Anneysen yırttın!

Yıllardır Londrada yaşadığım malumunuz. Bu yüzden ister istemez Türk insanı ile İngilizler arasında kıyaslamalar yapıyorum. Ve üzülerek söylüyorum ki kendimi genelde ‘öteki’ tarafa yakın buluyorum.
Mesela son örnek, ünlülerin annelik durumları!
İngiltere’de bir kadın, şöhretli bir kadın, anneyse eğer, yazılı basın onun adının yanına 2 çocuk annesi falan (mother of two) diye iki kelimelik bir açıklama ekler. Tıpkı kim olursa olsun, ne kadar ünlü olursa olsun her haberde adının yanına parantez içinde yaşının yazıldığı gibi. Angelina Jolie (35).
Ama hepsi bu.
Her konu, meslek hayatındaki her gelişme, her etkinlik o ünlünün anneliğine bağlanmaz. Annelik suçları yıkayan, ayıpları kapatan, günahları örten bir paye değil burada. Ya da röportajların ana konusu o kişinin anneliği değil. Anne çocuk dergileri var bunun için. Hamilelik dergileri var.
Biz anne olmayan kadınlar, anneliği meslek olarak görmeyen kadınlar, erkekler de böylece gazeteyi elimize aldığımızda o ünlü tiyatrocu, şarkıcı, oyuncu veya manken hakkında asıl merak ettiklerimizi öğrenebiliyoruz. O ünlünün süt sağma seanslarını, gecede kaç kez kalktığını ve doğumdan sonra kaç kilo verdiğini merak edense ilgili dergiyi alıp merakını giderebiliyor.
Bunlar Londra’da oluyor. Ya Türkiye’de?
Ünlü bir kadın hamile kaldıysa, tabiri caizse yırtıyor bizim ülkemizde. Artık hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor. Neden? ‘O bir anne’ çünkü.
Bir tartışma programında geride mi kaldı? ‘Ben bir anneyim…’ diye bir girdi mi konuşmaya, karşı taraf suspus. Manken mi, zayıflasa bile yeni defilelere ne gerek var? Anne çocuk programı sunar, bebek mağazası açar, ya da yeni ‘uzmanlık alanı’ hakkında gazete gazete demeç vererek hayatını geçirebilir.
Dün Ayşe Arman’a ‘Artık sadece kızını yazıyor’ diye kızanlar, bugün farkındalar mı acaba, çocuk doğuran her gazeteci televizyoncu artık sadece bu ‘işi’ yapmaya başladı. Diyelim ki tuzu kuru değil de ona böyle bir fırsat tanınmadı. O zaman da bu paye ona ‘dokunulmazlık’ olarak geri dönüyor.
Enteresan bir ülke Türkiye.
Namus kavramı, ahlak kavramı, başarı-başarısızlık nerede başlıyor, nerede bitiyor anlamak mümkün değil.

1605460cookie-checkAnneysen yırttın!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.