ANNELER GÜNÜ! “MASUMLAR APARTMANI” 

SEDAT YILDIRIM SARICI – Okurlardan bazen teşekkür, bazen de sitem mektubu aldığımız olur. Binde bir demek istediğimi sezinlemişsinizdir. Doğrudan sitemlere değineyim.

Diyor ki arkadaş “Abi sen mağara devrinden çıkamamışsın, verdiğin bütün örnekler taş devrinden kalma.” Bir düşündüm de haklı buldum.

Bu yazıda güncel bir konuya değineyim. TRT 1’de Masumlar Apartmanı diye bir dizi var. Dizinin bir kısmı çöplükte geçtiğinden, ihtisas alanım da bit pazarları olunca kendimi bir anda senaryonun içinde buluyorum. Sağolsunlar oyuncular benim yerime neredeyse bire bir canlandırıyorlar.

Ben müziklerinden bahsedeceğim ki kumpası tamamlayabilmiş olayım. Dizinin müzikleri piyano ve orkestral yaylı çalgıların oldukça sade birkaç temasına dayalı. Bazen sıkıyor ama hem geleneksel gibi ve hem de çok yalın olmasıyla kendisini dinlettiriyor.

Durumu bu şekilde idare ederken, anaaa bir baktık Baba Gız Atışmaları’nda tanık olduğunuz gibi müziklere bizim bebenin bana ismini öğretmeye çalışıp da bir türlü beceremediği Handel ekleniyor. Parçanın adı “Sarabande”.

George Frideric Handel

Yani şimdi beraber bir şarkı yazsak, adına da “Saramam da”  desek, ne kadar yerli duruyorsa, Sarabande da işte o kadar yerli duruyor. Oysa Handel 1685’de Alman doğup, 1759’da İngiliz ölmüş, Birleşik Krallık’ta meclisin yanındaki kilise bahçesinde toprağa verilmiş. Bir dinleyiverelim. 4 dakikayı bulmaz.

https://www.youtube.com/watch?v=u-qHtYfktiQ

Gel gelelim bir çok farklı filmimizde ve televizyon dizilerimizde dinlediğimiz bu Sarabande nasıl oluyor da, bu kadar “yerli” duruyor? Önce Sarabande’ın abisini tanıtayım sonra ailenin nasıl olup da yerlileştiğini açıklayayım.

Handel’in önceli Pachelbel (1653 – 1706), Canon In D adlı kısa bir eser besteler. Eserdeki rota öylesine sağlam, öylesine uzun ömürlüdür ki ardılı Bach’dan (1685-1750) sonra kimlere uzanmaz ki?

https://www.youtube.com/watch?v=OFfYGoVstgc

Bülent Ortaçgil (Benimle Oynar mısın) ve Bulutsuzluk Özlemi (Sözlerimi Geri Alamam) aynı rotadan yararlanınca, büyük bir keşif yapmış zannederek yazıya dökecektim. Bir baktım yakaladığımı zannettiğim bu iki örneğin hiç bahsi bile edilmeden eloğlu 95 parçayı bestecileriyle birlikte sıralamış.

Kimler yok ki! Komşunun oğlu Demis Roussos’un grubu Afrodite’s Child (Rain And Tears) – Phil Collins (Can’t Stop Loving You) – Aerosmith (Cryin’) – Vitamin C (Friends Forever) – Goldfinger (Superman) – Delirium (Paris) – Band Ja Naimo’ya (Yatta). Yani Japonya’ya kadar uzanıyor.

Johann Pachelbel

Peki aslında kimin başlattığı tespit edilemeyecek bu kadim rota nasıl oldu da, İtalya, Almanya, İngiltere, Jamaika, Amerika, Yunanistan, Türkiye, Japonya derken bütün dünyada binlerce emsalle zuhur etti?

KAİNATIN SIRRI

Semavi dinlerin dört kitabında da kainatın yaratılış sırrı her nasılsa açıklanamamıştır. Zavallı Adem’le Havva’nın bebeleri, “taş devrinden bu yana” nafile bir gayretin içinde dolanıp dururlar. Destanlardan türkülere, senfonik eserlerden uzay yolculuklarına bir türlü menzile yetişemiyoruz.

