Apple da WikiLeaks’i kovdu!

ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını kamuoyuna açarak uluslararası hezeyana yol açan WikiLeaks’e kapıyı kapayan kurumlar arasına Apple da katıldı.

Firmanın iPhone ve iPad’ler için uygulamaları barındıran App Store sitesindeki WikiLeaks App uygulaması katalogdan çıkarıldı. Az bir ücretle cihazlara indirilen uygulama, WikiLeaks’in Twitter mesajlarına ve sitedeki tüm ‘gizli’ belgelere erişim imkanı sağlıyordu.

Apple’dan yapılan açıklamada, AppStore’dan yasaklanmasına kadar 4 bin kişinin indirdiği uygulamanın “uygulama geliştirme kriterlerini ihlal ettiği” iddia edildi.

Firma sözcüsü “mağazamızda yer alan uygulamalar yasalara uygun olmalı ve kişi ve gruplara zarar vermemeli” ifadelerini kullandı.

Apple’dan önce PayPal, Visa, MasterCard, Amazon gibi firmalar da WikiLeaks’e verdikleri farklı hizmetleri, başta ABd olmak üzere büyük devletlerin baskısı sonucunda, durdurmuştu.

WikiLeaks App uygulamasının Android’li akıllı telefonlarda kullanılan sürümüyse halen çalışır durumda.

WIKILEAKS’E ELEŞTİRİ

The Times gazetesi, dün röportajını yayımladığı Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange’ı bu sefer de başyazısına taşıyarak ‘Assange ikiyüzlü’ yorumunda bulundu.

“Egonun varışı” başlıklı yazıda, Assange’ın The Guardian gazetesinin İsveç’te kendisine getirilen cinsel taciz suçlamalarını yayınlamasına olan tepkisi ikiyüzlü ve manidar olarak tanımlanıyor.

Yazıda önce çıkan satırlar şöyle:

“Wikileaks’in kurucusu kendisini karanlık uluslararası düzene karşı duran cesur bir birey olarak görmekten hoşlanıyor, ancak kendi kurumu bireylerin kaygılarına kesinlikle değer vermiyor. 2008 yılında wikileaks İngiliz Ulusal Partisi’nin aday listesini, kişilerin adresleriyle birlikte yayınlamıştı. Bu yılın geçtiğimiz aylarında ise, wikileaks Afganistan’da Amerikan ordusuyla birlikte çalışan muhbirlerin isimlerini ve evlerinin yerini yayınladı. Bütün bu kişiler de, Assange gibi bireyler. Ancak Assange’ın kendi özel hayatını bu kişilerinkinden ayrı tutması güvenirliğine gölge düşürüyor.”

ANILARI BASILIYOR

The Independent, Assange’ın İngiliz yayınevi Canongate ile otobiyografisini yayınlamak üzere anlaşmaya vardığını yazdı. Haberde, Assange’ın, eğer İsveç’e iade edilmezse, Mart ayı itibariyle kitabın metnini bitireceği belirtiliyor.

Yayınevinin kitabın 50 ila 80 bin kopyasını satmayı umduğunu yazan haberde, Assange’ın kitabının wikileaks ile ilgili basılan ilk otobiyografi olmayacağı ve 27 Ocak tarihinde Assange’ın eski yardımcısı Daniel Domscheit’in anılarının yayınlanacağı da hatırlatılıyor.

1272370cookie-checkApple da WikiLeaks’i kovdu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.