Arjantin’de askeri dönem yargılanıyor

Ülkede 1976-1983 yılları arasında askeri yönetimin bazı vatandaşlarına ve solcu gerillalara karşı yürüttüğü mücadeleye ‘Kirli Savaş’ adı verilmişti.

‘Kirli Savaş’ kapsamında binlerce kişinin öldürüldüğü ya da kaybolduğu, 60 bin kişiye de işkence yapıldığı iddia ediliyor.

Arjantin’de o dönem, askeri yönetimin son lideri Reynaldo Bignone idi.

Bignone ile birlikte, beş diğer eski generalin yargılandıkları dava, başkent Buenos Aires’te başladı.

Ev hapsi

Sanıklar, görevde bulundukları dönemde insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Arjantin’de, askeri yönetimin son lideri Reynaldo Bignone, insan haklarını ihlal ettiğine yönelik suçlamalara yabancı değil.

Ev hapsindeki 81 yaşındaki Bignone ve beş eski general geçmişte; adam kaçırmak, işkence yapmak ve 70’li yılların sonunda askeri yönetim karşıtı 56 muhalifin öldürülmesine karışmakla suçlandılar.

Ancak suçlamaları reddettiler.

Kayıpların sayısı

Askeri yönetim döneminde öldürülen ya da kaybolanların sayısının 30 bin olabileceği belirtiliyor.

Son dava ise Arjantin’in, askeri rejm liderlerinin işledikleri iddia edilen suçların üstüne gitme yolunda her zamankinden de hazır göründüğü bir dönemde başladı.

Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, binlerce kişinin öldürülmelerinden ya da kaybolmalarından sorumlu kişilerin, yargıç karşısına çıkarılmalarının, öncelikleri arasında olduğunu ilan etti.

Yıllardır bu gibi davalarda ağır işlediği belirtilen Arjantin mahkemeleri de, Kirchner’in çağrısına, her zamankinden çabuk yanıt verdi.

Onlarca tanık

Arjantin’de halen savcılar insan hakları ihlallerine yönelik 200’den fazla olayı inceliyor.

İnsan haklarını ihlal etmekle suçlanan 500’den fazla kişi, yargılanıp suçlu bulunmaları halinde, yıllarca hapis yatabilir.

Askeri yönetimin son lideri Reynaldo Bignone ve beş diğer eski generalin yargılandıkları davada, muhtemelen en az 130 görgü tanığı ifade verecek.

Davanın Şubat ayından önce sonuçlanması beklenmiyor. (BBC)

1497460cookie-checkArjantin’de askeri dönem yargılanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.