‘Araplar ABD’nin yeni planından kaygılı’

Gazete, “George Bush, Ocak ayında ülkesi içindeki muhalefete meydan okuyarak Irak’a takviye asker gönderme planını açıkladığında buna en çok sevinenler Amerika’nın Arap müttefikleri olmuştu. Mezhepler arası çatışmalar ve İran’ın nüfuzunu artırmasından endişeye kapılan bu ülkeler, Amerika’nın askeri taahhütlerine bağlılığı ve Körfez’de gücünü hakim kılma kararlılığı karşısında rahatlamıştı. Ancak, Irak’ta kuvvet artırımı stratejisinin işe yaradığı ve askerlerin gelecek yazdan itibaren çekilebileceği gibi iyimser değerlendirmeler, Arapların uzun bir süredir devam eden kaygılarına yanıt vermiyor” değerlendirmesini yaptı.

“Bir Arap uzman, ‘Eğer bu erken bir çekilmenin başlangıcıysa felaket olur. Amerika çekilirse Sünniler çok zor durumda kalır’ diyor. Mezhepler arası şiddet azalmaya başlamış olabilir ama bunun böyle devam edeceğinin garantisi yok” yorumunu yapan The Financial Times, Arapların ana önceliğinin ulusal uzlaşmayı teşvik etmek ve Sünni Arap azınlığı korumak olduğunu anımsatarak, Iraklı siyasilerin bu konuda başarısız olduğunu öne sürdü.

Gazete şöyle devam etti:

“İran ve Amerikan kamuoyunun aksine Arap ülkeleri, Amerikalıların Irak’tan çekilmesi konusunda aceleci değiller. Suudi Kralı Abdullah bir defasında Amerika’nın Irak’taki askeri varlığını gayri-meşru olarak nitelemişti ama Suudilerin asıl politikası, Amerika’yı Irak’ta kalıp ülkenin toprak bütünlüğünü korumaya ikna etmek oldu. Irak konusunda Arap ülkeleri ve İran işbirliği yapmazsa, Suudi Arabistan, kendisini Sünni grupları daha belirgin bir şekilde doğrudan desteklemek zorunda kalacağı bir savaşın içinde bulabilir. Bir uzman, Suudi aşiretlerinin ve diğer Arap ülkelerinin, İran gibi Suudi Arabistan’ın da Irak’ta aktif olması yolunda hükümete baskı yaptığını anımsatıyor. Ancak yönetim bunun iç savaşa neden olacağının bilincinde…”

1157880cookie-check‘Araplar ABD’nin yeni planından kaygılı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.