Arap vekil, İsrail Meclisi’ni yendi

İsrail Yüksek Mahkemesi, seçim kurulunun adaylığını engellediği Arap vekil Hanin Zoabi’ye getirilen yasağı kaldırdı. Mavi Marmara gemisinde yer aldığı için “hainlikle” suçlanan Zoabi’nin dokunulmazlığı da meclisteki aşırı sağcı partiler tarafından kaldırılmıştı

İsrail Yüksek Seçim Kurulu’nun Arap milletvekili Hanin Zoabi’ye getirdiği adaylık yasağı kaldırıldı. İsrail Yüksek Mahkemesi, seçim kurulunun Zoabi’ye getirdiği yasağı iptal etti. 2010 yılının Mayıs ayında İsrail askerlerinin baskın düzenleyerek 9 Türk’ün ölümüne neden olduğu Mavi Marmara gemisindeki aktivistlerden olan Zoabi ülkesinde büyük bir linç kampanyasıyla karşı karşıya kalmıştı. Mavi Marmara gemisindeki aktivistlerin arasında yer alması, Yüksek Seçim Kurulu’nun adaylığını yasaklamasında da temel gerekçe olmuştu, Arap kökenli Balad Partisi milletvekili Zoabi İsrail’deki aşırı sağcı partiler tarafından vatana ihanetle suçlanmıştı. Zoabi’nin dokunulmazlığı kaldırılmış, genel kurul görüşmelerine katılması ve komisyonlarda oy kullanması da yasaklanmıştı.

‘SUSMAYACAĞIM’
Zoabi, İsrail siyasetinde şoka neden olan kararın ardından yaptığı açıklamada “Seçim yasağının kaldırılması, Merkez Seçim Komitesi’nin aldığı kararın haklı bir zemini olmadığını gösterdi. Yüksek Seçim Kurulu, Arap halkına zarar veren siyasi kararlar alan demokrasiyle ilgisi olmayan bir kurumdur. Bu kararla bunu görmüş olduk. Tartışmak yerine beni susturmaya çalışıyorlar. Benimle birlikte koca nüfusu susturmak istiyorlar. Demokrasiye giden yolun mücadeleden geçtiğine dair inancım pekişti’’ diye konuştu.

KARAR AŞIRI SAĞI ÇILDIRTTI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud, Yüksek Mahkeme’nin Zoabi lehindeki kararını sert dille eleştirdi. Likud vekili Yariv Levine kararı kınayarak “Zoabi kendisini mecliste havaya uçurana kadar Yüksek Mahkeme onun buraya ait olmadığını anlamayacak” dedi. İsrail koalisyon hükümetindeki Evimiz İsrail Partisi de karara tepki göstererek seçimden sonra konuya ilişkin yasanın değiştirileceğini vaat etti.

11 BİN İMZA TOPLADILAR
Zoabi’nin adaylığının engellenmesi için İsrail’deki Likud Partisi 11 bin imza toplamıştı. İmza toplayan vekillerden Danny Danon “Demokrasinin sınırları olmalı. Onun yeri meclis değil hapistir” demişti

İSRAİL’DEN GAZZE’YE ABLUKA TAVİZİ
Gazze Ürün Girişi Organizasyon Kurumu Başkanı Raid Futuh, İsrail’in, 2007 yılından beri abluka uyguladığı Gazze’ye ilk kez inşaat malzemelerinin girişine izin verdiğini söyledi. Futuh, “Ticaret, tarım ve ulaşım sektörlerinin ürünleriyle yüklü 270 kamyonun ve mıcırla dolu 20 kamyonun Kerem Ebu Salim sınır kapısından Gazze’ye girmesi bekleniyor’’ diye konuştu.

LİEBERMAN’A YOLSUZLUK DAVASI AÇILDI
İsrail Adalet Bakanlığı, eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a, görevi kötüye kullanma ve dolandırıcılık suçlarından dava açtı. 14 Aralık’ta Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Lieberman, suçlu bulunması halinde tekrar milletvekili seçilse bile hükümette görev alamayacak. Kudüs Mahkemesi’nde açılan davadan kurtulması halinde ise Lieberman’ın gelecek hükümette Savunma Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı görevini almasına kesin gözüyle bakılıyor.
GAZETE HABERTÜRK

1368940cookie-checkArap vekil, İsrail Meclisi’ni yendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.