Arcola’da ‘Doğrular’ perde açıyor

Cezayir asıllı Fransız yazar Albert Camus’nun Doğrular adlı oyununa üç aydır emek vererek hazırlanan grubun oyunu  ikinci kez 27 Kasım, Pazar günü Arcola Theatre’da sahneye konulacak.


“1905 Rus Devrimi döneminde siyasal cinayetler haklı mı değil mi?” sorusunun ele alındığı ve yönetmenliğini Özgür Akbaba’nın yaptığı “Doğrular” oyununda; Abdullah Tercanlı (Stepan), Ayşegül Altın (Dora), Cenan Kaya (Skuratov ve Gardiyan), Gökmen Güvener (Kaliayev), Özgür Akbaba (Annenkov), Özgür Boz (Voinov) ve Serpil Delice (Foka ve Büyük Düşes) yer alıyor.  


Hergün yüzlerce çocuk ölüyor, istatistiksel olarak sayısını bilemediğimiz ya da bilinçli olarak bildirilmediğimiz kadar. Peki gerçekten ne için öldürülüyorlar? Kimler ne için katil oluyor bugün: Daha kötü bir dünya düzeni kurmak için. Oysa oyunun kahramanı Yanek, binlerce çocuğun açlıktan ölmeyecekleri günü yaklaştıracağına olan inancıyla Büyük Dük’ün yeğenleri olan iki çocuğun ölümünü kabul edebilmek için harcadığı ölçüsüz vicdan sorgulamasıyla ancak göze alabiliyor bunu.


Henüz 20’li yaşlarda olan bu genç insanlar açlığın, yoksulluğun, adaletsizliğin yok olacağı sevginin güneşli ülkesini kurmak için kendilerini kurban olarak harcamayı seçerken, kimisini insanlıktan nefret etmeye, kimisini geçmişiyle sorgulatmaya, diğerini korkuyla yaşatmaya, bir diğerini yanındaki aşkı yaşatmamaya hatta cezası insin diye cellatlığı seve seve yapan bir mahkumu mahkum olmaya iten neydi? Yanlışlıklara boğulmus bir ülkeye, inancı, cesareti ve coşkunluğu ile “Doğrular”ı getireceği inancını yitirmeyen bir grup yoldaşın hikayesi Doğrular. Kavramların daha da yumşatıldığı günümüzde hala devam eden gerçek doğrular, Irak, İran, Bosna ve Afganistan’daki insanlar ve aslında herbirimiz. Albert Camus’nun sözüyle “O anın tarihçileriydik yalnızca”, evet gerçek yaşam hikayesi ve bugünün tarihi onlar.


27 Kasım, 4-11-18-25 Aralık Pazar günleri, Arcola Theatre’da (27 Arcola Theatre Street, London E8 2DJ) oynanacak olan oyunun biletlerini 0784 114 0191 numaralı telefondan temin edebilirsiniz.


FOTOĞRAF: Dora rolünde Ayşegül Altın…

785380cookie-checkArcola’da ‘Doğrular’ perde açıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.