Arınç: İngiltere geç bilgi verdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmeye çalıştığı sanılan 15 ila 16 yaşındaki üç İngiliz vatandaşı kız öğrenci için İngiliz hükümetini suçladı.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında konuya değinen Arınç, kızların 17 Şubat’ta turist olarak İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığının tespit edildiğini bildirdi.

İngiliz makamlarının Türkiye’ye 20 Şubat’ta haber verdiğini de söyleyen Arınç, “Biz yoğun bir şekilde arama faaliyetlerine devam ediyoruz. Tabii Türkiye’nin burada hiçbir kabahati yok” dedi.

İngiliz yetkililerin Türkiye ile koordinasyonu geç sağladığını ve gerekli tedbirleri almadığını ifade eden Arınç, “Bir: Kendileri bu işi takip edecekler, yurt dışına çıkışlarına engel olacaklardır. Madem engel olamadınız, hemen bize haber vereceksiniz, ‘şu pasaport sahibi insanları gözaltına alın, tekrar sınır dışı edin ve onları takip edin’ diyeceksiniz” diyerek devam etti.

Kızların üç gün boyunca hiç bir ihbar olmadan Türkiye’de serbestçe gezdiğini vurgulayan Arınç, “Bizim kimsenin niyetlerini sorgulayacak, zihinlerini okuyacak turistlere yönelik bir mekanizmamız yok… Ama terör faaliyetlerine katılacağı gerekçesiyle bize önceden bildirimde bulunulan 10 bin kişi yaklaşık, tahdit altına aldık ve ülkemize giriş yapmaları kesinlikle yasaklandı” dedi.

Kız öğrencilerin Türkiye’ye gelişinden üç gün sonra İngiliz yetkililerin Ankara’yı uyarması için Arınç, “İngiltere adına bence kınanacak, ayıplanacak bir davranıştır” yorumunu yaptı.

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katılmak için Suriye’ye doğru yola çıktığı tahmin edilen 15 yaşındaki Shamima Begum ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana’yı arama çalışmaları Türkiye’de devam ediyor.

Aramalara İngiliz Emniyet Teşkilatı Scotland Yard’dan yetkililerin de katıldığı açıklanmış, ancak Türkiye’deki İngiliz polislerin nasıl bir rol üstlendiği detaylandırılmamıştı.

İNGİLTERE’DEN YALANLAMA

“Scotland Yard” tarafından yapılan açıklamada, 3 genç kızın 17 Şubat salı günü Türk Hava Yolları ile İstanbul’a gitmesinden birgün sonra, 18 Şubat’ta Londra’daki Türk Büyükelçiliği’nin durumdan haberdar edildiği belirtildi.

Açıklamada, kızları bulabilmek için Türk yetkililerle yakın şekilde çalışıldığı da vurgulandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün yaptığı açıklamada, İngiliz yetkililerin 3 gün gecikmeli olarak yani 20 Şubat’ta Türk makamlarına konuyla ilgili bilgi verdiğini söylemişti.

Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz gençlerin IŞİD’e katılmalarının önlenmesi için Türkiye’ye uçan havayolu şirketlerinden yeni bir talepte bulunulduğunu söyledi.

İngiliz Avam Kamarası’nda konuşan Başbakan Cameron, Türkiye’ye gitmek üzere uçağa binen bütün gençlerin havayolu şirketleri tarafından önceden polise bildirileceğini kaydetti.

1445770cookie-checkArınç: İngiltere geç bilgi verdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.