İNGİLTERE… Aralık gündemine kapı aralarken…

Yıl sonu yaklaşırken gündem de yoğunlaşıyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 5 Aralık’ta Londra’ya geliyor. Kılıçdaroğlu, siyasi görüşmeleri sonrasında CHP İngiltere Birliği Çalışma Ofisi’nde 6 Kasım’da düzenlenecek halk toplantısında konuşacak, soruları yanıtlayacak…

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, 23 Kasım Perşembe günü saat 19’da Grand Palace Banqueting Hall’da düzenlenecek konferans ve kokteyl resepsiyonunda toplumla buluşacak. Akıncı KKTC’deki siyasi kirlilikte tertemiz kalmayı başarmış bir lider.

Kılıçdaroğlu ve Akıncı’yı dinlemek ilginç olacak. “Siz de defterinize not edesiniz deyü” köşemde belirtmek gereği duydum.

***

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Dünya AIDS’le Mücadele Günü… Her iki özel gün için farkındalık yaratılmaya çalışıyor. Bu açıdan bakınca iyi de yapılıyor hani.

London Disabled Association Başkanı Latife İşbitiren gönderdiği mesajda 3 Aralık saat 10-12 arasında toplum üyesi bütün engellileri “269 Hertford Rd. London N9 7ES” adresindeki Köşk Restaurant’da kahvaltıya davet ediyor. Katılımın yalnızca 5 sterlin olduğu etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgi 07932 496452’den alınabilecek…

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Londra’daki bizim toplum üyelerine de iki çift sözüm var.

– “Sakat”, “Özürlü” yerine “Engelli” demeyi tercih ediniz.
– Nasıl gidiyor sorusunu “Eh işte kör topal” tümcesi inciticidir. Kullanmayınız!.
– Engelli değilseniz ya da aracınızda engelli yoksa, engelli park yerlerini ve engelli park kartlarını haksız yere kullanmayınız.
– Sonuç olarak dostlar, engellilik bir durum. Engelli ne kendi durumunun abartılmasını ister ne de engelinden dolayı yaşamının zorlaştırılmasını. Engellilerin yaşamlarını sürdürebilmek için daha çok efor sarfettiğini ve her engelli ailesinin de özel insanlar olduğunu unutmayınız. Onların hayatına gölge etmeyin lütfen.

Dünya AIDS’le Mücadele Günü’ne gelirsek… Yetişkinliğe adım atan gençlerin aileleri; “Artık bir bilinçlendirme sohbetinin zamanı geldi” diye düşünmeliler…

Yıllar önce Londra’da AIDS karşıtı bir posterde görmüştüm: Morgtaki bir kadavranın çıplak ayaklarına asılan yaftada “Cahillikten öldü” yazıyordu. İnsan ölmeli ama cahillikten değil…

***

Açık Gazete 14 yıldır bağımsız bir e-gazete olarak ayakta. Londra merkezli Açık Gazete dünya haberlerini bağımsızlık çizgisine gölge düşürmeden sayfalarına taşırken İngiltere’deki kendi küçük toplumumuzun da vicdanı olmaya çalışıyor.

Toplumdaki mağdur, ezilen, sömürülen, dezavantajlı grupların sesi olmaya çabalarken içimizdeki piranaları da cesurca teşhir ediyor. Açık Gazete olarak bize tanınan yasal sınırları zorlayarak dar alanda kalem oynattığımız için kendimizi “özgür basın” diye tanımlayamasak da “bağımsız” bir yayınız. Devlet desteği ya da ihalelere eyvallahımız yok. Üstelik garip ama para kazanma odaklı da değiliz. Reklam yayınlarımızı yönlendirmiyor. Bizim işimiz ve tek önceliğimiz gazetecilik.

Açık Gazete olarak bu yıl da 8 Aralık Cuma saat 19’da “22 Moorfield Road, N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER-Tottenham) yıl sonu gecesinde bir araya geliyoruz. Bu satırlara gözü değen okurlarımızın da katılımıyla birlikte felekten bir gün çalacağız.

Açık Gazete geceleri toplumdaki devrimci ve demokratların ortak gecesi sayılır. Eski dostların birbirlerini görüp sohbet etme şansı bulduğu bu gecede sizi de görmek isteriz. Bunun için 8 Aralık Cuma akşamını da defterinize not edin lütfen.

Yemekli geceye katılım payı £25 olarak saptadık. Keşke bağımsız bir gazete olarak okurlarımızdan katkı payı istemeyecek gücümüz olsa… Alkollü içkiyi salon yönetimi çok uygun bir fiyata satacak.

Gecede toplumun içinden çıkan sanatçılardan Çiğdem Aslan ve Tahir Palalı sahne alacak. Büyük bir keyifle dinleyeceğiniz Çiğdem’i 2003’te ilk dinlediğimde Londra’nın en eski gruplarından Dunav Balkan’daydı. Toplumsal etkinliklere destek olan sanatçı dostlarım, geçmişte olduğu gibi Açık Gazete’ye moral için sahneye çıkacaklar, Zor günler geçiriyoruz ve hepimizin morale ihtiyacı var. Sanırım.

2138310cookie-checkİNGİLTERE… Aralık gündemine kapı aralarken…
Önceki haberLondra’da Türkiye’deki akademisyen ve öğretmenler için etkinlik
Sonraki haberSon büyük yağma tasarısının içeriğinde neler var
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.