AP: Türkiye’de demokrasi güçleniyor

YAŞ’a sayılı günler kala Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanları emeklilklerini istedi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olarak değerlendirilen bu duruma, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’den bir değerlendirme geldi.

Oomen-Ruijten, “Türkiye’de demokrasi güçleniyor” dedi.

Oomen-Ruijten, kısa açıklamasında “Türkiye, demokratik kurumların askeri kararlar üzerinde denetim sahibi olduğu daha demokratik bir ülke haline geliyor” dedi.

Raportör Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı son AP Türkiye raporunda, sivil-asker ilişkileri bağlamında Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeler övülmüştü. Raporda bu kapsamda, askeri yargının yetkisinin daraltılması, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması ve üst düzey askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına yer verilmişti.

AP raporunda, ordu üzerinde tam sivil denetim sağlanması için Türkiye’den yeni çabalar talep edilmiş ve özellikle savunma harcamalarının TBMM denetimine alınması istenmişti.

ABD: İÇ MESELE

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’dan da bir açıklama geldi.

Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Toner, bunun Türkiye’nin iç meselesi gibi göründüğünü belirterek, “Türk kurumlarının gücüne güvenlerinin tam olduğunu” kaydetti.

Toner, ayrıntıları şu an bilmediğini, konuya göz atana kadar yorum yapmamayı tercih ettiğini ifade etti.

1301800cookie-checkAP: Türkiye’de demokrasi güçleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.