‘AP kararı AB sürecini etkilemez’

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki temaslarını değerlendirmek üzere Emirates Oteli’nde basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bir gazetecinin, “Avrupa Parlamentosu kararı var, biliyorsunuz. Sözde Ermeni soykırımının üyelikten önce tanınması şartı getirildi, nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna karşılık şunları söyledi:


“Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin AB üyelik süreciyle ilgili herhangi bir yaptırım gücü söz konusu değil. Böyle bir kararı alması AB sürecini etkilemez. Biz işimize bakacağız, yolumuza devam edeceğiz.


ASIL ÖNEMLİ OLAN ÇERÇEVE BELGESİ


Avrupa Parlamentosu bu kararı almış ya da almamış önemli değil, bizim asıl sürecimiz, yarın biliyorsunuz dışişleri bakanları bir araya gelecek, toplantı yapacaklar. Bu toplantıdan çıkacak karar önemli, müzakere çerçeve belgesi önemli. Burada bizim yayınladığımız deklarasyon, buna karşı yayınlanan karşı deklarasyon… Zaten yayınlanan karşı deklarasyonda da ifade edildiği gibi, ‘hukuki bir belge değildir’ anlayışı kendileri için de geçerli. Zaten biz, ‘hukuki bir belgedir’ demedik, ‘hukuki bir tespit’ dedik. Onların da buna böyle yaklaşmaları gerekirdi. Onlar da bunu daha ilk maddede ifade ediyorlar; ‘hukuki belge değildir’ demek suretiyle kendilerinin de hukuki bir tespit içerisinde oldukları ortaya çıkıyor.”
“BELİRSİZLİK YOK”


“Yani sizce bir belirsizlik oluşmadı mı” sorusu üzerine de Erdoğan, “Hayır öyle bir şey söz konusu değil” dedi. Başbakan Erdoğan, “Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, İngiltere Dışişleri Bakanı ile yaptığı telefon görüşmesi bugün basına yansıdı. ‘Çerçeve belgesini görmezsek Brüksel’e gelmeyeceğiz’ mesajı verildiği söyleniyor. Çerçeve belgesi ile ilgili bir sorun mu var” sorusuna karşılık da Abdullah Gül ile konuyu görüştüğünü belirtti. Erdoğan, ”(Ben böyle bir açıklama yapmadım) diyor. Yarın müzakere çerçeve belgesi netleştikten sonra bundan zaten haberimiz olacak” dedi.


MERCAN: AP İÇİN KÖTÜ BİR GÜN


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk heyeti başkanı Murat Mercan, “Avrupa Parlamentosu’nun, 10 ay önce Türkiye konusunda aldığı karara göre, çelişki içine düştüğünü” belirterek, “AP tarihi için bugün kötü bir gün” dedi.


Mercan, “Bu parlamento 10 ay önceki aynı parlamento, üyeleri de değişmedi. Bu süre içinde bu kadar farklı kararlar alınması demokrasi için de üzücü” diye konuştu.


“AB projesine inanan biri olarak Türkiye konusunda alınan kararı hayal kırıklığıyla karşıladığını” belirten Mercan, “Ermeni konusu gibi esas konuyla ilgisi olmayan unsurların da oldubittiyle karara eklenmesinden rahatsızlık duyduğunu” belirtti.


Mercan, Türkiye’nin Rum kesimini tanımasının mümkün olmadığını, bu konuda Türkiye’nin tavrının açık olduğunu söyledi.


TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da, bugün alınan kararları, “Türkiye’nin işini zorlaştıracak girişimler olarak” niteledi.


Yakış, AP kararlarının, konunun özüyle alakası olmadığına işaret etti. 

1024940cookie-check‘AP kararı AB sürecini etkilemez’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.