AP Türkiye raporunu kabul etti

Oylamadan 528 ”Evet”, 52 ”Hayır” oyu çıktı.


Raporda, Türkiye’ye reformların hızlandırılması çağrısı yapıldı.


Raporun oylaması sırasında sunulan 16 değişiklik önergesinden 4’ü kabul edildi.


Avrupa güvenlik ve savunma politikası planlanmasında, ”NATO’nun önemli ülkesi” Türkiye’ye danışılmasını tavsiye eden değişiklik önergesi kabul edildi.


Kıbrıs’ta kayıp kişilerin akıbetinin araştırılmasıyla ilgili olarak Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarında, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygun hareket etmesi tavsiye edildi.


Kabul edilen başka bir değişiklik önergesiyle, TBMM’nin kadın-erkek fırsat eşitliğiyle ilgili komisyon kurma kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.


Bir diğer değişiklik önergesiyle, Türkiye’nin bir “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu” kurulması önerisine atıfta bulunuldu.


Yine kabul edilen sözlü önergesiyle orijinal paragrafın içine ”laiklik” kelimesi eklenerek, siyasi parti liderlerine yapılan tavsiyeyle ilgili metin şu şekilde kabul edildi:


”Avrupa Parlamentosu, siyasi parti liderlerine, ciddi şekilde diyalog aramaları ve uzlaşma ruhu içinde Türkiye’nin modernleşmesi gündemi üzerinde uzlaşmaları çağrısı yapar ve reformların hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarına ve temel özgürlüklere bağlı, istikrarlı, demokratik, çoğulcu, laik ve müreffeh bir toplum hedefine yönelik olması gerektiğini vurgular.”


AP, Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinde teknik olarak hazır fasılların açılması için üye ülkelere çağrı yaptı.


“RAPORUN KABÜLÜ KATILIM SÜRECİNİN TEYİDİ”


Avrupa Parlamentosunun (AP) bugün kabul edilen Türkiye raporunu değerlendiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Raporun 528 üyenin oyu ile kabul edilmesi ülkemizin katılım sürecini teyit etmektedir” dedi.


Raporda, Türkiye’de son dönemde atılan reform adımlarına da atıflarda bulunulduğunu anımsatan Bağış, “Rapor, Türkiye’nin hassasiyetlerinin tümünü dikkate almasa da, Türkiye’nin reform ve üyelik sürecinde yararlanılabilecek bir belge durumunda” dedi.
 

1072780cookie-checkAP Türkiye raporunu kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.