Ara seçimini ABD kaybetti, Suriye kazandı

Lübnan’da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi için gösterge kabul edilen tartışmalı ve çekişmeli ara seçimi muhalefet adayının kazandığı açıklandı. Ara seçim, suikaste uğrayan iki milletvekilinin sandalyeleri için yapılmıştı.

Beyrut’un kuzeyinde, Hırstiyanların çoğunlukta olduğu Metn’deki seçimi, Hıristiyan muhalefet lideri General Michel Aun’un desteklediği Camille Huri kazandı. Huri böylece, Maruni Hıristiyanlara ayrılmış olan bu sandalyenin önceki sahibi olan Pierre Cemayel’in babası Emin Cemayel’i yenilgiye uğrattı. Suriye aleyhtarı görüşleri ile tanınan eski bakan Pierre Cemayel, geçen yıl Kasım’da silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Lübnan’da dün düzenlenen ara seçimin sonuçlarını değerlendiren The Independent’ın deneyimli muhabiri Robert Fisk, ülkedeki siyasi tabloyu kaygı verici bulduğunu yazdı.

“Lübnanlı Hıristiyanlar bir birbirlerini yok etmeye ne zaman son verecekler?” sorusuyla yazısına başlayan Fisk’un yorumu şöyle:

“General Michel Aun ile Suriye yanlısı müttefikleri dünkü seçimde Falanjist aday Emin Cemayel’e karşı yarışıyordu. Emin Cemayel’in adının yerine otorite, demokratik olarak seçilmiş parlamento, hükümet daha doğrusu ABD destekli hükümet ifadelerini koyabilirsiniz. 1990’larda Lübnan’ı Suriye’den kurtardığını iddia eden Michel Aun ise şimdi, Suriye’nin Lübnan’daki cumhurbaşkanı olmak istiyor.

Hıristiyanlar bir kez daha ve şüphesiz Suriye’yi memnun eder şekilde bölünüyor. Hıristiyanlar arası çatışma olasılığı artıyor. Mezheplere göre düzenlenen seçim sistemi, Ermeni Daşnakların Aun’u desteklemesi gibi bir sonuç yaratıyor ki, bu da Ermenistan’da büyük öfkeyle karşılanıyor. ‘Aun, Osmanlılarca 1915’te 1,5 milyon Ermeni’nin öldürülmesi konusunda ne yaptı?’ diye soruyorlar…

Her şeyin temelinde basit bir denklem yatıyor: Eğer Lübnanlılar birbirlerine Washington’a, Tahran’a Tel Aviv’e, Şam’a Londra’ya ya da Paris’e güvendikleri kadar güvenseydiler, huzur içinde yaşayabilirlerdi. Ancak siyasetin mezhepler temelinde düzenlenmiş olması, bu düzenin ortadan kalkmasının Lübnan’ın kimliğini de yok etmesi sonucunu barındırıyor. Bu nedenle Lübnan, sürekli bir iç savaş tehdidi altında yaşayıp gidiyor.”

1155430cookie-checkAra seçimini ABD kaybetti, Suriye kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.