Antik limanda yüzlerce balık öldü!

149 kuş türünü barındıran Çayağzı sulak alanı, yakınlarda bulunan kükürtlü su kaynaklarından gelen kanallarla besleniyordu. Kanalların bazılarının kapatılmasının, balık ölümlerine neden olduğu belirtiliyor.

DEMRE’DEKİ KUŞ CENNETİNDE TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ
Demre’de bulunan Myra antik kentinin limanı konumundaki Andriake’de (Çayağzı)  bulunan sulan alan, 149 kuş türünün yanısıra çok sayıda balık türüne de ev sahipliği yapıyordu. Ancak 1989 yılında kuş cenneti ilan edilen sulak alan, beslendiği kükürtlü su kaynaklarını taşıyan kanalların kapatılmasıyla adeta nefessiz kaldı. Sulak alanda bulunan, kimileri 50 santim uzunluğa sahip yüzlerce balık oksijensiz kalarak öldü.
 
SU ÜRÜNLERİ ENSTİTÜSÜ SULAK ALANDA İNCELEME YAPTI
Toplu balık ölümlerinin ardından sulak alanda inceleme yapan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, su kanallarının kapanması nedeniyle aşırı şekilde düşen su seviyesi ve sıcak havadan dolayı yaşanan ısınmaya bağlı oksijen azalması yüzünden balıkların ölmüş olabileceğini tahmin ediyor. Su ve balıklardan alınan örneklerin incelenmesinin ardından toplu balık ölümlerinin nedeni ortaya çıkacak.
 
İLGİSİZLİK GÖZ GÖRE GÖRE BALIKLARI SUSUZ BIRAKTI
Çayağzının yakınlarında bulunan kükürtlü su kaynakları, kanallar aracılığı ile sulak alanı besliyordu. Ancak yerel yetkililerin ilgisizliği, göz göre göre balık ölümlerine davetiye çıkardı. Sulak alanı besleyen kanalların zamanla yosun ve balçıkla dolarak kapanması ve temizliğinin yapılmaması yüzünden kuş cennetinin su seviyesinin düştüğü kaydediliyor.
1647780cookie-checkAntik limanda yüzlerce balık öldü!
Önceki haber“Mutlaka yargılanacaklar”
Sonraki haberBakan Eroğlu iş makinelerini sokağa döktü!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.