Ardıç ağacı türkülerde kalmayacak!

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde, Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde başlatılan çalışmayla, boz ardıç fidanı üretimi için ihtiyaç duyulan kaliteli tohum üretimi için tohum bahçesi kurulacak. Türkiye’de ilk olan çalışmayla daha kaliteli, bol ve ekonomik yoldan boz ardıç tohumu elde edilmesi hedefleniyor. Geçmişte yalnızca ardıç kuşunun dışkısıyla çimlenebilen ardıç tohumu, 2003 yılında Eğirdir Fidanlığı’nda yürütülen projeyle kimyasal ortamda çimlendirilerek fidan üretimine başlanmıştı.

ARDIÇ TOHUMUNUN SIRRINI ÇÖZDÜLER

Türkiye’nin orman varlığının yaklaşık yüzde 8 ila 9’unu oluşturan ardıç ormanlarının, fidan üretimi yapılamadığı için gençleştirmesi de yapılamıyordu. Ancak Eğirdir Orman Fidanlığı Müdür Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in başkanlığında, SDÜ Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve fidanlık personelinden oluşan ekip, uzun yıllar süren özverili çalışmaların sonunda 2003 yılında ardıç tohumunu kimyasal ortamda çimlendirmeyi başararak, ormancılık tarihinde bir devrime imza attılar.

EĞİRDİR’DE 8 YILDIR ARDIÇ FİDAN ÜRETİLİYOR

Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğü, boz ardıç türünün çimlenme sorununun çözen bu önemli çalışmanın ardından yaklaşık 8 yıldır kitlesel olarak boz ardıç fidanı üretiyor. Ardıç üretiminde kullanılan tohumlar, yörede doğal olarak bulunan boz ardıç meşçerelerinden her hangi bir seleksiyon yapılmadan toplanıyor. Bu yolla elde edilen tohumlardaki ‘boş tohum’ oranının oldukça yüksek olmasından yola çıkan uzmanlar, daha kaliteli ve doluluk oranı yüksek boz ardıç tohumu üretmek amacıyla kolları sıvadı.

TÜRKİYE’NİN İLK ARDIÇ TOHUM BAHÇESİ

Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına başlanan projeyle Türkiye’nin ilk ‘Boz Ardıç Tohum Bahçesi’ kurulacak. Orman Ağaçları ve Tohumları Islah Araştırma Enstitü Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Ercan Velioğlu’nun koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda ilk olarak Eğirdir Çamdağı orijinli ardıç meşçeresinden seçilen 30 plus ağaçtan aşı kalemi alındı. Daha sonra tohum bahçesinin tesisinde kullanılacak fidanlar, bu kalemlerle aşılandı. Aşı yapılan fidanların bir yıl sonra tohum bahçesinin tesisi için belirlenen sahaya taşınacağı belirtilirken, tohum bahçesinin gelecekte döllenme biyolojisi ve tohum verimi gibi konularda araştırma yapmaya da fırsat sağlayacağı keydedildi.

ARDIÇ AĞACI TÜRKÜLERDE KALMAYACAK

Çok az su ile kıraç arazide yetişebilen ardıç ağacı, Akdeniz kuşağında yangına karşı en dirençli ağaç olarak biliniyor. “Ardıçtandır kuyuların kovası” adındaki Isparta türküsüne de konu olan ardıç ağacı, suya dayanıklı olmasından dolayı, binlerce yıldır kuyu, sarnıç ve fıçı yapımında kullanılmasıyla bilinirken, tıp, kozmetik ve gıda sanayisi gibi zengin kullanıma konu olmasının, Anadolu’nun bu simgesel ağacının hızla azalmasına neden olduğu belirtiliyor. Eğirdir’de yürütülen projeyle ardıç ağacının yalnızca türkülerde kalmasının önüne geçilecek.

Fotoğraf: Orman Genel Müdürlüğü, (www.ogm.gov.tr)

1548850cookie-checkArdıç ağacı türkülerde kalmayacak!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.