Antalyalı sanayiciler Macaristan’da

İlk gün Novotel Budapest Centrum’da gerçekleştirilen ” Türk Macar İş Forumu” görüşmeleri öncesinde; Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Türk Masası Başkanı Rev Andras, Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin istenilen seviyede olmadığını, bu tür ziyaretlerin işadamlarını birbirlerine daha yakınlaştırdığını söyledi.

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği ( DÖSİAD) Başkanı Gültekin Gencer, “TÜMİŞAD’a katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Dörtbuçuk aydır hazırlık yapıyorlar. Macaristan ile Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağlarımızın var olduğu Macaristan’da sanayi ve ticarette de aktif rol almak için buradayız. Macaristan’a bunun için geldik… Böylesine birbirine yakın iki millet, tarihi bağları olan iki ülke için, yağ var, un var, şeker var, biz helva yapmak için neyi bekliyoruz?” dedi

Macaristan Ekonomi Bakanlığı Euroasya Bölge Başkanı Orosz György’de, Macaristan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2009 yılında %24 oranında azaldığını, fakat 2012 yılında %32’lik bir artışla krizden evvelki oranın üzerine çıktığını söyledi. Macaristan’da 275 Türk şirketinin, Türkiye’de ise 41 Macar firmasının faaliyet gösterdiğini, turizm, emlak,hayvancılık, tarım, inşaat, hizmet sektörlerinin yanında telekominikasyon alanlarında ticaret yaptıklarını söyledi.

T.C. Budapeşte Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar, Macaristan’ın liberal ekonomik politikalar ürettiğini, ihracata dayalı bir ekonomisi olduğunu Audi, Opel, Mercedes, Suzuki gibi otomobil fabrikalarının olduğunu, Macaristan’ın bir fırsatlar ülkesi olduğuna vurgu yaptı.

En canlı örneğimiz 20 yıldan fazladır Macaristan’da ticaret yapan başarılı işadamımız Osman Şahbaz Beyin de Macaristan’da çok ciddi yatırımları olduğunu, yatırımlarına da devam ettiğini biliyorum. Şayet Macaristan yatırım konusunda cazip olmasaydı bunca süredir işadamlarımız başarılarla dolu yılları burada geçirmemiş olurlardı. Macaristan’ın Avrupa’nın tam ortasında olduğuna da dikkat çekti.

TÜMİŞAD Antalya’lı işadamlarını Ağırladı

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da şunları söyledi:

“Bizler de bu süreç içerisinde birçok süreci birlikte yaşadık, geçirdik. Edinmiş olduğumuz tecrübeleri ve bilgilerimizi işadamlarımız ile de paylaşmak için 1997 yılında Türk Macar İşadamları Derneğini işadamlarımızla birlikte kurduk. İşte bugün burada bu tür etkinliklerle kurmuş olduğumuz bu Derneğin meyvelerini topluyoruz. Bu organizasyonun bugün burada olmayan mimarlarından bahsetmeliyim. Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss , Ticaret Ataşesi Janos Weisz, Macaristan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Janos Hovari. Antalya ziyaretlerinde bu ” Türk Macar İş Forumu” nun temellerini atmışlardı. Bu gayretli, çalışkan diplomatların ekmiş olduğu fidanların meyvelerini toplayacağız.
Türkiye’deki Macaristan diplomatlarına bu gayret ve işadamlarının heyecanlarını anlayabildikleri için teşekkür ediyorum. Türkiye dünyanın en büyük 17., Avrupa’nın da 6. büyük ekonomisine sahiptir. Türkiye hükümeti güzel bir hedef koymuş. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmek. Bu büyüklüğe Macaristan gibi kadim dostluğumuzun olduğu ülkelerle ticari ve sanayi ilişkilerimizi daha da canlı tutarak ulaşacağız.Şunu da belirtmeliyim. Bu faaliyetleri yaparken en büyük sıkıntının başında ” vize ” konusu önümüze çıkmaktadır. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki; bizlerle ” aynı dili konuşan ” Ankara’da ve İstanbul’da Büyükelçi ve Başkonsolos bulunmaktadır. İşadamlarımıza her zaman kapıları açıktır. Bu da yetmiyormuş gibi, Anadolu’nun bir çok şehrinde işadamlarımızı ziyaret ediyorlar. Sizleri Stratejik ortağımız olan karlı çıkacağınız Macaristan’a bugün yatırım yapmaya davet ediyorum…”

Ticari potansiyelimizin artırmamızın yegane unsuru ziyaretleri, geliş gidişleri sıklaştırmalıyız.

İkinci gün 1886 yılında inşa edilen Tuna nehri kıyısında, şehrin simgesi olan Neo Gotik tarzda inşa edilmiş Macaristan’ın görkemli Parlamentosunda, TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz’ın ev sahipliğinde Türk Macar Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás’ın katılımıyla VADÁSZ salonunda DÖSİAD heyeti onuruna verilen öğle yemeğine, T.C Budapeşte Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi, TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Genel Sekreter Dr.Kamil Nas, Dialogus Derneği Başkanı B.Ömer Almak, T.C Szigetvar Fahri Konsolosu Laszlo Horvath, Macaristan Antalya Fahri Konsolosu Bekir Bülend Özsoy kalabalık Macar ve Türk İşadamları da katıldı.

Görüşme sonrasında Dr.Szeneczey TÜMİŞAD Başkanına günün anısına ” Luxury Budapest 2012” kitabını hediye etti.

İşadamı heyeti, Budapeşte’den İstanbul aktarmalı Antalya’ya döndü.

762880cookie-checkAntalyalı sanayiciler Macaristan’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.