Arcola’dan yeni oyun: Şarapnel

Arcola Theatre sunar
Dünya Prömiyeri
Anders Lustgarten’in yeni oyunu
Şarapnel: Katliamın 34 Parçası
Bir Roboski Hikayesi (Türkçe üst yazılı)
Yönetmen: Mehmet Ergen
Dekor / Kostüm: Anthony Lamble
Işık / Video: Richard Williamson
Ses ve Müzik: Neil McKeown
Dramaturg: Seçil Honeywill

Anders Lustgarten’in, Roboski katliamının fragmanlarını irdeleyen yeni oyunu Şarapnel: Katliamın 34 Parçası, 11 Mart ve 2 Nisan tarihleri arasında, Arcola Theatre’ da sahnelenecek.

Aralık 2011’de, Pentagon yetkilileri, insansız bir hava aracının monitoründen,Türkiye – Irak sınırında ilerleyen bir grubu tesbit etti. Bundan bir kaç saat sonra, katırları ile birlikte her zamanki yollarında yürüyen bu silahsız grup, Türk Ordusu tarafından bombalandı. Olayda,19’u çocuk yaşta, 34 kişi hayatını kaybetti.

Roboski katliamı, ‘terörle mücadele’ adı altında gerçekleştirilen operasyonlar arasında, son yılların en tartışmalı katliamı olarak tarihe geçti.

Anders Lustgarten’in, Arcola Theatre için özel olarak yazdığı ve bu trajedinin parçalarını bir araya getiren şaşırtıcı yeni oyunu, Şarapnel: Katliamın 34 Parçası, katliamın gerçeklerini cesurca sorguluyor. Oyun, düşünülmeden verilmiş komutların, keder dolu anma törenlerinin ve günümüz modern savaşlarının hikayesini ivedilikle ve güçlü bir biçimde anlatıyor.

Lustgarten oyun hakkında şunları söylüyor: “Roboski cinayetleri mağdurlarının seslerini duyurabilmelerini istiyorum. Bir süre, Londra’da faaliyet gösteren bir Kürt insan hakları grubu için çalışmıştım. Bu nedenle, onlara böyle bir fırsatın daha önce verilmediğine şahit oldum. Ayrıca, kolay kolay dillendirilemeyen “katliamın sorumlusu kim?” sorusunu da sormak istedim. Sadece düğmeye basan ya da ateş eden askerler mi? Ya da kin dışında başka bir şeye ilham veremeyen polikacılar mı? Buna eşlik eden kızgın ve korkunç medya mı yoksa bomba üretme mesailerini bitirdikten sonra evlerine dağılan asosyal teknokratlar mı? Bu hikaye, sanayileşmiş toplumların yoksul insanlarına yapılan modern saldırılar ya da Gaza, Irak ve benzeri coğrafyalar hakkında da olabilirdi. Kısaca oyunum, bu suç ortaklığı üzerine.”

Dünya prömiyerini 11 Mart Çarşamba akşamı yapacak olan Şarapnel: Katliamın 34 Parçası, 2 Nisan’a kadar görülebilir. Oyunun basın gösterimi,16 Mart’ta saat 19:30’da yapılacak.

Oyuncular: Tuncay Akpınar, Josef Altin, Karina Fernandez, David Kirkbride, Aslam Percival Husain, Ryan Wichert.

Şarapnel,“If You Don’t Let Us Dream, We Won’t Let You Sleep” adlı oyunu ile Harold Pinter Playwright’s Ödülü’nü kazanan Anders Lustgarten’in, en yeni oyunlarından biri. Uzun bir süredir siyasi bir aktivist de olan Lustgarten, bu eylemleri nedeniyle dört kıtada tutuklanmış.

Şarapnel: Katliamın 34 Parçası, bu sezon Arcola’nın Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen’in yönettiği iki siyasi oyundan ilki.

Eski Fleet Street gazetecisi Mark Jagasia tarafından kaleme alınan ikinci oyun Clarion ise konuşma özgürlüğü, milliyetçilik ve Britanya medyasının durumunu konu alan bir kara komedi. Clarion, Nisan ve Mayıs aylarında Arcola’da izlenebilecek.

Mehmet Ergen: “Clarion, Britanya medyasının, Şarapnel ise modern savaşların durumunu sorguluyor. Özellikle genel seçimlere yaklaştığımız şu dönemde, her ikisi de oldukça önemli ve üzerinde düşünülmesi gereken konular.”

İletişim:
Arcola Theatre, 24 Ashwin Street London E8 3DL, www.arcolatheatre.com
Şarapnel: Katliamın 34 Parçası
11 Mart Çarşamba – 2 Nisan Perşembe Saat 19:30
£19 / £15 indirimli

853510cookie-checkArcola’dan yeni oyun: Şarapnel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.