'Araç muayenelerinde zorluk' dönemi

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araçların muayenelerinin AB standartlarında yapılması için özelleştirme yoluna gidildiğini, çalışmaların yaklaşık 5 aydır Konya'da özel sektör tarafından yürütüldüğünü söyledi.


Özel sektörün muayenelerde işi sıkı tuttuğunu, bu durumun bazı avantaj ve dezavantajları beraberinde getirdiğini kaydeden Özkarakaya, araçların, tüm ayrıntısıyla incelendiğine, en küçük detayın bile atlanmadığına dikkati çekti.


Araçlar için trafik güvenliğini tehlikeye sokacak eksikliklere bakılması gerektiğini ifade eden Özkarakaya, şunları kaydetti:


“Görevliler doğal olarak araçların farını, kornasını, sileceğini, sinyallerini, frenini, egzozunu, lastikleri, stop lambalarını kontrol etmeli. Bunlar trafikte gerçekten önemli. Bunların yanı sıra zincir, takoz, çekme halatı, ecza çantası, yangın söndürme tüpünün de sorulması gerekiyor. Bu konularda kesinlikle taviz göstermiyorlar. Sürücü bunları bir şekilde tamamlayıp geliyor. Eksiklerini tamamlamadan vize verilmiyor. Birçok araç sürücüsü muayeneye gittikten sonra soluğu sanayide alıyor.”


Özkarakaya, bu şekilde ayrıntılı inceleme yapmanın trafikte bütün araçlara çeki düzen verilmesi anlamına geleceğini belirterek, “Zamanla freni, sinyali ya da farları bozuk araç trafikte yer almayacak. Bunun olumlu sonuçları yakında alınmaya başlanır. Bu güzel ama fazla abartmamak lazım” dedi.


KAPORTADAKİ ÇİZİK İÇİN…


Özkarakaya, görevlilerin trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek eksikliklerin dışında aşırı ayrıntıya da girdiğini öne sürerek, şöyle devam etti:


“Aldıktan sonra ilk kez muayeneye gidecek yeni araçların sürücüleri bile korkuyor. Bir otomobilin kaportasındaki göçük, çizik ya da boyasındaki sorunun giderilmesi isteniyor. Kaportadaki çürüklerin yapılması, boyanması söyleniyor. Bunlar trafik güvenliğini tehlikeye düşürmez. Vize için bunların istenmemesi gerekiyor ancak, bu konuda çok sayıda mağdur sürücü var. Bize şikayete gelenler oluyor. Aracı eski olanlar ne yapacak? Araç sahipleri otomobilini tümden boyaya mı soksun? Trafikle ilgili zafiyet oluşturuyor mu oluşturmuyor mu buna bakılması lazım. Boya, dış görünüşle ilgili bir durum. Belki kişinin maddi durumu boyaya yetmiyor. Olmadık istekler sürücüleri zor durumda bırakıyor.”


Özkarakaya, konuyu Konya Milletvekillerine ilettiklerini, sorunun çözülmesi noktasında girişimlerini sürdüreceklerini belirterek, “2-3 ay içinde düzelir ancak, bu süre içinde birçok kişi mağdur olacak. Bir aracın muayenesi epeyce zaman alıyor. Uzun kuyruklarda bekleyemeyecek kişiler var. Vize alamayınca trafik polisi ceza yazıyor. Firmanın yetkilileri ile görüşüp kontrollerin biraz hafifletilmesini isteyeceğiz. Gereksiz ayrıntıya girilmemeli” diye konuştu.


Özkarakaya, bu sorunlar nedeniyle birçok sürücünün daha kolay yaptıracağı beklentisiyle muayene için il dışına çıkmaya çalıştığını ancak, önümüzdeki dönemde ülke genelinde uygulamaya geçileceği için düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

1065960cookie-check'Araç muayenelerinde zorluk' dönemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.