“Çare, Boko Haram ile pazarlık”

The Daily Telegraph ilk sayfasında Nijerya’da Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan kız öğrencilerin dün yayımlanan videosundan alınmış bir fotoğrafa yer verdi.

Videonun, öğrencilerin Boko Haram’ın elinde olduğuna dair ilk kanıt olduğuna vurgu yapılan haberde, Nijerya hükümetinin ilk anda verdiği olumsuz tepkiye rağmen öğrencilerin serbest kalabilmesi için Boko Haram’ın bazı isteklerine cevap verebileceği belirtiliyor.

Öğrencilerin bulunması için Nijerya’ya yardım eden Batılı yetkililer, gazeteye verdikleri demeçte, şu ana kadar arama çalışmalarında çok az yol kat edildiğini söylüyor. Yetkililer, öğrencilerin yeri tespit edilse bile Nijerya ordusunun, kızların hayatını tehlikeye atmadan operasyon yapabilmesinin pek olası olmadığına dikkat çekiyor.

ÇOĞU HIRİSTİYAN

The Times videoda görülen bazı kızların Hristiyanlıktan İslamiyet’e geçtiklerini söylediklerine vurgu yapıyor. Haberde, kaçırılan 200’den fazla kız öğrencinin en az 180’inin Hristiyan olduğu iddia ediliyor.

Gazete, Boko Haram’ın elinden kaçmayı başaran bazı kızların kaçış hikayelerine de yer veriyor. Kız öğrencilerden biri, kampa su getirmeye gittiği sırada kaçtığını belirtiyor. Gazetede yer alan bir analiz yazısında, Boko Haram’ın El Kaide’ye göre bile “fazla radikal” olduğu yorumu yapılıyor.

The Guardian gazetesi de videoda görülen kız öğrencilerin hareket ve ifadelerinden korkmuş ve huzursuz oldukları öne sürdü.

LİDERLERİ ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

Nijerya emniyetine bağlı gizli servisin sözcüsü Marilyn Ogar, dün yayınlanan videodaki görüntülere rağmen Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau’nun daha önce öldüğünü iddia etti.

Arapça, İngilizce ve yerel Hausa ile Kanuri dillerinde konuşan Şekau, kızlardan bazılarının Müslümanlığı seçtiğini iddia etmişti.

1418450cookie-check“Çare, Boko Haram ile pazarlık”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.