Arama motorları nasıl çalışır?

Google’ın  niçin en popüler arama  motoru  olduğunu anlamak için, ilk önce arama motoru  teknolojisini  iyi anlamaya çalışalım.


Başka birçok arama motoru var: Yahoo, MSN, Lycos, Excite, Altavista, AskJeeves ve hepsi anahtar  kelimelerin  temel kuralına göre işlem yapıyorlar.


Bir arama terimi yazdığınızda  ağı araması ve tüm sonuçları bir veritabanında indekslemesi için arama motoru bir spider (örümcek) veya bot olarak bilinen yazılımı kullanır.


Arama motorunu sorguladığınızda,yazılım, anahtar kelime olarak önemli kelimeleri çeker. Örneğin, “2005’te en iyi bilgisayar yazılımı” yazarsanız “ en iyi bilgisayar yazılım 2005” cümleciği  aramanın anahtar kelimelerini oluşturacaktır.  “the” ve “in” gibi kelimelerin elendiğine dikkat ediniz. Çünkü arama motorlarına göre hemen her aramaya temel olan bu kelimeler çoğunlukla çok kullanılan kelimelerdir. Anahtar kelimeler eşsiz kelimeler olmak zorundadır.


Ondan sonra,  anahtar kelimeler, arama motorunun   veri tabanı ile karşılaştırılır ve ilgili sonuçlar, gözleyen kişinin  seçmesi için listelenir. Fakat, hepsi o kadar kolay değil. 


Listelenen sonuçlardan hangi sonuçların üstte ve hangi sonuçların altta  yer alacağını  arama motoru nasıl biliyor?


Sıraya  dizilen sonuçları geri veren arama motorlarının birkaç  yöntemi vardır. Örneğin, anahtar kelimeleriniz belirli bir web sayfasının başlığında veya  o belgenin başında  görünürse,  o web sitesi  en uygun biri  olarak gösterilecektir.


Ek olarak, bir belgede görünen anahtar kelimeleriniz ne kadar çok  sık görünürse, o web sitesi üste doğru  sıraya dizilecektir.


Uygunluk, aynı zamanda, anahtar kelimelerinizi içeren belirli web sitesinin birkaç sayfasının ilşkisel kümelenmesi  olarak bilinenin üzerine dayandırılabilir. 


Uygunluğu belirleyen diğer faktörler, kaç sitenin o belirli websitesine işaret etmesine  dayanan link popüleritesini,  o siteye kaç kişinin gerçekten tıkladığına dayanan tıklama popüleritesini,  ve ortak arama servislerini içerir.


Ve paranın konuştuğu doğrudur. –Birçok  web siteleri daha yükseklerde kıdemli olması  için ödeme yapar.


Ama, niçin tüm arama motorları sonuçlarını farklı bir şekilde tasnif eder?  Arama motorları,  basit olarak,  şirketler tarafından  yaratılan yazılımlardır.


Her şirket, uygunluğu  belirlemede yazılımlarının  nasıl çalışmasının iyi olacağını belirler, fakat  bunlar genellikle şirket sırlarıdır.


Aramalarınızın en iyi sonuçları geri verdiğini nasıl sağlayabilirsiniz?  Aramanızı mümkün olduğu kadar daraltmak için  birçok anahtar kelime  kullanın.


Eğer arama motorunun daha gelişmiş bir arama yapması için  bir seçeneği varsa sorgulamanızı, sonuçlarınızda görünmesini istemediğiniz  kelimeleri çıkararak  daha çok belirgin bile yapabilirsiniz. Örneğin,  sırasıyla görünmeleri için  belirli  kelimelerin bir dizisini belirtebilirsiniz veya başlığa benzer arama yapmak için  bir web sitesinin belirli parçalarını  bile belirleyebilirsiniz. 



Dolayısıyla, Google,  denginin önünde kalmanın olağanüstü  başarısını sürdürmeyi nasıl idare ediyor?


Google, bir saniyede milyonlarca hesaplamayı yapan, bir web sitesinin hangi sayfalarının  en faydalı olduğunu belirlemek için sayfaları tasnif etme (PageRank)  denilen patentli, daha yüksek bir teknolojiyi kullanıyor. Ve ondan sonra uygun sayfaları belirlemek için eşleştirme analizi kullanıyor.


Birçok şirket , Google’ı geçmeye uğraşmasına rağmen mükemmel arama yazılımı yanında  teknolojinin en çok korunan  sırrı kalıyor.


* Bilgisayar Programcısı ve Sistem Analizi Yüksek Mühendisi (İ.T.Ü.)  Naim Uygun  tarafından Joyce Kyeyune’nin makalesi İngilizceden çevrilmiştir.


Web sitesi :  http://www.pekiyi.150m.com     E-mail: [email protected]

687690cookie-checkArama motorları nasıl çalışır?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.