemediği bir tecrübe edinirse bunu ilk görecek yada fark edecek olanlar anne ve baba olacaktır. Böyle bir durumda doğru tavsiye uzun dönemde faydalı olacaktır.

Evet çocuğunuz için uygun olmayan her İnternet sitesini yasaklamak gibi bir çabanız olabilir, fakat bu çözüm mü? Burada doğru olan ve bugün Eğitim Bakanlığı tarafından da dikkat edilen üç ana kavram var. Bunlar internette İçerik, Davranış ve Temas. Kısaca değinmek gerekirse burada vurgulanmak istenen şudur: Her çocuk İnternette uygun olan ve olmayan İçeriği ayırt etmesi, İnternette nasıl Davranılması gerektiğini bilmesi ve kimin ile Temas edip etmemesini bilmek zorundadır. Bu Eğitim Bakanlığın bugün başta tüm okullardan daha sonra tüm anne-babalardan istediği bir zorunluluktur.

Peki bu konuda en temelde neler yapabiliriz? Bu konuda aslında yukarda da dediğim gibi kendi bilgilerimizi güncelleştirmek ve meseleyi daha iyi kavramak gibi bir zorunluluğumuz var. Bunun yanında atacağımız bazı basit adımlar ise şöyle:

1. Çocuğumuz ile İnternet güvenli bir şekilde kullanması konusunda sohbet edelim: Çocuğumuz ile en temelde İnternette kimin ile arkadaşlık edip etmemesi konusunda sohbet edebiliriz. Nasıl ki çocuklarımızın sokakta sıradan birisiyle arkadaş olmasını istemiyorsak, bu aynı kuralı İnternette de uygulamamız önemli. İnternet paylaşımları bunun yanında söylenilen ve yapılan yorumlar hakkında uyarı yapmak büyük bir gereklilik. Belkide çocuğunuza söylemeniz gereken en temel şey ise İnternette yayınlanan bir resmin, yorumun yada videonun bir kere yayınladıktan sonra kaldırılamıyacağı gerçeği – siz ne kadar silsenizde!

2. Çocuğunuza güvenlik araçlarını kullanmaları konusunda uyarıda bulunun: Facebook, Twitter yada Snapchat gibi gençler tarafından sıkça kullanılan sitelerde Privacy Setting olarak bilinen Gizlilik Ayarlarını doğru bir şekilde uyguladıklarını kontrol edin.

3. Evdeki İnternet üzerinden kullanılan siteleri filtre edin: İnternet Servis Saglayağınız ile temesa geçip bu konuda bazı yasaklar getirebilirsiniz. Onların yardımı ile çocuğunuz için uygun bulmadığınız İnternet sitelerini blok edebilirsiniz.

4. Değişik teknolojilerin nasıl çalıştığı ile ilgili bilgileriniz geliştirin: İnternet üzerinden Parents’ Guide to Technology gibi rehberleri kullanarak teknolojiyi daha iyi öğrenin.

Şimdilik bu kadar bilgi umarım yeterli olur. Daha fazla bilgi için aşağıdaki sitelerin Anne-Bana (Parents) bölümlerinden bilgi alabilirsiniz.

_____________

www.childnet.com
http://www.saferİnternet.org.uk/
www.thinkuknow.co.uk

857710cookie-checkAnne ve Babalar için İnternet bilgileri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.