Şarkılarla Erdener’ler…

İki hafta önce Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Bilkent Senfoni Orkestrası programında, Selva Erdener’e Turgay Erdener’in düzenlemeleri ile şarkılarına yer vermişti.

Geçen hafta da iki gün, değişik program içinde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konselerinde Erdener’ler yer aldı. CSO’nun perşembe akşamı gerçekleşen programında, Erdener’ler, Ankara izleyicisinin yoğun alkışlarını da yanıtsız bırakmadılar. Programın sonunda, üç bis parça ile izleyicileri selamladılar.

Programda değişiklik yapılmıştı. İlk eser olarak Turgay Erdener bestesi “TEO” seslendirildi. Bir ağıt niteliğinde ki bu eser, 1995 de yitirdiğimiz Teoman Baykal’ın anısına bestelenmişti. Ankara Müzik Festivali’n de, aynı yıl ilk kez seslendirilmişti. Rengin Gökmen yönetiminde ki, Düsseldorfer Symphoniker Orkestrası ile de seslendirilen ve CD kaydının yapıldığı bu eserin, sonradan program değişikliği ile konserde yer alması, bence anlamlı bir seçim de olmuş.

Bir hafta önce, 19 yüzyılda yitidiğimiz emekçi kadınları, anma için olduğu kadar, 15 yaşında geçen hafta yitirdiğimiz Berkin için de, bir anma ve uğurlama olarak değerlendirdim. Bu ağıt, yaklaşık 15 yıl önce Teoman Baykal’ın anısına bestelenmiş olmakla birlik de, 2014 martında yeniden seslendirilirken, bu uyumu düşünmeden kendimi alamadım. Program değişikliğinin, bu nedenle anlamlı bir işlev yerine getirdiği düşüncesindeyim.

Cumhurbaşkanılığı Senfoni Orkestrası’nı bu hafta, şef İbrahim Yazıcı yönettti. Konser boyunca orkestrayı, bir notadan diğer bir notaya, dinamik bir yönetim anlayışı ile geçirirken, vücut dilini kullanmada ki mahareti ile de, izleyicilerin yoğun beğenisini aldı. İzleyiciler de, alkışlarını orkestra şefinden esirgemediler. Ülkemizde ki değişik senfoni ve opera orkestralarını yöneten Yazıcı, bu kez Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın şefliğini yaparken Ankara’ya konuk gelmişti. Soğuk Ankara günlerine, Akdeniz sıcaklığını da getirdi. Değişik orkestralar da şefliğinin yanısıra, koro şefiliği de yapan, öğretim üyeliğini de sürdüren Yazıcı’yı, Fazıl Say bestelerinin seslendirilişinde de görüyoruz.

Programın ikinci bölümü ise tamamiyle, Erdener’lere ayrılmıştı. Turgay Erdener’in beste ve düzenlemelerini Selva Erdener seslendirdi. Geçtiğimiz yılın bahar aylarında çıkan “Nereye Aşkım” CD’sinde yer alan parçalar programa alınmıştı. CD’lerde yer alan bu parçalar, bu kez orkestra için yeniden düzenlenmiş olarak seyirciye ulaştı.

Turgay Erdener’in eserleri ve halk türkülerinden oluşan, Selva Erdener’in ilk CD’si, “Sen Sen Sen” albümünü, “Düşlerimin Toprağı” albümü izlemiş ve çağdaş Türk bestecilerinin eserleri yer almıştı. Bu üçüncü albüm, “Nereye Aşkım” ise bir yıla yaklaşacak süreçte.CD olarak ve konserlerle, daha yaygınlaşarak izleyicileri ve dinleyicileri ile buluşuyor. Film ve tiyatro oyunlarının müziklerine de sesi ile katılan Selva Erdener’i, “Teneke” oyununun sahnelenmesin de geçtiğimiz hafta dinlemiştik.

Mezzo Soprano olarak Opera’da görevli sanatçımızı, değişik operalarda da izliyor ve dinliyoruz. Yurt içi ve yurt dışı bir çok müzik ekinliklerinde yer alan Selva Erdener’le, bu kez hafta sonu, Ankara’da izleyicileri ile buluşmuş oluyor.

