‘Apo, Zana’ya talimat verdi’ iddiası

Önceki gün Ankara’nın İncek köyünde buluştuğum önemli isimle aramızda geçen konuşmanın satır başlarını aktarıyorum:

– Sabahattin Bey, Aydınlık Gazetesi çok büyük bir gazetecilik yaptı. Öcalan ın İmralı dışına çıkarılıp misafir edildiği ve de ABD’lilerle buluşturulduğu doğrudur. Evet CIA ile MİT el ele vererek yeni bir süreci inşa etmeye çalışıyorlar!

– Pardon! Öcalan, Amerikalılarla niye görüştürüldü?

– İkna etmek için… MİT, Öcalan’la hedeflenen yeni süreç bağlamında hem İmralı’da hem de Bursa’daki misafirhanesinde günlerce konuştu; lakin Öcalan ısrarla “Amerikalılar bu işin neresinde?” sorusunu sormuş. MİT, “merkezinde”‘ karşılığını verince Ocalan, “Beni buna inandırın” diye ısrar etmiş. Bunun üzerine MİT’ten bir Başkan Yardımcısı, ABD’li bir diplomat ve bir CIA ajanı Ocalan ile yat gezisine çıkmışlar.

– Peki, Öcalan ikna olmuş mu?

– Olmuş ki Leyla Zana’ya telefonla talimat vermiş! – Pardon! Öcalan, Zana ile görüştürüldü mü?

– Elbette… Böyle bir görüşme olmasa ve Leyla Zana, Öcalan’dan talimat almasa 6 ay önce “Silah, Kürtlerin sigortasıdır” diyen Zana, şimdi tam tersini söyler ve Kandil ile BDP’yi karşısına alabilir mi?

– Yani Leyla Zana’nın Başbakan’a gitmesi ve Tayyip Erdoğan’ı kurtarıcı ilan etmesi Öcalan’ın buyruğu!

– Aynen öyle… Nitekim bu durum yani Zana’nın, Öcalan’ın emri ile hareket ettiği Kandil ve BDP tarafından anlaşılınca onlar da Leyla Hanımı hedefe oturtmaktan vazgeçtiler!

– Proje nedir?

– Yeni bir sürece kapı aralamak. Öncelikli hedef, PKK’nın ateşkes ilanıdır! –

Peki sonrası?

– Yeni Anayasa’da Kürt meselesi noktasında önemli hamleler olacak. Bunun için ABD ye verilen sözler var. Keza üç gün önce siz de yazdınız, Öcalan’a kademeli bir süreçle af getirilecek.

– Böyle bir şey özel afla olmaz!

– Elbette özel af olmaz… Pentagon, Suriye ile İran’da kullanmak istediği Türk Silahlı Kuvvetleri’ni kafesleme operasyonunun gevşetilmesi kararını aldı. Dolayısıyla Öcalan, Ergenekon ve Balyoz’da yargılananlarla takas edilecek, yani genel af gündeme getirilecek.

– Kandil bu projeyi kabul etti mi?

– CIA ile Barzani onları ikna etmeye uğraşıyor ama Kandil pazarlık gücünü artırmak için direniyor, zira malum bu aralar Kandil’in eli güçlü!

– Nasıl?

– E, malum İran ve Suriye ile ilişkileri düzeldi. İsrail’le de yakın temaslan var. Bunu değerlendirmeye çalışıyor.

– Peki, bu teşebbüste nihai hedef nedir?

– Suriye’deki isyan projelerine paralel olarak bölgenin topyekün dizaynı yani haritaların yeniden çizilmesidir. Malum birkaç ay sonra ABD’de seçim var. CIA onu bekliyor. ABD’deki seçim sonrasında Türkiye’ye Özerk Kürdistan için baskılar yoğunlaşacak. Yeni Anayasa bu bakımdan önemli.

– Nihai amaç Bağımsız Kürt Devleti midir!

– Kesin odur ama bu paket, bir projedir ve tamamına Büyük Ortadoğu Projesi deniliyor. ABD, bölgede Müslüman kimlikli yeni bir İsrail devleti istiyor. Kürtler içindeki mutemedi ya da partneri ise gerçekte Musevi kökenli olan Barzani’dir. Washington uzun vadede PKK’yı istemiyor ama bugün PKK’yı, Türkiye’yi bazı şeylere zorlamak ve de İran’a karşı kullanmak için dolaylı olarak destekliyor.

– Beklentiniz?

– Tayyip Bey seçim öncesi Öcalan için herhangi bir adım atamaz, sonrasına angaje olur. Zannımca Erdoğan, Başkanlık rejimini zorlayacak. ABD ise her şeyi seçim sonrasına bıraktı. Tabii İsrail faktörü çok önemli. Bu arada Rusya beklenilenin ötesinde aktif durumda ve soğuk savaş günlerindeki görüntüyü verir oldu.

ABD’nin BOP hedefi Rusya’nın müdahalesiyle buhar olabilir. Bir yorumum da ABD ile Rusya’nın, Yalta misali OrtadoğuKafkasya ve Orta Asya’yı etki alanlan bağlamında paylaşma ihtimalidir, lakin Çin de artık küresel bir aktördür ve böyle bir şeye kayıtsız kalmaz!

1348000cookie-check‘Apo, Zana’ya talimat verdi’ iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.