Geçen yaz Erkan Oğur ağabeyimizle yaptığımız söyleşide şöyle bir ifadesi vardı. Müzik geçmişten gelir. Biz gecikmeli olarak onu yeniymiş gibi sanarız… Biraz iddialı olacak ama “gelecekte müzik yok, müzik geçmişten gelir” diye söyler dururum.’  

İlk duyduğumda epeyce bir sarsılmıştım. Sonra bir düşündüm de, Erkan ağabey  doğruyu söylüyor. İç Anadolu’nun epeyce bir içlerinde geçen içli “Kız Kardeşim” filminin müziklerinde Fransız besteci Eric Satie’nin (1866-1925) Gnossienne No.1 adlı eserini kullanmıştı. Kimse bu eserin “yerli” olmadığını savunamaz.

https://www.youtube.com/watch?v=53iLc9NRtYs

Bakın Furkan Ceylan adlı oldukça genç bir kardeşimiz youtube üzerinde neler yazmış.

“Eric Satie her canlıda olan varoluşsal korkuyu, evrendeki hiçliği ve meçhul yalnızlığı o kadar derinlemesine bu eserinde yansıtmış ki dünyanın her yerinden insan bu parçasını dinlediğinde kasvet, ölümün hakikati ve hüsranla bitecek bir hayatın çaresizliğini hissediyor iliklerine kadar…”

Eric Satie

Bazı eserler dünyanın her yöresinin yerlisidir. Bu sebeble olsa gerek Nuri Bilge Ceylan,  tamamı Anadolu’nun bir köyünde ya da kasabasında geçen birkaç filminde sadece Mozart bestelerini kullanır. İşin doğrusu bir çok yerliden çok daha yerli, derli toplu,  edepli, derinde ve yerinde duyulur.

GÖZLERİM YANDI

Lise son sınıftayken annem veli toplantısına gider. Kimya hocamız diğer velilerin önünde anneme, üst üste sınıfta çaktığımdan olsa gerek “senin geri zekalı çocuk liseyi bitiremeyecek, üniversiteye giremeyecek” demiş.

Karıncayı incitmemeyi  öğrendiğimiz annem bana bir şey demedi. Üç gün gözleri yaşlı dolandı. Üçüncü gün “sen üzülme anam” dedim. “Üniversite mezunları askerliği 8 ay er olarak yapıyorlarmış, ben de yararlanacağım” deyince biraz rahatladı. Sonra gün geldi, “nasıl er olabilirim” diye bilenlere sordum. “Yedek subay imtihanında kağıdı boş verince er oluyormuşsun” dediler. Sınav kağıdını bomboş verdim, yedek subay yaptılar! Pişman olmadım.

Benimle Oynar mısın” ve “Sözlerimi Geri Alamam”ı bulup da sonra 95 parçanın varlığını öğrendiğimde kimya hocamıza hak verdim. Bunu ilk tespit edende günah aranmamalı. Gerçekten de bende bir algılama gecikmesi söz konusu. İnsanın zekası sonradan gelişmiyor. Kendimden bilirim…  Ama kimyası değişebiliyor.

Geçenlerde Masumlar Apartmanı’nı izliyordum, kimyam değişmiş. Bizimkiler “sen ağlıyor musun” diye sordular. “Ne ağlaması, soğan doğramıştım da, gözlerim yandı” dedim. Niye ağlayayım ki! Dizinin benimle ne ilgisi var? Baştan sona uzayda geçiyor.

Masumlar Apartmanı

Ben dizide Sarabande’ı duyunca, 95 örnekten habersizliğim aklıma gelmiş, kimya hocamızın hakkımda söylediklerinin doğruluğunu anlayıp, ona üzülmüştüm, Gözlerim dolmuş.

Peki bunların kainatın sırrıyla ne ilgisi var? Yazacağım. Yazacağım da, gazetenin patronu izin vermiyor. “500 kelimeyi aşma” diyor. Kısa kesmeliymişim. Okunmuyormuş. Sonra yazayım.

Yavrumu kucaklayamadan göçen anneciğim, bugün (14 Mart 2021) burada Anneler Günü. Anneler Günü’nüzü kutluyor, bütün annelerin ellerinden öpüyorum.

_______________

* Müzisyen de olan yazarımızın diğer çalışmalarına https://sedatsarici.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

2500180cookie-checkANNELER GÜNÜ! “MASUMLAR APARTMANI” 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.