Aşırı sağcı parti ilk defa kaybetti

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) geçen seçimde elde etmiş olduğu oy oranına yüzde 8,5 oy kazanarak, oy oranını yüzde 37’1’e yükselterek Kärnten eyaletinde birinci parti oldu. Böylece bu eyaletin yönetimi aşırı sağcılardan sosyal demokratlara el değiştirdi.

Son çeyrek asırda Avusturya’da yapılan hemen hemen bütün seçimlerde başarıyla çıkan FPÖ, 3 Mart Pazar günü yapılan seçimde yüzde 28’ü bulan oy kaybıyla yüzde 17 oy alarak seçimden yenilgiyle ayrıldı. Yeşiller Partisi de oy oranını 6,7 artırarak, yüzde 11,8 oranında oy topladı. SPÖ’nün dışında bu eyaletteki seçimin başarılı partilerinden birisi de girmiş oduğu ilk seçimde yüzde 11,3 oranında oy toplayan Stronach Ekibi oldu. Diğer aşırı sağcı parti Avusturya Geleceği İçin Birlik BZÖ) yüzde 6,5 oy aldı.

1945 yılından bu yana Aşağı Avusturya eyalet yönetimini elinde bulunduran ÖVP bu seçimde bir üye kaybetmesine rağmen kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 50,8 oy alarak eyalet meclisindeki çoğunluğu korumayı başardı. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi bu eyalette yüzde 4 gibi bir kayıpla oyların yüzde 25’ini aldı. Aşırı sağcı parti FPÖ ile Yeşiller Partisi yüzde 8 oy alırken, bu eyalette de ilk defa seçime katılan Stronach Ekibi yüzde 9,8 oy alarak, katıldığı ilk seçimde eyalet meclisine girmeyi başardı.

1547980cookie-checkAşırı sağcı parti ilk defa kaybetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.