Konser sırasında Berkin’i de anan Selva Erdener, program da yer amayan, ancak CD’de yer alan Lorca’nın şiirinin müziği “Ölü Çocuğa Gazel”i, Turgay Erdener konsere orkestra için yeniden düzenleyerek yetiştirmiş. Sanatçı duyarlılığına, sesi ile katkı da bulunarak, izleyicilerin güncel den kopmadan, gerçeklikler içinde bu etkinlik ile de izlemelerini, sağladılar.

Alkışlar eksilmedi tabii. Turgay Erdener’in “TEO” bestesi ve bu eser, ağıtlarla anmayı da gerçekleştiriyordu.

Sanat kurumlarının kapatılmasının yönetimce yeniden gündeme getirildiği günümüz de, sanatçılarımız, vakur sanatçı duruşuyla seslerini iletmeye çalışıyorlar. Yaşamı sahneye taşıyarak, yönetime seslenmelerinin de artmaya başladığı günümüzde, umarım bu sesleri yöneticiler duyarlar. Çağdışı yaklaşımlarından vazgeçerek, bu kurumlar aracılığı ile sanatın yaygınlaşmasının önünü kapatma girişimi gündemden çıkar.

Şarkılar, türküler, yurdumuzdan ve dünyadan sesler müzik eşliğinde aktarılıyor. Karadenizden, Azebeycan’a, Anadolu Bozkırından İspanya’ya yolculuk yapıyoruz. Aşkları sevgileri, sevinçleri ve acıları paylaşıyoruz. İbrahim Yazıcı orkestrayı yönetirken, Selva Erdener sesi ile bizi bu yolculuğa çıkarıyor. CD’de piyanosu ile yer alan Yazıcı, bu kez bagetiyle orkestrayı yönetyor. Şef, orkestra, ses ve beste uyumu, tınılar düyasında ki gezimizi gerçekleştiriyor.

Orkestra sanatçılarından, trombon solo da Ahmet Yıldız, Viyolonsel solo da CSO Çello Kuarted, keman solo da, bu haftaki konserin konzertmeister’i Bilgehan Erten başta olmak üzere enstrümanlar, eserlere eşlik ediyor. Bir değişiklik de, orkestra içinde görmeğe alışkın olmadığımız başka bir enstrüman da yer alıyor Kanun. Ahmet Baran kanunu ile orkestranın ön sırasında, tüm eserlere eşlik ederken solosu ile de, salonda alışık olmadığımız, değişik tınıları aktarıyor.

Perşembe akşamı izlediğimiz bu konser, cuma akşamı da yinelenirken, salonun yine dolu olduğunu öğreniyorum. Selva Erdener perşembe akşamı alkışlara, 3 şarkı ile bis yaparak teşekkür etti. İlk CD’sinde yer alan ve CD’ye ismini de veren, “Sen Sen Sen”i seslendirerek bütünlüğü sağladığı gibi, Şef İbrahim Yazıcı düzenlemesi ile “Ada Sahilleri” ni de seslendirdi. Orkestra eşliğin de “Ada Sahileri” ni dinlemek de, ayrı bir tad veriyor.

Perşembe akşamı programda, Keman sanatçımız Çağıl Yücelen’i de dinledik. Sanatçı bir aileden gelen Çağıl Yücelen, 19. Yüzyıldan bir eseri seslendirdi. Belçikalı kemancı ve besteci Henrı Vıeuxtemps’in 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdi. CSO’da “solist” olarak görev alan sanatçı, alkışlara eserin son bölümünü orkestra ile yeniden seslendirerek yanıt verdi. Aralıksız devam eden üç bölüm olan eser, şiirsel bir yapı içerdiğinden, akşamın romantik esintilerini bize getirdi.

Cuma günkü konserde ise, Çağıl Yücelen ve kemanının yerini, piyano ve Miroslav Kultışev alarak, yine Erdener’ler le konser, geçen hafta solistler geçidi ile geçekleşti.

Bu hafta sonu ise CSO’ya,Saygun’un bestesi ile Yunus EMRE geliyor.

__________________

Ankara, 17 Mart 2014 Salı. [email protected]
.

1561190cookie-checkŞarkılarla Erdener’ler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.