AP’de İşçi Partisi hezimete uğradı

Kuzey İrlanda hariç 11 bölgenin toplam 69 AP sandalyesinden 63’ü sahiplerini buldu. 63 üyenin seçildiği, toplam seçmen sayısının 40 milyon 300 bin 527 olduğu bölgelerde kullanılan oy sayısı ise 14 milyon 32 bin 420 oldu.

Şu ana kadar belirlenen sonuçlara göre, seçim yapılan bölgelerde oyların yüzde 28.6’sını alan ana muhalefetteki Muhafazakar Parti 24 AP sandalyesinin sahibi oldu. İkinci sıraya ise AB karşıtlığıyla tanınan ve İngiltere’nin tümüyle bağımsız bir politika izlemesinden yana olan İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) oturdu. UKIP yüzde 17.4 oy oranıyla 13 AP milletvekili çıkartmayı başardı.

Seçimin en büyük mağlubu olarak görülen iktidardaki İşçi Partisi ise sonuçların kesinleştiği 63 sandalyeden sadece 11’ine sahip olabildi ve oy oranını da tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 15.3’e geriledi.

İşçi Partisini, yüzde 13.9 oy oranıyla 10 sandalye kazanan Liberal Demokrat Parti ve yüzde 8.7 oy oranıyla 2 sandalye kazanan Yeşiller izledi. Aşırı sağcı İngiliz Ulusal partisinin yüzde 6,5’luk halk desteğiyle 2 sandalye kazandığı seçimde, Galler’de milliyetçi bir tutum izleyen Plaid Cymru da 1 AP üyeliğine ulaştı.

İktidardaki İşçi Partisi’nin barış döneminde aldığı en kötü seçim sonucu olarak tarihe geçen sonucun, partideki liderlik tartışmasını iyice kızıştırması bekleniyor. UKIP’in seçimi ikinci sırada kazanması ve İngiltere Ulusal Partisi’nin ilk AP milletvekilini çıkartmasının İşçi Partisi’nin ağır yenilgisi sayesinde mümkün olabildiğine dikkati çeken basın, partinin düştüğü 15,8’lik oy oranının parti yönetiminin beklediğinin de gerisinde olduğunu yazdı.

Bu arada seçimden iki sandalyelik bir sonuçla çıkan İngiliz Ulusal partisinin (BNP) aşırı sağcı lideri Nick Griffin Kuzey Doğu İngiltere bölgesinden seçimi kazanarak AP’de ülkesini temsil etmeye hak kazandı. Griffin’in göç karşıtı söylemlerini bundan böyle AP’de de sık sık dile getirmesi bekleniyor.

Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi sözcüleri, aşırı sağcı Ulusal Partinin aldığı sonucu, “İngiltere için üzücü bir sonuç” olarak nitelerken, Sağlık Bakanı Andy Burnham, BNP’nin, merkezdeki partilere öfkeli seçmenin verdiği protesto oylarını toplayarak bu sonucu elde ettiğini belirtti.

Muhafazakar Parti Başkanvekili Eric Pickles da BNP’nin aldığı sonucun, iktidardaki İşçi Partisi’nin zafiyetinin bir neticesi olduğunu savundu.
BNP lideri Griffin ise birini bizzat kazandığı iki sandalyenin suların doğru yöne aktığının kanıtı olduğunu belirtti. “Bu müthiş güzel bir zafer” diyen Griffin, yola devam edeceklerini söyledi.

BNP seçim kampanyası sırasında göç ve göçmenlere karşı hazırladığı “çirkin” afişlerle tepki toplamış, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği de bu afişlerle ilgili olarak resmi şikayette bulunmuştu.

İngiltere’de 11 bölgede yapılan ve 69 sandalyenin belirlendiği seçimle aynı gün yapılan, ancak sonuçları ayrı olarak değerlendirilen Kuzey İrlanda’daki seçimde ise sayım işlemi sürüyor. Burada da üç AP sandalyesinin sahibi belirlenecek.

1206040cookie-checkAP’de İşçi Partisi hezimete uğradı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.