Anti-faşist çamın altında ilahi

Norveç’in Başkenti Oslo Belediyesi, Hitler’e karşı İngiltere’nin desteğinden dolayı 1947’den bu yana Londra’ya dev Noel çam ağacı hediye ediyor. Geleneksel olarak her yıl dev çamın dikildiği Trafalgar meydanı Christmas ve yeni yıl kutlamalarının mekanı sayılıyor.


Bu yıl da bazı kimsesiz ve göçmenler, 24 Aralık Christmas gecesini “anti-faşist” noel çamının önünde karşılamayı tercih etti.  Dev çam aynı zamanda yeni yılı karşılamak için Trafalgar Meydanı’na gelecek onbinlerce kişiye de tanık olacak…


NOEL’İN KÖKENİ ANADOLU


Anadolulu Noel Baba, yine Anadolu ‘nun gizli yardım felsefesiyle bacadan getirdiği gizli hediyeleri çamların dibine bıraktı… Anadolu Patara’da 245 yılında doğan St. Nicholas’ın yardım kültürü Cenevizler’ce Avrupa’ya, Hollandalılar’ca da ABD’ye taşındı.


Romalılar’ın çocuklara hediye dağıtma günü, St. Nicholas’ı Anma Günü’yle birleşince Noel kutlamaları doğdu. Evrensel kültürün özlemlerini yansıtan Noel Baba, karekteri ise 1931’de ABD’de Norveçli tanrı Vodan’ın imajından esinlenerek reklam amacıyla yaratıldı.


St. Nicholas’ın Kale’deki mezarını soyan Cenevizler, kemiklerini de İtalya Bari’deki lahite taşıdılar. Şimdi Patara Belediyesi, Noel Baba’yı doğduğu topraklardaki alabildiğine mavi gökyüzünün altındaki asıl mekanına geri getirmek için İtalya’ya karşı hukuk mücadelesi veriyor.


VATİKAN’DA KUTLAMALAR
 
Hristiyanlar’ın kutsal bayramı Noel, dünyanın çeşitli yerlerinde kutlandı. Hazreti İsa’nın doğduğu gün kabil edilen 24 Aralık akşamı kiyiselerde ayin yapılırken Hristiyan  dünyasında geleneksel olarak aile üyeleri biraraya gelmeye özen göstererek mönüde hindi


Vatikan’daki kutlamalarda Papa 16. Benedikt, yeni yılın Ortadoğu’ya barış getirmesi dileğinde bulundu. Papa’yı, St Peter meydanında toplanan binlerce kişi izledi.


İsa’nın doğduğu kent olduğuna inanılan Batı Şeria’nın Beytüllahim kenti de Noel kutlamalarına sahne olan bir başka yerdi. Buradaki kutlamalara Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da katıldı.


Mahmud Abbas buradan, Hazreti İsa’nın doğduğu yer olduğuna inanılan Nativite Kilisesi’ne giderek Hristiyanlar’ın Noel’ini kutladı.


Endonezya’da ise El Kaide’nin saldırı düzenleyeceği yönünde istihbarat alan polis ve güvenlik görevlileri Noel baba kılığında otomobillerde ve kiliselerde bomba araması yaptı.


Amerikan Başkanı Gorge Bush da haftalık olarak düzenlediği radyodan seslenişte Irak’taki Amerikan askerlerinin Noel’ini kutladı.

786360cookie-checkAnti-faşist çamın altında ilahi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.