Apple, IBM’in yerine Intel dedi

Apple 10 yıldan sonra IBM ile yolunu ayırdı. Apple’ın IBM çiplerini kullanmasıyla sektörde bir tabu da yıkılmış olacak…


Intel’in ürettiği çiplerle çalışan yeni Mac bilgisyaraların gelecek yıl bu zamanlar piyasada olması bekleniyor.


Apple şirketinin Başkanı Steve Jobs, şirketin kararını açıklarken, “Intel teknolojisi, gelecek 10 yıl için en iyi kişisel bilgisayarları tasarlamamıza yardımcı olacak” dedi.


INTEL’İN ZAFERİ


Uzmanlar, Apple’ın bu kararı, şirket stratejisi olarak büyük bir kumar; Intel için ise, rakibi IBM’e karşı kazanılmış büyük bir zafer olatak değerlendirdi. Bu adımla, on yıllık Apple-IBM evliliği sona eriyor.


İki şirketin ilişkisi son dönemlerde gerginleşmiş, IBM Apple’a ihtiyaç duyduğu malzemeyi sağlamakta yetersiz kalmaya başlamıştı.


Bu son anlaşmayla Apple da, Intel’in “x86” teknolojisiyle üretilen kullanan mikro işlemcileri kullanan bilgisayar şirketleri arasında katıldı.


Intel’in ürettiği çipleri kullanan ilk Apple ürününün Mac Mini olması, 2007 yılı sonuna kadar da şirketin tüm üretiminde bu çiplerin kullanılması planlanıyor. Apple’ın şirket stratejisindeki bu değişikliğin başlıca sebebi olarak, IBM’in, ürün yelpazesini günün ihtiyaçlarına göre genişletmekteki kararsızlığı gösteriliyor.


FİYATLAR DÜŞEBİLİR


Intel’in ürettiği çiplerin yaygın kullanımı ve ürün yelpazesinin genişliği, gelecekte Apple bilgisayarların fiyatının ucuzlayabileceğine işaret ediyor.


IBM yerine Intel’in ürettiği çipleri kullanacak yeni Apple bilgisayarlar için, işletim sistemi programının yeni baştan yazılması gerekiyor.


Apple’ın bu amaçla bir başka şirketle anlaşma yaptığı belirtiliyor. Bir diğer kaygı ise şirketin satışlarıyla ilgili.


Apple yetkilileri, Intel’in ürettiği çipleri kullanan daha gelişmiş bilgisayar modellerini beklemek isteyecek kullanıcıları dikkate alarak, önümüzdeki aylarda satışlarının düşebileceğini belirtiyorlar.

721460cookie-checkApple, IBM’in yerine Intel dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.