AP’nin kararı İngiltere medyasında

Avrupa Parlamentosu’nun Perşembe günkü oturumunda, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması çağrısı yapan karar tasarısını kabul etmesi İngiliz gazetelerinde önemli yer tutuyor.

Financial Times haberi, ‘Milletvekilleri Türkiye’nin üyelik görüşmelerinin dondurulması için oy kullandı’ başlığıyla duyuruyor.

Guardian ise haberinde, Türk yetkililerin karar sonrası gösterdikleri tepkiyi öne çıkarıyor. Gazete, Başbakan Binali Yıldırım’ın tepkisini aktarıp ‘Türkiye karara öfkeli bir şekilde tepki gösterdi’ diye yazıyor.

I gazetesi haberi, ‘Erdoğan rejimiyle AB ilişkileri yeni bir alt seviyeye ulaştı’ diye aktarıyor.

“TRUMP İYİ OLACAK”

Independent: Türk yetkililere göre Trump Erdoğan için iyi olacak

İnternette yayın yapan Independent gazetesinin savunma ve diplomasi muhabiri Kim Sengupta, I gazetesinde de yayımlanan makalesinde, Türk yetkililerin verdikleri bilgiye dayanarak Türkiye’nin Beyaz Saray’da Donald Trump’ın olmasından memnun olduğunu yazıyor.

Sengupta özetle şunları belirtiyor:

“Donald Trump’ın Beyaz Saray’da olması Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için iyi olacak ve bu, Ankara’nın bu yaz gerçekleştirilen darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı, sürgündeki din adamı Fethullah Gülen’in iadesi şansını önemli ölçüde artıracak. Bu, Washington’da yeni yönetimin biçimlenmesini izleyen üst düzey Türk görevlilerin görüşü.

Erdoğan Trump’a desteğini git gide daha fazla ifade ediyor. Erdoğan, Amerikan seçimleri sonucuna yönelik ‘negatif’ tepkisi nedeniyle Avrupa Birliği’ni kınadı ve seçilmiş başkanı eleştirenlerin ‘demokrasiye saygı duymaları gerektiğini’ belirtti.

80 milyonluk, büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ulusun liderine göre, Trump’ın İslam karşıtı retoriği ise ‘düzeltilecek bir hataydı'”.

Sengupta, “Erdoğan kampının, Trump tarafından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanan Michael Flynn’ın ‘terörist tehdide’ karşı değerli bir müttefik olacağını söylediğini” belirtiyor.

FLYNN YORUMUNA GÖNDERME

Sengupta, Flynn’in 8 Kasım’da Kongre yayın organı Hill’de yazdığı Fethullah Gülen makalesini hatırlatıyor:

“Flynn, Hill gazetesinde şunları yazdı: ‘Dünyayı Türkiye perspektifinden görmeliyiz. 11 Eylül’den sonra Usame bin Ladin’in Türkiye’deki bir tatil yöresinde güzel bir villada yaşadığını öğrenseydik ne yapardık? Radikal İslam güçleri ideolojilerini, Gülen gibi radikal din adamlarından alıyor. Ona sığınılacak liman sunmamalıyız.”

Sengupta, Flynn’ın lobi şirketinin, geçen yıl Erdoğan’ın ABD ziyaretine yardım eden, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı işadamı Ekim Alptekin’den ödeme aldığını belirtiyor.

Bununla birlikte Alptekin’in, Flynn Intel Group şirketiyle ticari ilişkisi olduğunu kabul etmekle birlikte, bunun Türk yönetiminin pozisyonuyla ilgisi olmadığını söylediğini aktarıyor.

Sengupta, daha öncesinde Flynn’ın darbe girişimini olumlu yorumladığını, Erdoğan’ın ülkeyi İslamcı bir yola sürüklediğini söylediğini hatırlatıyor.

Yazı Türk-Amerikan ilişkilerinin değişeceğinin beklenildiği görüşüyle sona eriyor:

“Flynn’ın arkadaşları, tutum değişikliğinin, daha sonraları Türk bağlantıları olan danışmanlık şirketi için yaptığı işle ilgili olmadığından ısrar ediyor. Bunun Flynn’ın Gülen’e karşı suçlamalar üzerine çalışması ardından geldiğini belirtiyorlar. Hangisi olursa olsun ABD-Türkiye ilişkilerinin değişmek üzere olduğu duygusunu (daha iyiye doğru veya daha kötüye doğru) yadsımak mümkün değil.”

2031970cookie-checkAP’nin kararı İngiltere medyasında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.